Temelden konut satışı Haziran'da öne geçti!
Konut fiyatları haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,79, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 10,13 arttı. Geçen ay konut fiyatlarının en fazla yükseldiği şehir Bursa, en çok azaldığı şehir ise Şanlıurfa oldu. İş Bankasının desteğiyle hazırlanan ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ ve ‘REIDIN Emlak Endeksi’ Haziran ayı sonuçları açıklandı. Endekse göre konut fiyatları haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,79, yeni konutlarda yüzde 0,29 artış gösterdi. Konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 10,13 artış gösterirken bu oran yeni konutlarda yüzde 2,82 oldu. Haziran ayında metrekare başına konut satış fiyatları en fazla artan il yüzde 2,26 ile Bursa olurken en çok azalış yüzde 0,97 ile Şanlıurfa’da gerçekleşti. 

Öte yandan senetli satışlar azaldı. Haziran ayında yeni konut satışlarında peşinat kullanım oranı mayısa göre 6 puan artarak yüzde 21’e yükseldi. Banka kredisi kullanım oranı ise 3 puan düşerek yüzde 27’ye, senet kullanım oranı da 4 puan inerek yüzde 52’ye geriledi. Geçen ay satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 37’si bitmiş, yüzde 63’ü ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Mayıs ayına göre 2,2 puan azalan stok erime hızı, adet bazlı yüzde 2,7, metrekare bazlı ise 2 puan azalarak yüzde 2,5 seviyesinde gerçekleşti.

EN FAZLA ARTIŞ 4+1’DE
Konut tiplerine bakıldığında 1+1 konut tipinde yüzde 0,51, 2+1’de yüzde 0,17, 3+1’de yüzde 0,17 ve 4+1’de yüzde 0,92 artış yaşandı. 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,53 artış yaşanan haziranda, 76-100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,23, 101-125 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,17, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,40, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda yüzde 0,67 artış görüldü. 

YABANCILAR MARKALI KONUT TERCİH ETTİ
Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 5’lik oranı yabancı yatırımcılara yapıldı. Son 6 aylık ortalamanın yüzde 6 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar, martta yüzde 10, nisan ve mayıs ayında da yüzde 6 olarak gerçekleşmişti. 

KİRALAR ARTTI
Kira fiyatları haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,89, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,95 arttı. Metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2,42 artan Bursa bu alanda yükselişiyle başı çekti. Aynı dönem içerisinde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise yüzde 1,17’lik oranla Erzincan oldu.

ÇİNLİLERİN YENİ ROTASI TÜRKİYE
Körfez hâkimiyetindeki gayrimenkul sektörüne Uzak Doğulular göz dikti. Cathay Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz “Uzak Doğulular için Türkiye, Avrupa pazarına uzanan yolda stratejik konuma sahip. Başta Çinliler olmak üzere Uzakdoğulu yatırımcılar, Türkiye’deki gayrimenkul sektörünü yakından inceliyor” dedi. Uzak Doğu pazarlarında ciddi sermaye piyasası olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Güvenlik sorunlarının da çözülmesiyle Asya-Pasifik bölgesi yakın gelecekte Körfez’in alternatifi olmaya başlar. Buradaki yatırımcılar Avrupa ve Avustralya gayrimenkul piyasalarında fiyatları ciddi seviyelere çıkardılar. Türkiye gayrimenkul piyasasını Uzak Doğulular yeni keşfediyor. Gayrimenkule gösterdikleri ilgi, Türkiye’nin bu sektörde daha gidecek çok yolu olduğunu gösteriyor. Gayrimenkulün yıldızı daha da parlayacak” ifadelerini kullandı. 

VEKALET VERİRKEN İKİ KERE DÜŞÜNÜN
Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı konut satışı yapanları “vekâlet” konusunda uyardı. Vekaletname ile tapu sahibinin haberi bile olmadan devir işlemi yapılabileceğine dikkat çeken, “Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de, taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Genel vekâletname ile de tapu dairelerinde işlem yapılamaz. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir” dedi. Vekâletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için verilmesi gerektiğini ve mümkün olduğu kadar süreli verilmesini de belirten Özelmacıklı “Verilen vekaletin aslı tapu dairesinde kalsa bile, süresi içinde ise ve azil edilmedikçe, aynı tapu müdürlüğünde tekrar tekrar kullanılabilir. Hatta onay tarihi ve dosyalandığı parsel sayfası gösterilmek suretiyle daire mührü ile mühürlenerek diğer Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlüklerinde de kullanılabilir” diye konuştu. Özelmacıklı, tapu sahiplerinin noterden yada tapu dairesinden iptal edilmesi gerektiğini söyledi. 

Türkiye

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181