Türkiye İMSAD Aralık ayı sektör raporu açıklandı!
Türkiye İstatistik Kurumu milli gelir hesaplama yöntemini değiştirmiş ve daha güncel hale getirmiştir. Yeni kullanılmaya başlanan hesaplama yöntemi ile milli gelir 2015 yılı için cari fiyatlarla yüzde 19,5 oranında büyümüştür. Bu büyümenin büyük bölümü kayıt dışında kalan inşaat faaliyetlerinin milli gelire dahil edilmesinden kaynaklanmıştır. Yapılan revizyon ile inşaat harcamaları genişlemiş ve inşaat sektöründeki büyüme hızları yükselmiştir. Buna bağlı olarak inşaat sektörünün milli gelir içindeki payı da artmıştır. Toplam inşaat harcamaları 2015 yılında eski yöntem ile 175,1 milyar TL olarak ölçülmüş iken revizyon sonrası inşaat harcamaları büyüklüğü 379,9 milyar TL’ye yükselmiştir. 2016 yılında ise inşaat harcamalarının 450 milyar TL’ye yaklaşacağı öngörülmektedir.

Yeni hesaplama yöntemi ile geçmiş yıllara ait inşaat sektörü büyüme oranları yukarı yönlü revize edilmiştir. 2016 yılına ilişkin çeyrek verileri de yenilenmiştir. İnşaat sektöründe büyüme üçüncü çeyrekte yavaşlamış ve 2016 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 1,4 olmuştur. Yılın ilk ve ikinci çeyreğinde büyümeler yüzde 5,1 ve yüzde 15,7 olarak revize edilmiştir. Böylece yılın ilk dokuz ayında inşaat sektörü yüzde 7,4 büyümüştür. 2015 yılı ilk dokuz ayında ise inşaat sektörü yüzde 4,9 büyümüştü. Gayrimenkul sektöründe ise büyüme 2016 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 3,7 olmuştur. Yılın ilk ve ikinci çeyreğinde büyümeler yüzde 4,3 ve yüzde 5,2 olarak revize edilmiştir. Böylece yılın ilk dokuz ayında gayrimenkul sektörü yüzde 4,4 büyümüştür. 2015 yılı ilk dokuz ayında ise gayrimenkul sektörü yüzde 2,4 büyümüştü. 


İnşaat Sektöründe Güven Endeksi Aralık Ayında 2,2 Puan Geriledi
İnşaat sektöründe güven endeksi Aralık ayında 2,2 puan daha gerilemiştir. Yaz aylarında gerilemeye başlayan güven endeksi darbe girişiminin etkisi ile Ağustos ayında önemli ölçüde düşmüştü. Eylül ayında etki azalarak sürmüştü. Ekim ayından sonra Kasım ve Aralık ayında da güven endeksinde önemli kayıplar oluşmuştur. Böylece güven endeksi yılın ikinci yarısında toplam 17,6 puan gerilemiştir. Güven kaybı daha çok sektörün dışındaki dinamiklerden kaynaklanmaya devam etmektedir. Aralık ayında güven endeksi geçen yılın Aralık ayı güven seviyesinin de 8,9 puan altına gerilemiştir. 

Mevcut İnşaat İşleri Seviyesi Aralık Ayında 8,4 Puan Geriledi
Mevcut inşaat işlerinde Ekim ve Kasım aylarında görülen gerileme Aralık ayında hızlanarak devam etmiştir. Mevcut işler özellikle mevsimsellik ile daha hızlı gerilerken genel piyasa koşulları da işlerde gerilemeye yol açmaktadır. Mevcut inşaat işleri seviyesi Aralık ayında geçen yılın Aralık ayındaki mevcut işler seviyesinin de 11,0 puan altında gerçekleşmiştir. 

Yeni Alınan İnşaat İşleri Seviyesi Aralık Ayında 2,7 Puan Düştü
Alınan yeni inşaat işleri seviyesi Aralık ayında 2,7 puan düşmüştür. Alınan yeni inşaat işlerinde mevsimsellik ile birlikte gerileme hızlanmıştır. Kasım ayında görülen sınırlı artış sürekli olamamıştır. Aralık ayında alınan yeni inşaat işleri siparişleri geçen yılki Aralık ayı seviyesinin de 4,5 puan altında gerçekleşmiştir. 

