"Siyasal ve ekonomik istikrar yatırımı hızlandıracak"!
Konut Geliştiricileri ve Yatınmcılaıı Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, istikrarlı yönetimle birlikte, gayrimenkul sektörünün de bu istikrarla ivmesini artıracağını belirtti. İnsanların konut yatırımı yaparken, hem ekonomik hem de siyasal istikrarın olmasını beklediğini vurgulayan Elmas, "Önümüzdeki süreçte uzun bir dönem devam edecek olan istikrarın gayrimenkul sektörünü olumlu yönde etkileyeceğine inanıyoruz. Ayrıca 1.5-2 milyar dolar seviyesinde olan yabancıya satış rakamları mütekabiliyet yasası ile birlikte 4.5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Referandumdan güçlü bir iradenin çıkması ve Maliye Bakanlığımızın verdiği yeni teşvik uygulamaları ile de gelecek 5 yılda yabancıya satışı yılda 10 milyar dolar seviyesine çıkaracağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.

FİNANSAL DERİNLİK ARTIRILMALI
Yeni dönemde sektörün en önemli gündemlerinden birinin finansal derinliğin artırılması olacağını vurgulayan Altan Elmas, şöyle konuştu: "Gayrimenkul sertifikası, sukuk ve gayrimenkul fonu mevzuatını yeniden gözden geçirip sektörün kullanımının kolaylaştırılması gerekmektedir. Bu çerçevede gayretlerimizi artıracağız. Diğer bir hususta 'Tip İmar' yönetmeliğinin yeniden düzenlenmesinde sektörün beklentilerinin karşılanması olacaktır. Bu yönetmelik önümüzdeki 20 yıllık kentsel dönüşüm uygulamalarında çok önemli fonksiyon icra edecektir."

YABANCIYA TANITIMA ÇIKACAKLAR
Mütekabiliyet yasasından sonra yabancıya satılan konutun 4.5 milyar dolar seviyesine geldiğini kaydeden Elmas, yabancıya satışta KDV'nin kaldırılması ve vatandaşlık hakkının çıkmasının ellerini rahatladığını belirtti. Daha fazla konut satmak için yurt dışında pazarlama atağına geçeceklerini anlatan Elmas, bu rakamı 10 milyar dolara çıkaracaklarını söyledi.

YENİ KONUTUN 300 BİNİ DÖNÜŞÜMDEN GELMELİ
Sektörün gündeminde kentsel dönüşümün olmasını beklediklerini kaydeden Elmas, 6.5-7 milyon konutun dönüşmesi gereken Türkiye'de 5 yılda çok az mesafe aldıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Yılda 1 milyona yakın yeni konutun üretildiği Türkiye'de bunun 300 bininin dönüşüm kaynaklı olması gerekir. Bunu 300 bin seviyesine getirirsek ancak 20 yılda dönüşümü tamamlarız."

2.7 milyarlık yatırım​
Bugüne kadar konut, ofis, taahhüt, alışveriş merkezi ve enerji santrallerinden oluşan 127 projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Elmas, tüm sektörler gibi Sur Yapı olarak da yeni yatırımlara imza atacaklarını söyledi. Elmas, "2017 yılında İstanbul'un 6 farklı ilçesinde 8 projeye başlama hedefimiz bulunuyordu. Referandum sürecine kadar üç projemizi hayata geçirmiştik. Referandum sorasında da Semt Bahçekent projemizi satışa sunduk. Yeni projelerimizi satışa sunmaya devam edeceğiz. Bu yılın sonuna kadar 2.7 milyar TL yatırım değeri bulunan 8 projede 2558 konut ve 148 ticari alan olmak üzere toplam 2706 bağımsız bölüm satışa çıkarmayı planlıyoruz. 2016 yılından satışı devam eden projelerimiz ve yeni projelerimizle birlikte portföyümüzde 3531 adet bağımsız bölüm yer alacak 3.6 milyar TL'lik portföy yürüteceğiz" dedi.

Enerjide büyüyecek
Sur Enerji olarak da Mersin Silifke'de bulunan Elmalı RES santralimizi bu yıl devreye almayı planlıyoruz. Elmalı RES, Mut bölgesinde yer alan geleneksel santrallerden sonra bölgeye kurulan ilk Rüzgar santral olma özelliğini de taşıyor. Öte yandan santralin kapasite I artırımı ve farklı sahalarda yeni santrallerin geliştirilmesi için şimdiden çalışmalara başladık. Ayrıca Mersin Gülnar ilçesinde yer alan Kurtini RES santralimizi de Eylül 2017 yılında devreye almayı planlıyoruz. Bu iki santralimizle 180 milyon TL'lik yenilenebilir enerji yatırımını faaliyete almış olacağız. İnşası devam eden HES projelerimizi de 2018 yılında faaliyete almayı hedefliyoruz" diye konuştu.

3 bin kişiye ek istihdam
Altan Elmas, 3 bin kişiye istihdam sağlayacak AVM'ye sadece Bursa'dan değil tüm Marmara bölgesinden ziyaretçi beklediklerini ifade etti. Elmas, Marka AVM'nin çekim alanında 2 milyon 750 bin kişinin bulunduğunu kaydetti. Yılda 12 milyon ziyaretçi hedeflediklerini belirten Altan Elmas, AVM'de yılda 750 milyon liralık ticaret hacminin oluşacağını söyledi. 

Sur Yapı Marka AVM'nin dördüncü AVM projeleri olduğuna dikkat çeken Elmas, "Marka projemiz ile ticari alan büyüklüğümüz 550 bin metrekareye ulaştı. Önümüzdeki dönemde başlayacak projelerle buna 185 bin metrekare daha eklenecek ve 2-3 yıl içinde 735 bin metrekareye ulaşacak" dedi. Sur Yapı'nm portföyünde şu anda bin 99 mağaza olduğuna işaret eden Elmas, bunların 2.2 milyar dolarlık bir portföye tekabül ettiğini vurguladı.

Sabah Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181