TOKİ'den sonra pek çok inşaat şirketi de uygun fiyatlı konut üretecek!
Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde uygun koşullarda dar gelirliye hitap eden yeni konut imkanı çok zorlaştı. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesini hiç kuşkusuz arsa maliyetlerinin geldiği nokta oluşturuyor. Örneğin İstanbul'da arsa stoku merkezi lokasyonlarda hemen hemen hiç kalmadı. Kentsel dönüşüm veya sanayi tesislerinden dönüşüm olarak ortaya çıkanlar da yüksek maliyetli olduğundan üzerlerinde üretilen konutlar metrekaresi en az 8-10 bin TL'den başlayan fiyatlarla piyasaya sunuluyor.

Bu noktada bir tehlikenin varlığına işaret ediliyor. Üst gelir grubuna hitap eden konut projelerinde, arz yükselirken, talep o derece artmıyor. Bu sıkıntıyı aşmanın yollarından bir tanesi de daha uygun fiyatlı projelere ağırlık vermekten geçiyor. Yani sektör, yoluna devam edebilmek için biraz da zorunluluktan dar ve orta gelirliye konut üretmek zorunda. Tabi sosyal devletin gereği olarak da daha geniş kesimlere uygun fiyatlı konut arzı oluşturmak bir görev olarak karşımızda duruyor.

Dar gelirli nasıl ev alacak?
Peki, memur, işçi, emekli nasıl konut sahibi olacak. Dar gelirli veya orta gelirli vatandaşların konut sahibi olabilmelerinin yolu nereden, hangi projelerden geçiyor. Bu noktada büyük şehirlerde öncelikli merkezlere nispeten uzak kalan bölgeleri gözlemlemek gerekiyor. Tuzla, Gebze, Kurtköy, Esenyurt, Beylikdüzü gibi ilçe ve bölgeler halen konut sektörüne uygun fiyatlı proje üreten bölgelerden sayılabilir. Özellikle Esenyurt'ta gerçekleştirdiği projeleri ile tanınan Özyurt Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, kendilerinin bu alanda uzun süredir proje geliştirdiğine işaret ederek, "Biz konuta ihtiyacı olan geniş kesimleri biliyoruz. Onları hep düşündük. Ne istediklerini iyi biliyoruz. Masa başı değil, şantiyede iş yaptığımızdan hesaplı, kaliteli ve uygun fiyatlı konut üretebiliyoruz" diyor.

Yüksek faiz zorluyor
Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, toplumun en geniş kesimini oluşturan dar ve orta gelirli aileleri ev sahibi yapmanın yolunun yüksek faizin olmadığı sistemleri devreye almak olduğunu belirtiyor. Faiz konusunun proje geliştiren şirketin de, alıcının da maliyetini artırdığını belirten Üstün, "Türkiye'de en çok ilgi gösterilecek kesimi konuşuyoruz. 10 yılda bu alanda 10-15 milyon, adetlik konut üretmek gerekmektedir. Ortaya koyduğumuz sistem, dar gelirlinin konuta yönelik kaynak ihtiyacını karşılamaktadır" dedi.

Anadolu'da taksitler 250 TL'den başlıyor
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), dar ve orta gelirli kesime yönelik en çok proje geliştiren kurum olarak öne çıkıyor. İstanbul'da olduğu kadar Şanlıurfa'dan Trabzon'a, Türkiye'nin dört bir tarafında bu kesime ilişkin konut üretimi gerçekleştiriyor. Yanı sıra cazip kampanyalarla da satış kolaylıkları sunuyor. TOKİ Başkanı Ergün Turan, "Emekli vatandaşlarımızı Anadolu'da ortalama 250 TL'den başlayan taksitlerle ve İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde ise 350-400 TL'den başlayan taksitlerle uzun vadeli ödeme koşullarıyla yuva sahibi yapıyoruz. Her yıl yaklaşık 15 bin emekli vatandaşımızı konut sahibi yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Hesaplı konutun önünü açacak 5 öneri
- Devletin desteği ife rayici düşük semtlerde arsalar oluşturulmalı
- Projede sosyal tesis vb bölümlerde belediyeler sorumluluk almalı
- Devlete ve belediyeye yapılan ödemelerde indirim sağlanmalı
- Kentsel dönüşüm ucuz arsa üretimine göre düzenlenmeli
- Kredi maliyeti düşürülmeli, devlet bu noktada devrede olmalı 

Posta Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181