Tanes, ''Büyük şehirler AVM yatırımları için daha cazip''!
İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, büyük İllerdeki artan nüfus ve kentleşme oranı nedeniyle AVM yatırımlarının daha cazip hale geldiğini söyledi. Gayrimenkul sektöründeki cironun arttığını belirten Tanes, "GYODER'in Türkiye Gayrimenkul Sektörü, 2016 birinci çeyrek araştırmasında elde edilen verilerde aylara göre ciro endeksinde 2014-2015 yıllarının tamamına ve 2016'nın ilk iki ayına bakıldığında çarpıcı değilse de, sürekli bir yükselme göze çarpıyor. Aylara göre ziyaretçi endeksinde ise son İki-üç yıl içerisinde çok az da olsa pozitif bir seyir izlendiği görülüyor. Bu veriler çerçevesinde, ciro ve ziyaretçi endekslerinde artış olumlu bir gelişme olarak kaydedildi. Şehirler bazında GLA yoğunluğuna bakıldığında ise İstanbul, Karabük, Bolu, Eskişehir, Kırıkkale, Ankara ve Muğla gibi illerin ön çıktığı görülüyor" dedi.

"YENİ ARAYIŞLAR BAŞLADI"
AVM sayılarında ciddi artışlar olduğunu söyleyen Tanes, AVM konseptlerinde arayışların olduğunu kaydetti. Tanes, "Türkiye AVM sektörü ile ilgili yapılan araştırmalarda 2005-2010 yılları arasında yüzde 200 olan AVM artış oranı, 2010-2015 yılları için yüzde 67 olarak gerçekleşti. Araştırmacılara göre, bu artışın 2015-2020 arasında yüzde 32'ye kadar düşmesi bekleniyor. AVM yatırımlarında son dönemlerde yaşanan bu yavaşlama pazarın doygunluğa ulaşmaya başladığı yönünde yorumlanıyor. Diğer yandan doğru zaman ve lokasyonda, doğru planlama ile geliştirilen projelerle başarılı yatırımlar yapılması da mümkün. Bu doğrultuda, yatırımcılar AVM konseptlerinde yeni arayışlar içine girdi. Yeni konseptlere göre, AVM'ler konut alanlarını belirleyen fonksiyonlar olmuştu. Bunun yanı sıra açık alan bulunduran, cadde havası yaratan projeler de tercih ediliyor" İfadelerini kullandı.

"KÜÇÜK İLLER DOYUMA ULAŞIYOR"
AVM'lerin yoğun olduğu bölgelerde yatırım yapmanın etkisine de değinen Tanes, "Şehirlere AVM adetleri haritasına baktığımızda İstanbul (116), Ankara (33), Muğla (10), Bursa (15), Antalya (15), İzmir (21) adet AVM ile öne çıkıyor. Yüzölçümü ve nüfus açısından diğerlerine kıyasla küçük olan illerde zamanla AVM'ler doyuma ulaşıyor. Buna karşın, büyük illerimizde artan nüfus ve kentleşme oranı nedeniyle, AVM yatırımları geliştiriciler İçin cazip olabiliyor" şeklinde konuştu.

''YATIRIMLAR HIZ KAZANACAK!'
Fonksiyonunu yitiren AVM'ler hakkında da bilgiler veren Tanes sözlerini şöyle sonlandırdı: "2015 yılında, 20 bin ve üzeri metrekareye sahip fonksiyonunu yitirmiş AVM'lerin oranı yüzde 56 olarak gerçekleşti. Türkiye genelindeki AVM haritası göz önüne alındığında, özellikle kıyı şeritlerindeki illerimizde ve Körfez Geçiş Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu ve Üçüncü Köprü gibi büyük ulaşım yatırımlarıyla oluşan Altın Çember olarak nitelendirdiğimiz bölgede, Önümüzdeki dönemde yatırımların hız kazanacağı öngörülüyor." 

Mall Report Dergisi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181