Taylan; 'Gayrimenkul almak için doğru zaman'!
Başkan Hacı Ali Taylan, Posta Ankara'ya gayrimenkul sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Gayrimenkul sektörü iyi durumda. Önümüzdeki günlerde daha iyi olacak" diyen Ali Taylan, her yıl yaz aylarında yüzde 10 -15lik bir düşüş yaşandığını belirterek, Kurban Bayramı'ndan sonra gayrimenkul satışının çok hızlı artacağını ve Cumhuriyet Tarihi'nin en hızlı satışlarının gerçekleşebileceğini söyledi. Taylan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası inşaat ve gayrimenkul sektöründe beklenilen sıkıntıların yaşanmadığına dikkati çekerek, "Bütün sektörlerde olduğu gibi 3-5 gün durağanlık yaşandı. Milletimiz kendini çok çabuk toparladı. Hükümet de bu hain olaya hızlı tepki göstererek bazı tedbirler aldı" dedi. Taylan, şöyle devam etti:

'Gayrimenkul almak için doğru zaman'
"Emlak Konut, İstanbul'da belli projeleri çatısı altına topladı. Arkasından Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine bankalar konut kredi faizlerini 1.20'lerden yüzde 90'lara çekti. Bu da psikolojik olarak piyasaya olumlu yansıdı. Bazı özel bankalar buna hala direnç gösteriyor inşallah onların da dirençleri kırılacak. Devletin yeni ev alanlara verdiği 15 bin lira destek ise piyasaya hareket sağlayacak. Vatandaşlar, özellikle önümüzdeki 1-2 ayı iyi değerlendirmeli. Gayrimenkul almak için en doğru zaman. Fiyatlar, banka faizleri düştü diye artmaz, çok satılmaya başladığında artar. Bölgede yapüan çok özel çalışmaların dışında ani fiyat artışlarını gayrimenkul piyasasında göremeyiz.

'Dövizini bozduran gayrimenkul alacak'
Bugün baktığımızda döviz rakamları darbe girişiminin öncesinden daha az seviyelere geldi. Vatandaşımız, yastık altındaki 9-10 milyar dolar gibi büyük oranda yabancı parasını bozdurarak, dövizin yükselişine engel oldu. Bozulan bu paranın akacağı yön gayrimenkul sektörüdür. Çünkü dövizini bozan sade vatandaşımız, bu parayla borsa oynamaz. Vatandaşımızın tek yatırım aracı var, o da gayrimenkul."

'15 Temmuz öncesinden daha umutluyuz'
Gayrimenkul sektörünü 1 haftalık süreçlerle değerlendiremediğimizi söyleyen Taylan, "Geniş bir perspektifle bakacağız. Zaten gayrimenkul sektörü durursa bütün sektörler durur. İnşaat ve Gayrimenkul sektörü 250'nin üzerinde sektöre iş yaratıyor, 2 milyon insana istihdam sağlıyor. Hükümetimizin de gündeminde olan bazı çalışmaları hızlandırmak ve hayata geçirmek hem sektörü hem de ekonomiyi uçuracak. Geleceğe 15 temmuz öncesinden daha da umutlu bakar bir hale geldik diyebiliriz" dedi. Taylan, sektörün çok daha iyi yerlere gelmesi için beklentüerin neler olduğunu anlatarak, "Tapu harçları çok yüksek yüzde İlere düşürülmeli. Piyasada tedirginlik yapan rant vergisi bir süre ertelenebüir. Geçen yıl arttırüan KDV oranı eski duruma döndürülebilir. Tarım arazilerimizle ilgili sıkıntı var. Bunların hepsini hükümetimize sunduk. Bunlar da hayata geçtiğinde sektörün önü hızla gelişecek" diye konuştu.

'Yönetmelik bu yıl çıkacak'
Öte yandan, Taylan, "Emlak Danışmanlığı Kanunu" yasa tasarısının da sektöre önemli bir ivme kazandıracağını belirterek, "En büyük ihtiyacımız bu yasanın biran önce hayata geçmesi. Bu yasa için geçiş sürecinde gerekli olan bir yönetmelik var, bu yıl içerisinde çıkacak. Zaten bu yönetmelik yasanın yüzde 75'ini karşılıyor. Yönetmelikle birlikte, sektör, vatandaşımız ve kayıtlı çalışan emlakçımız ciddi anlamda nefes alacak, önünü görecek, yasaya hazırlıklı hale gelecek" dedi. Taylan, Emlak Danışmanlığı Kanunu ile neler değişeceğine ilişkin şu bilgileri verdi:

Yaptırımlar gelecek
Yine vatandaşımızı ilgilendiren mesleki sorumluluk sigortası getireceğiz. Emlakçı hatasıyla karşılaşan vatandaşımızın mağduriyeti karşılayacağız. Vatandaşımızın ve emlakçılarımızın hizmet alabileceği fuaye alanları yapacağız. Dokümanlara, ofislere belli standartlar gelecek. Esnaf odası ve ticaret odasına kayıtlı olan emlakçıları, Türkiye Emlak Müşavirleri Birliği olarak bir çatı altına toplayacağız. Örneğin, bir hata yaptılar ve disiplin kurulu bunu tespit ettiğinde lisansı iptal edilirse asla Türkiye'nin hiç bir yerinde bu işi yapamayacaklar. Ankara Ticaret Odası ve Ankara Emlakçılar Odası'na bağlı olarak toplam 7 bin 500 kayıtlı emlakçı olduğunu söyleyen Taylan, vatandaşlardan yılda en fazla 15 şikayet geldiğini onların da kaçak çalışanlar olduğunu ifade etti.

