Türkiye'nin ilk havaray seferleri 14 Eylül'de başlıyor!
Dünyanın en önemli gayrimenkul ve mimarlık buluşmalarından biri kabul edilen Cityscape Global 2017, Dubai’de kapılarını araladı. Bu yıl 15’inci defa gerçekleştirilen Cityscape’e, Türkiye’den aralarında Artaş İnşaat, Emlak Konut, Garanti Koza, Mar Yapı, Tahincioğlu gibi firmalarında bulunduğu 14 şirket katılıyor. Fuarın ilk gününde başta Türk firmalarının stantlarında yoğun yabancı yatırımcı ilgisi vardı. Türkiye’deki konut yatırımları hakkında bilgi alan uluslararası yatırımcılar, konut ve iş yeri satın almanın yanında, Türk firmalarla ortaklık kurabilmek için toplantılar gerçekleştirdi. Bunun yanında Katar krizi ile birlikte Körfez ülkeleri arasında yaşanan krizin Türkiye’ye olumsuz bir yansımasının da olmadığı görüldü. Başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere pek çok Körfez ülkesinin yatırımcısı, Türkiye stantlarında iş fırsatlarını konuştu. Cityscape Fuarları Türkiye Temsilcisi, İstexpo Genel Müdürü İsmail Sezen “Dubai, politik gelişmelerden uzak ve etkilenmesi söz konusu değil. Dubai pazarında Türk firmalarına herhangi bir baskı ya da ayrımcılık uygulanması mümkün değil” dedi. 

Havaray ‘Vadi’den yola çıkıyor
Birleşik Arap Emirliklerinin Dubai şehrinde düzenlenen Cityscape Global 2017 fuarı, dün Türk ve Körfez firmalarının yoğun katılımı ile başladı. Fuara bu yıl 11 projesiyle katılan Artaş İnşaat, 1,2 milyar TL yatırım değerine sahip Avrupa Konutları Yamanevler projesiyle damgasını vurdu. Artaş, lansmanını gerçekleştirdiği Avrupa Konutları Yamanevler projesine ek olarak Avrupa Konutları Başakşehir, Avrupa Residence & Office Ataköy, Avrupa Office Ataşehir, Avrupa Konutları Kale 2, Avrupa Konutları Atakent 4 ile ortak girişimlerle geliştirilen Tema İstanbul’un tanıtımını yaptı. Artaş’ın satışları devam eden Vadi İstanbul projesi de fuarda Arap yatırımcıların ilgi odağı oldu. Diğer projelerden faklı olarak Vadi İstanbul, Türkiye’nin ilk havaray seferlerine ev sahipliği yapacak. İlk havaray seferlerinin 14 Eylül’de gerçekleştirileceğini belirten Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, bunun da projeyi yatırımcılar için cazip kıldığını söyledi. Proje kapsamında bölgedeki diğer inşaat firmalarıyla birlikte alt yapı çalışmalarına 130 milyon lira yatırım yaptıklarını, bunun da 14 milyon avrosunu havaray için harcadıklarını ifade eden Çetinsaya “Havaray hattı yaklaşık 1 km uzunluğunda. Havaray ile Vadi İstanbul’dan Türk Telekom Stadyumu’ndaki metro hattına aktarma yapılacak. Her 4 dakikada bir 250 yolcu taşıyacak. Hattın işletmesini Artaş olarak bir yıl boyunca biz üstleneceğiz. Bir yılın ardın belediyeye devredeceğiz” diye konuştu.

KAYIKLA DEĞİL HAVADAN
Havaray ile bölgenin büyük bir canlılık kazanacağını dile getiren Çetinsaya “Şu anda Vadi İstanbul projemizle ilgili çalışıyoruz. Vadi İstanbul’un maketini de Ctiyscape’ye getirdik. Alışveriş, merkezi, konut ve ofisin olduğu proje 30 bin kişi yaşayacak. O bölge 1990’lı yıllarda Cendere Deresi ile su taşkınlarıyla biliniyordu. Pek çok sel meydana gelmişti. İşçiler kayıklar ile taşınıyordu. Şimdi ise tam tersi havaray ile taşınacaklar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne Cendere Caddesi’nin isminin Vadi İstanbul Caddesi olması için başvuru yaptık ve kararı bekliyoruz” dedi. Proje kapsamında 330 bin metrekare ofis alanı bulunurken Maslak’ın tamamında ise 480 bin metrekare ofis alanı bulunuyor. Bu özelliğiyle de proje geleceğin Maslak’ın yerini almaya aday.

Yamanevler’de 250 konut sattı
Yamanevler projesinin geçtiğimiz ağustos ayında ön satışa sunulduğunu ve şu ana kadar 250 konutun sahibini bulduğunu ifade eden Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya “Avrupa Konutları markasının Anadolu Yakası’ndaki ilk halkası olacak Yamanevler projesi, 11 blokta 1672 konut, 2 ofis bloku ve 38 ticari üniteden oluşuyor. 1+1’den, 4+1’e kadar farklı tiplerde daire seçenekleri yer alıyor. En küçük dairenin fiyatı 480 bin TL, projedeki en büyük dairenin fiyatı ise 1 milyon 800 bin TL. Bu projeye yabancı ilgisi var. Burada yabancı yatırımcının yüzde 5 civarında olmasını bekliyoruz. Fuarda şu ana kadar pek çok yatırımcı Yamanevler ile yakından ilgilendi” diye konuştu.

Yabancıya blok satışı yapmıyoruz
Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya “Yamanevler’den blok satın almak isteyen yabancı yatırımcı var ama biz blok satmıyoruz. Çünkü blok hâlinde satışlar, yabancılaşmayı da beraberinde getiriyor. O zaman yerli yatırımcıyı ürkütüyorsunuz. Ancak yabancılarla ortaklık konusunda görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Ortaklık teklifleri genellikle 100 milyon dolar büyüklüğünde” dedi. Türkiye’de en kârlı yatırımın konut olduğunu ifade eden Çetinsaya “Bugüne kadar İstanbul başta olmak üzere Türkiye’den konut yatırımı yapıp da zarar eden kimse olmuş mudur? Vatandaşlarımıza önerim, konut yatırımı yapmaları. Hem zorunlu bir ihtiyaç” diye konuştu. Çetinsaya, KDV indiriminin eylülde sona erdiğini belirterek, yıl sonuna kadar uzamasını beklediklerini kaydetti. Çetinsaya, talep olması durumunda Anadolu’da da proje yapabileceklerini dile getirdi.

Ömer Temur / Türkiye

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181