Tellioğlu'ndan gayrimenkul sektörüne 10 maddelik çözüm paketi!
Tellioğlu gayrimenkul sektörü İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu için çözüm paketi sundu ANKARA (ANKA) -İMKON Başkanı ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı Tellioğlu, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'da kalkıştığı darbe girişimi sonrası oluşan puslu havanın henüz dağılmamasının ve parlamenter sistemde yaşanılan tıkanıklığın giderilmemesinin konut satışlarını ve yeni inşaat ruhsatlarını olumsuz etküediğini ifade etti. 15 Temmuz darbe girişimi ile siyasetteki çekişmeler nedeniyle Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaat ve gayrimenkul sektörünün bir türlü rayına oturamadığını belirten Tellioğlu, "Söz konusu tıkanıklığı aşacak bir paketin oluşturulması artık şart oldu. Tıkanıklığı aşamamamızın sebebin hükümetimizin bir kısım sektörlere yönelik aldığı destekleyici tedbirleri oluştururken, sektör temsücileriyle görüş alışverişi içerisinde olmamasından kaynaklanıyor. İnşaat ve müteahhitlik sektörüne yönelik olumsuz yargıların ortadan kaldırılabilmesi için, inşaat ve gayrimenkul sektörüne kan pompalanmalıdır" açıklamasında bulundu.

"İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ İŞLER NEREDEYSE DURMA NOKTASINA GELDİ"
Tellioğlu, 15 Temmuz Darbe girişiminin, Moody's'in Türkiye için vermiş olduğu haksız karar ve parlamenter sistemde yaşanan tıkanıklığın önünün tam olarak açılamamasından dolayı konut satışlarının olumsuz etküendiğinin altını çizerek, "Piyasadan edindiğimiz gerçek fiüi duruma bakacak olursak, inşaat sektöründeki işlerin olabildiğinden yavaş üerlediğini hatta neredeyse durma noktasına geldiğini bile söyleyebüiriz. Bu olumsuzluklar bir yandan da yeni yatırımlara kısmen fren getirdi" ifadelerini kullandı. Bugün açıklanan konut satış istatistiklerindeki artışın aslında ağırlıklı olarak ikinci el konut satışları için geçerli olduğunu ifade eden Tellioğlu, esas üretimin sıfırdan üretimle sağlandığını, inşaat sektöründeki üretimin düşüş gösterdiğini, belediyelerdeki ruhsat sayılarının azaldığının altını çizdi.

"HÜKÜMET HASTAYA HASTALIĞINI SORMADAN TEŞHİS KOYUYOR
"Hükümetle sektör temsilcileri arasındaki üetişim kopukluğundan dolayı bu durumun günden güne daha vahim duruma geldiğini bildiren Tellioğlu, "Söz konusu bu durum neticesinde hükümet hastaya, hastalığını sormadan kendisine göre koyduğu teşhislerle tedavi yoluna gitmek istediği için, hasta açısından yani sektör açısından maalesef iyi neticeler ortaya çıkmıyor" değerlendirmesinde bulundu. İnşaat sektörünün sürdürülebilir bir kapasite olmaktan uzaklaştığını vurgulayan Tellioğlu, inşaat ve konut sektöründeki sürdürülebüirliğin yeniden etkin hale gelebümesi için sektör adına 10 maddelik bir çözüm paketinin ivedilikle çıkartılması gerektiğini belirterek, şu maddeleri sundu:

''-Sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak yasal düzenlemeleri kapsayan Müteahhitlik Hizmet Yasası'nm sektörle birlikte çıkartılması.
-Müteahhitlik Hizmet Yasası'yla çürüklerin elendiği, sağlam firmaların müşavirlik desteğiyle yurtdışına açümasının sağlanması, bu şekilde içerdeki üretim ve istihdam gücünü de yurtdışına ihraç etme kapasitesine erişümesi.
-Yurtdışından ülkemize yönelik kaynakların çekilebilmesi açısından uluslararası fuar, gayrimenkul fonları ve inşaat yatırım ortaklıklarının ülkemize çekümesi amacıyla teşvik altyapısının oluşturulması, yabancı vatandaşlara konut alımlarında kolaylık sağlanması.
-Hükümetimizin sektörle ilgili tedavi girişimlerinde, kesinlikle sektör temsilcilerine rahatsızlıklarını ve taleplerini sorarak, sektörle birlikte hareket etmesinin yollarının sağlanması.
-Ülkemizde gelişen başta inşaat sektörü olmak üzere, diğer iş kollarına yönelik kalifiye elemana erişime ulaşımının sağlanması, profesyonel meslek alanlarında yetiştirilmesinin desteklenmesi.
-Tapu harçlarının düşürülmesi, harçların yüksekliğinden kaynaklı, bu vesüeyle önemli vergi ve ceza problemlerin ortadan kaldırüarak satışların kayıt altına alınması.
-İnşaat sektörde inovasyonun önünün açılarak desteklenmesi.
-Belediyelerin sektöre yönelik acımasız ve keyfi uygulamaları kaldırarak sektöre daha adil yaklaşımlarının sağlanması.
-Sektör üzerindeki yaklaşık yüzde 68'lere varan vergi yükünün daha makul oranlara düşürülmesi.
-Kamu bürokrasisinin sektör üyelerini zaman zaman iş yaptığına pişman eden baskıcı bürokratik anlayışın teşvik edici ve ön açıcı anlayışa dönüştürülmesinin sağlanması."

Sonsöz Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181