"Türkiye'de ev fiyatlarında düşüş olmaz"!
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, gayrimenkul sektöründe fiyatlarda bir düşüş olmayacağını söyledi. Gayrimenkul sektörünün son 4 yılının değerlendirildiği toplantıda konuşan Aziz Torun, 2017'de konut satışlarının artmaya devam edeceğini, bu yılda geçen yılın üzerinde bir satış adeti beklediklerini kaydetti. Artık gelinen nokta itibariyle satışlarda büyük sıçramalar olmayacağını anlatan Torun, gayrimenkul fiyatlarında bir düşüşün de olmayacağını açıkladı. Türkiye'de şişmiş bir fiyat olmadığım firmaların yüzde 10 ila 15 arasında bir kar marjıyla çalıştığını dile getiren Torun "Sektörde yüzde 40-50 gibi kar marjları yok. Zaten borsadaki şirketlerden de kar oranlarım görebiliyoruz. Dolayısıyla fiyat asla düşmez, yapan firma satamazsa da başkası projeyi alıp satar" diye konuştu.

Yabancıyı çekmek için GYO'lar bileşmeli 
240 ay vadeli kampanya kapsamın da GYODER üyesi 41 firmanın 109 projede, ilk bir ayda toplam 2 bin konut ve 279 ofis satarak, yaklaşık 2 milyar 100 milyon TL'lik ciro elde ettiğini kaydeden Torun, kampanyada insanların uzun vadeli borçlu kalmayı tercih etmediğini bu nedenle 240 ayı pek tercih etmediğini belirtti. Torun, faiz oranlarının daha uygun olmasından dolayı en fazla talebin 60 ay ile 120 aya geldiğini söyledi. Gayrimenkul sektöründe sat-yap modelinin kısıtlayıcı bir model olduğunu sektöre yeni enstrümanların gerektiğine dikkat çeken Torun, "Yeni enstrüman geliştirilmediği için sektörün yabancıya satacağı ürün azalıyor. AVM ve ofis gibi alanlara yatırım yapmak istiyorlar bunun içinde finansman kaynağı sınırlı. Sektörün büyümesi için gayrimenkul sertifikaları geliştiriliyor, gayrimenkul yatırım fonları devrede. Ayrıca artık alt yapı Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'nın (GYO) artması gerek. Çünkü Türkiye'de 3. Havalimanı, 3. Köprü, enerji yatırımları alanında büyük çalışmalar var. Başkent Doğalgaz GYO bu alanda kurulan bir GYO oldu" dedi.

​Öte yandan yabancı fonların gelmesi için sektörün de artık kurumsallaşması ve şeffaflaşması gerektiğini belirten Torun, şöyle konuştu: 'Tabancı fonlar sektöre gelirken belli bir büyüklüğe sahip firmalara yatırım yapıyor. Halihazırda borsada işlem gören 30 GYO var. Ancak bunlardan 10 tanesi yabancı yatırımcı tarafından tercih ediliyor. Sektörün yabancı fonlar tarafından tercih edilmesi için GYO'lar birleşmeli."

Kentsel dönüşüm makro planda olmalı
Bugün kentsel dönüşümün deprem riskini baz alan yasaya göre yapıldığını aktaran Torun, dönüşümün başarılı olması için adalar bazında olması gerektiğini belirtti. Torun, ancak makro imar planlarıyla kentlerin ihtiyaç duyduğu, donatı, otopark, park, okul, ibadet alanlarının yapılacağını diğer türlü yık-yap şeklinde bir yapılanmanın süreceğine vurgu yaptı. Torun, darbe girişiminde hasar gören TBMM'nin onarımını GYODER olarak üstlendiklerini kaydederek, "Birkaç aya biteceğini düşünüyoruz" dedi.

AZİZ TORUN ADAY OLMAYACAK
Aktif olarak 277 üyesi olan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatınm Ortaklığı Derneği (GYODER) yönetimi 24 Mayıs'ta yapılacak genel kurul ile seçime gidecek. Aziz Torun yeni dönemde başkanlığa aday olmayacağını açıkladı.


Leyla İlhan / Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181