Konut Satışları Kasım Ayında En Yüksek Seviyeye Çıktı
Konut satışları Kasım ayında uygulamaya konulan konut satış ve faiz kampanyalarının olumlu katkısı ile yüzde 25,1 artmıştır. Böylece satışlar son üç ayda önemli ölçüde toparlanmıştır. Yılın ilk on bir ayında ise toplam satışlar geçen yılın yüzde 4,5 üzerine çıkmıştır. İlk on bir ayda 1.198.740 konut satılmıştır. Kasım ayında konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,1 artarak 132.665 adet olmuştur. Birinci el satışlar Kasım ayında yüzde 24,5 artarak 63.467 adede yükselmiştir. İkinci el satışlar ise yüzde 25,7 artmıştır. Kasım ayında ipotekli satışlar ise yüzde 71,4 yükselerek 48.941 adet olmuş ve yılın en yüksek aylık ipotekli satışına ulaşılmıştır. İpotekli satışlarda bankaların düşük faizli kredi uygulaması etkili olmaktadır.



Birinci El Konut Satışları Yüzde 6,7 Arttı
Konut satışlarının dağılımı değerlendirildiğinde Ocak-Kasım döneminde birinci el satışların arttığı, ikinci el satışların da yıllık bazda ilk kez Kasım ayında geçen senenin üzerine çıktığı görülmektedir. Yeni konut satışı anlamına gelen birinci el konut satışı yılın ilk bir ayında yüzde 6,7 artarak 559.894 adet olmuştur. İkinci el konut satışları ise yüzde 2,7 artarak 638.846 adet olarak gerçekleşmiştir. İlk el satışlardaki gerileme son üç ayda yeni ev satış kampanyaları ve düşen faizler ile birlikte hızlı artışa dönüşmüştür. 



İpotekli Satışlar Yüzde 1,6 Arttı
Konut satışlarında ipotekli satışlar ile diğer satışlardaki gelişmelerde ise yılın ilk on bir ayında ipotekli satışlar Kasım ayında ilk kez yılık bazda artışa geçmiştir. Kasım ayındaki yeni faiz indirimleri ile banka kredisi kullanımı artmış ve ipotekli satışlardaki gerileme de artışa dönüşmüştür. Diğer satışlar ise yılın ilk on bir ayında yüzde 6,1 oranında artmıştır.



Yabancılara Konut Satışları Yüzde 19,5 Geriledi
Konut sektöründe yabancılara konut satışı önemli bir gelişme alanı olarak izlenmekte ve değerlendirilmektedir. Özellikle büyük şehirler ile kıyı şehirleri öncelikli iller olarak görülmektedir. Yıllar itibariyle yabancılara konut satışının artacağı beklentisi olmakla birlikte yıllık satış en fazla 23 bin daire olarak gerçekleşmiştir. Yabancılara konut satışı durağanlaşmıştır. 2016 yılında ise yabancılara konut satışı geçen yılın altında gerçekleşmektedir. 2016 yılının ilk on bir ayında yabancılara konut satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,5 azalarak 16.549 adede inmiştir. İller bazında hemen tüm illerde satışlar azalmıştır. Yaşanan gelişmeler ve belirsizlikler yabancılara konut satışlarını da olumsuz etkilemiştir. 



İnşaat Sektörünün Milli Gelir İçindeki Payı Arttı
İnşaat sektöründe daha önce kayıt dışında kalan faaliyetlerin milli gelir hesaplarına katılması sonucu inşat sektörünün milli gelir içindeki payı da yükselmiştir. 2015 yılında cari fiyatlarla inşaat sektörünün milli gelir içindeki payı yüzde 4,4’den revizyon sonrası yüzde 8,2’ye yükselmiştir. 2016 yılında payın yüzde 8,5 olacağı öngörülmektedir. 



İMSAD Sektör Raporunun tamamı için tıklayınız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181