TMB 3 aylık İnşaat Sektörü Analizi'ni yayımladı!
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) yeni 3 aylık İnşaat Sektörü Analizi'ni yayımladı. Ekonomi çevreleri ve sektör tarafından beklenen analizde, küresel ve ulusal ekonomide 2016'nın ilk çeyreğindeki göstergeler ile önümüzdeki döneme ilişkin veriler açıklandı.

EMTİA FİYATLARI İNŞAATI ETKİLEDİ
Küresel piyasaların, Çin'den gelen olumsuz sinyaller, gelişmiş ülkelerde beklenen hızlı toparlanmanın gerçekleşmemesi ve mali sıkılaşma beklentisi yanında, düşük emtia fiyatları ve artan jeopo litik riskler nedeniyle 2016'ya son derece olumsuz bir başlangıç yaptığı belirtilen analizde, "Şubat ayı ortasından itibaren küresel risk algısında kısıtlı bir iyileşme olması sonucunda bir miktar toparlanmıştır. Mart ve Nisan aylarında küresel piyasaların büyük çoğunluğunda yukarı yönlü bir hareket, risk primlerinde ise aşağı yönlü bir eğilim gözlenmiştir" ifadelerine yer verildi. Raporda ayrıca, "2016 yılına ilişkin öncü göstergeler, olumlu görünümün 2016 yılının ilk çeyreğin dede sürdüğüne işaret etmektedir" tespiti yapıldı.

BU YIL YÜZDE 5 BÜYÜME OLABİLİR
İnşaat sektöründe, yurtiçinde belirsizliklerin ortadan kalkmasının sektör tarafından olumlu karşılandığının altı çizilen analizde, "2016 yılında inşaat sektöründe büyümenin yüzde 4-5 aralığında seyredebileceği, süreçte finansman koşulları ve yatırım düzeyinin etkili olacağı değerlendirilmektedir" denildi.

YURTDIŞINDA DÜŞÜŞ
Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde 1972'den bugüne kadar 108 ülkede üstlenilen 8 bin 755 projenin toplam bedelinin 325.5 milyar ABD Doları'na ulaştığı vurgulanan analizde, Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2016 yılının ilk çeyreğinde yurtdışında 1.1 milyar dolar değerinde 17 yeni proje üstlenildiği kaydedildi. Yılın ilk 3 ayında Bahreyn, Nijerya, Suudi Arabistan, Irak ve Azerbaycan proje üstlenilen ilk 5 ülke oldu.

Raporda öne çıkan başlıklar 
RUSYA'DA İŞLER SÜRECEK:

Yurtdışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında lider konumda bulunan Rusya'da başlamış olan projelerin süreceği; ancak imza aşamasında olan projelerin askıya alındığı ifade edildi. 

LİBYA'YA DÖNÜŞ OLABİLİR:

Türk Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin ilk başladığı ülke olan ve firmalar için büyük önem taşıyan Libya'nın Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Faiez Serrag, Türkiye'ye yaptığı ziyarette, Türk firmalara güven verdi.

IRAK'TA DARBOĞAZ VAR:

Irak Türk müteahhitlerin en faal olduğu pazarlar arasındadır. Ancak son dönemde hem Kuzey Irak'taki Kürdistan Bölgesi Yönetimi hem de Irak merkezi hükümeti, IŞİD terörü ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ağır bir f inansal darboğaz yasamaktadır. Bu nedenle projelerde sıkıntı yaşanmakta, pek çok firma hak edişlerini tahsil edememektedir.

HEDEF: SAHRA ALTI VE GÜNEY AMERİKA:

Toplam yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin yaklaşık yüzde 35'ini oluşturan Rusya, Libya ve Irak pazarlarından doğacak kaybı dengeleyebilecek yeni fırsatlar için. Sahra altı Afrika ve Güney Amerika ülkeleri sıkı takipte.

Konut satışı %2.1 arttı
Türkiye genelinde konut satışları 2016 Mart ayında 117 bin 205 olmuştur. 2016 ilk çeyrek toplamında satılan konut sayısı ise. 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 2.1 artışla 303 bin 464 olarak gerçekleşmiştir. İpotekli konut satışları. Ocak ayında yıllık bazda yüzde 19.9. Şubat ayında yüzde 17.6. Mart ayında da yüzde 14.3 oranında azalmıştır. Konut edinmek isteyenlerin ipotekten kaçınma eğilimine işaret eden bu tablonun, mevcut konut kredisi faiz oranlarının yüksek bulunmasıyla ve faizlerin düşeceği beklentisiyle ilgisi olabileceği gibi. genel ekonomik koşullarda borç yi altına girilmek istenmemesiyle de ilgili olabileceği değerlendirilmektedir.

Yeni Şafak Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181