'İstanbul'un önündeyiz'
Ankara'nın sektörde ayrı bir yeri olduğunu vurgulayan Taylan, "Ankara 5 buçuk milyon gibi bir nüfusa sahip, İstanbul ile kıyasladığımızda 3'de 1'i. İstanbul'un yabancı yatırımcı sayısmı Ankara'nınki ile mukayese edemeyiz. İstanbul'un ciddi yatırımcısı var. Bunları da üst üste koyduğunuzda İstanbul'un Ankara'dan üç ya da dört katı satış yapması gibi bir matematiksel olayla karşı karşıya kalıyoruz. Maalesef öyle değil, Ankara'da satış rakamlarımız bu yıl aylık 12 binlerin altına düşmedi. İstanbul'da ise 26-29 binlerde geziyor. Eğer bu matematiksel hesap satışlara yansısaydı İstanbul'daki satışlar Ankara ile kıyaslandığında 40 binin üzerinde olması lazımdı. Bunlar benim kendi duygularım değil, her ay açıklanan TÜİK verilerine göre konuşuyorum. Biz İstanbul'un satış rakamlarından çok öndeyiz" diye konuştu. Taylan, şöyle devam etti:

'Sektörün önü açık'
"Türkiye geneline baktığımızda ev sahipliği oranı yüzde 67 eviyelerinde. Yüzde 33'lük bir açığımız var. Türkiye bir deprem ülkesi bundan dolayı konutlarımızın ciddi anlamda yenilenmesi gerekiyor. Nitelikli konut ihtiyacımız var. Diğer taraftan çok ciddi göç alıyor. Bunların konut ihtiyacı var. Nüfus artışımız devam diyor. Bunların hepsini üst üste koyduğunuzda gayrimenkul sektörü 50 -30 yü daha hareketleneceğini ve önünün açık olduğunu düşünüyorum.

'Müteahhitler arsa bulamıyor'
Baktığınızda piyasada hiç bir inşaat durmadı. En önemli şey arz var mı? Müteahhit veya yapı sektöründe olan kişiler kendilerini beklemeye almadı. Şu dönemde Ankara'da arsa bulunmuyor, müteahhitler yeni projelere başlıyor. Gayrimenkul sektörü, ekmek, bakkal, peynir işi değil ki, bir hafta durağanlık olabilir. Bizimki uzun soluklu sektör. Bir gün vardır bir ayınızı çıkarır, bir ay vardır bir yılınızı çıkarır. Bir iş yaparsınız ömrünüzü kurtarır."

'Ankara'da her yer kazanıyor'
Ankara'nın gelişimini değerlendiren Taylan, "Bundan 5 yıl önce Ankara'da 1+1 konut sayısını parmakla gösterirdik. Ankara üniversite şehri. Havaalanımız sayesinde Ankara artık Anadolu'nun ulaşım noktası oldu. Ankara bir çok özelliğiyle cazibe merkezi haline geldi. Herkes kendi bütçesi, kendi imkanları ve sosyal yapısı ile ilgili yerlerde gayrimenkul alıp, yatırım yapıyor. 'Ankara'da şurayı aldım ama zarar ettim' diye bir şey duydunuz mu? Ankara'da her yer kazanıyor ve her yer talep görüyor. Gelişim her yerde. Konya Yolu ticari bulvar oldu, 5 yıl önce Eskişehir Yolunda kaç tane iş merkezi vardı. Şimdi ara sokaklarda ofisler yok. Herkes akıllı binalara, plazalara, kaliteli hizmetin olduğu ortamlara taşmıyor" dedi. 

"Bir kasa, bir masayla 'ben emlakçıyım' diyemeyecek"
"Üniversite mezunu olmayan hiç kimse bu işi yapamayacak. Asıl sıkıntımız önüne gelenin bu mesleğin içine girmesi, bir kasa, bir masayla 'ben emlak danışmanıyım' diyebiliyor. Dolayısıyla zaman zaman tüketici mağduriyeti yaşıyoruz. Kasabı, manavı, bakkalı bu işi yapmaya kalkıyor. Çok ciddi cezaları yok. Yasa bunların hepsine çeki düzen verecek. Bu güne kadar bu işi yapan üniversite mezunu olmayan ama meslek odasına ve ticaret odasına kayıtlı olan emlakçılarımız bundan muaf tutulacaklar. Üniversite mezunu olmak da yetmiyor, 3 ay pratik,
3 ay teorik eğitim alacaklar. Lisans alma sınavına girecekler. Lisansı olmayan kimse emlak danışmanlığı yapamayacak. Yasa çıktığı zaman kaçak çalışanlar 40 bin liradan 400 bin liraya varan para cezası ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşacaklar.

Şenay GÜNER/Posta Ankara Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181