Türkiye genelinde Kasım ayı konut fiyatları yüzde 0,89 yükseldi!
‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2017 yılı Kasım ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)’nde %1.49, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yurt İçi-ÜFE)’nde %2.02 artış gözlemlenmesine rağmen markalı konut üreticilerinin aylık %0.17 oranında fiyat artışına gitmeleri, Ekim’de olduğu gibi artan maliyetleri fiyatlara yansıtmadıklarını gösteriyor. Ayrıca Kasım ayı yeni konut satışlarında peşinat kullanım oranı %26, banka kredisi kullanım oranı %30 ve senet kullanım oranı %44 olarak gerçekleşti. Banka kredisi kullanım oranının -11 puan azalırken, senet kullanım oranının 14 puan artmasında, firmalarca uygulanan kampanyaların yanı sıra kredi faiz oranlarındaki artışın da etkili olduğunu söyleyebiliriz”dedi.

İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Recep Haki, 2017 yılının ev kredisi piyasası açısından oldukça hareketli geçtiğini ve bankaların toplam konut kredi hacimlerinin 190,3 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Haki, İş Bankası’nın 2017 Eylül sonu itibarıyla yılsonuna kıyasla %13,2 bir artış ile ev kredisi hacmini 20,0 milyar TL’ye çıkardığını söyledi ve İş Bankası’nın sektörde konut finansmanının önemli bir oyuncusu olma özelliğini sürdürdüğünü vurguladı.

Haki “İnsanlar için zamanın ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Biz de bu noktadan hareketle ev kredisi sürecini uçtan uca dijital ortama taşıdık. Anında Ev Kredisi çözümümüz Türkiye’de bir ilk. Ev almak isteyenler ve kredi ihtiyacı olanlar isbank.com.tr’de Anında Ev Kredisi başvurusu yaptıklarında, talebin krediye dönüşmesine kadar geçen bütün süreci dijitalde tamamlayabiliyorlar. Kredi hesaplama, ekspertiz, kredi tahsisine kadar tüm süreç dijitalde gerçekleşiyor ve şubeye sadece bir kez imza atmak için gidiliyor. Hizmet sunmaya başladığımız ilk günden bugüne 1 yıl içerisinde toplamda 35.000’inin üzerinde başvuru gerçekleşti. Bu da hizmetimize olan büyük ilgi ve talebin bir göstergesi. Müşteri deneyimi odağı ile tasarladığımız dijital hizmetlerimiz hem sektöre yön veriyor hem de müşterilerimize hız ve kolaylık sağlıyor.” dedi.

İş Bankası’nın desteği ile hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, Kasım ayında bir önceki aya göre %0.17 oranında artış gerçekleşirken, geçen yılın aynı dönemine göre %4.10 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %77.80 oranında artış yaşandı. 

Kasım ayında İstanbul Asya yakasında yer alan markalı konut projelerinde %0.11 oranında; İstanbul Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde ise %0.06 oranında fiyat artışı oldu. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya yakasındaki projeler Avrupa yakasına kıyasla 11.6 puan fazla artış gösterdi.

Senet kullanım oranı 14 puan arttı: %44 
Kasım ayında yeni konut satışlarında peşinat kullanım oranı, Ekim ayına göre -3 puan azalarak %26, banka kredisi kullanım oranı -11 puan azalarak %30 oranında gerçekleşti. Konut satışında senet kullanım oranı ise 14 puan artarak %44 olarak gerçekleşti.

Stok erime hızı arttı: %3.3
Kasım ayında satışı gerçekleştirilen konutların %31’i bitmiş, %69’u ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Kasım ayı stok erime hızı değerlendirildiğinde, adet bazlı %3.3, metrekare bazlı ise %2.9 oranında stok erime hızı gözlemlendi. 

Tüm konut tiplerinin satışında artış
Bir önceki aya göre, 1+1 konut tipi satışının %0.17 oranında arttığı Kasım ayında, 2+1 konut tipinde %0.28, 3+1 konut tipinde %0.06 oranında, 4+1 konut tipinde ise %0.39 oranında artış yaşandı. 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda %0.12 oranında artış yaşanan Kasım ayında, 76-100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda %0.29 oranında, 101-125 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda %0.16, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda %0.39, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise %0.07 oranında artış görüldü.

Yabancılara satış oranı 1 puan geriledi, %4 oldu
Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların %4’lük oranı yabancı yatırımcılara yapıldı. Son 6 aylık ortalamanın %4 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar; Temmuz’da %4, Ağustos’ta %6, Eylül’de %3, Ekim’de %5 olarak gerçekleşmişti.

İŞ BANKASI DESTEĞİ İLE ENDEKSTE 108. SAYI
İş Bankası’nın desteği ile hazırlanan Türkiye genelinde 68 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi, 108. Sayısı ile gayrimenkul sektörünün nabzını ölçmeye devam ediyor. REIDIN Emlak Endeksi sonuçlarına göre; Kasım ayında, bir önceki aya göre %0.89 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %11.98 oranında artış gerçekleşti.

Konut satış fiyatlarının en çok yükseldiği şehir Çankırı
Kasım ayında metrekare başına konut satış fiyatları %2.01 oranında artan Çankırı, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise %-1.70 oranı ile Kırşehir oldu.

Satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği ilk 5 il
Yıllık artış oranları değerlendirildiğinde, Kasım ayında satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği ilk 5 il; Balıkesir (%26.86), Bursa (%26.31), Edirne (25.97), Giresun (25.07), Aksaray (22.83) oldu.

Kirada en yüksek aylık artış %2 ile Kilis’te 
Türkiye genelinde 68 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde ise Kasım ayında bir önceki aya göre %0.46, geçen yılın aynı dönemine göre ise %6.66 oranında artış gerçekleşti. Kasım ayında Kilis’te metrekare başına konut kira değerleri %2 oranında arttı ve Kilis kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönemde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise %-2.05 oranı ile Kütahya oldu. 

Kiralık konut fiyatlarının yıllık bazda en çok yükseldiği 5 şehir
Kiralık konut fiyatlarının yıllık bazda en çok yükseldiği 5 şehir ise sırasıyla; Aydın (%22.69), Kırklareli (%20.79), Zonguldak (20.72), Yozgat (%19.59), Edirne (%19.33) oldu.

En yüksek yıllık kira getirisi Aydın, Van ve Bilecik’te
Amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede karşılayabildiği illerin başında, Kasım ayı itibarıyla Aydın, Van ve Bilecik geldi. Aynı zamanda kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranları da, Kasım ayında en yüksek Aydın, Van ve Bilecik’te ölçüldü. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181