Türkiye, Altın Vize ile 20 milyar dolar gelir hedefliyor!
Türkiye’nin lokomotif sektörünün önde gelen temsilcileri, yabancıların belli tutarın üzerinde konut yatırımı yapması durumunda oturum ve vatandaşlık hakkı gibi önerilerini siyasilerle paylaşıyor. Dünyanın bir çok gelişmiş ülkesinde var olan ve Golden Visa (altın vize) diye anılan bu programda 250 bin-1 milyon Euro arasında konut yatırımı yapanlar, o ülkede yaşama hakkına sahip olabiliyor. Türkiye de özellikle Körfez’den gelen yoğun talep karşısında bu yarışa girmeye hazırlanıyor. Böyle bir program ile canlı olan iç pazara bir de dış pazardan gelen talebin ekleneceği ve ekonomiye ciddi katkı yapacağı en çok ortaya atılan düşünceler arasında. Türkiye’de geçen yıl 5 milyar dolar olan yabancıya konut satışlarının oturum izniyle birlikte yıllık 20 milyar dolara ulaşacağı kaydediliyor.

GELİŞMİŞ ÜLKELER UYGULUYOR
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’den belli bir ölçeğin üzerinde üzerinde ev alanlara oturma izni ve çalışma izni vereceklerini açıkladı. Bu açıklama ile gayrimenkul sektörü oldukça hareketlendi. Bu yıl bu öngörü ve beklenti ile satışları 10 milyar dolara yaklaştırmayı hedefleyen sektör temsilcileri, bu tür hakların dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde uygulandığını, ülkelerin ekonomilerini çeşitlendirmesi açısından oldukça faydalı bir program olduğunda hem fikir.

EN AZ 400-500 BİN DOLAR
Türkiyede belli miktarın üzerinde konut yatırımının alt limiti 200 bin dolar olsun diyen de 500 bin dolar olsun diyen de var. En son Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, bunun 400-500 bin dolar olabileceğini, bunun konuşulup karar verilmesi gerektiğini belirtti. Avrupa’nın farklı ülkelerinde farklı şartlar altında hayata geçirilen bu uygulamaya genelde ‘ altın vize’ adı veriliyor. 2008’deki finansal krizin etkisini en fazla hisseden ülkelerin başında gelen İspanya ve Portekiz bu program sayesinde bütçelerinde ciddi katkı sağlayan ülkelerdendi. 500 bin Euro gayrimenkul yatırımı ile Avrupa’nın bu iki ülkesinde yaşama hakkı ve daha sonra da vatandaşlığa uzanan bir süreç var. Yunanistan’da 250 bin Euro ve üzeri konut alan yabancı yatırımcıların ülkede oturum hakkına sahip olacağı programı hayata geçirdi. Kanada bu konuda 300 bin dolar civarında gayrimenkul yatırımı ile oturum hakkı konusunda olumlu davranırken, ABD’de bu rakam 500 bin dolar civarında yer alıyor.

POZİTİF AYRICALIK SAĞLAR
Dünyadaki gayrimenkul alımı ve vatandaşlık gibi programları araştıran ve ‘Yabancıların Taşınmazlarda Mülkiyet ve Sınırlı Ayni Hak Edinmeleri’ kitabını yazan Köksal Avukatlık Ortaklığı Kurucusu Doç. Dr. Mehmet Köksal ise “Türkiye gibi bütün ülkeler gayrimenkul satarak gelir elde etmeyi ister. Ancak bu isteğin potansiyel alıcıda cazibeye dönüşmesi ülkenin ekonomik durumuna göre değişir” dedi. “Mesela halen ekonomik krizden çıkamayan Yunanistan’da 250 bin Euro’luk bir taşınmaz alımıyla 5 yıllık oturum izni elde edebilirsiniz” bilgisini veren Köksal “Portekiz’de 5 yıllık oturum izni için ise en az 500 bin Euro’luk taşınmaz almanız şart. Fransa’da ise taşınmaz satın almak sadece vizede pozitif ayrıcalık sağlar” diye konuştu.

SEKTÖR OLDUKÇA UMUTLU
Türk gayrimenkul sektörünün önemli markaları, yabancıya konut satışı ve oturum hakkı verilmesi konusunda oldukça istekli. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, bu rakamın 500 bin dolar gibi tutulmasının doğru olabileceğini belirtiyor. Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Önder Halisdemir ise rekabetçi olmak açısından 350 bin dolarlık bir yatırımın yeterli olması fikrini paylaşıyor. DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise bu tarz program ile ekonomiye ciddi katkı sağlayacak olan bu durum sonucunda yıllık 5 milyar dolarlık yabancıya satışın 20 milyar dolara çıkabileceğini vurguluyor.

Birol KLEŞ/Star 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181