Uzun süredir tapu işlemi görmemiş gayrimenkullerin satışına dikkat!
Eski tapulardaki sahte satışlar, ev hayali kuran vatandaşların kabusu haline geldi. Uzun süredir tapu dairesinde işlem görmemiş taşınmazları satın alırken çok dikkatli olmak gerekiyor. "Ev sahibi yurtdışında, vekaleti bende" diyen emlak dolandırıcılarına paranızı kaptırmayın.

Türkiye'de 2017 yılı Ocak - Ekim döneminde 2.096.616 satış, 9.123 bağış, 21.811 taksim, 323.796 intikal, 315.360 şahsi ipotek işlemi gerçekleştirildi. Bazı tapu müdürlüklerinde iş hacmi sayısı ise yıllık 80 binleri geçiyor. Bu noktada sahte kimlik, vekalet ve veraset ilamlanyla işlemlerle de karşılaşılıyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı "Çok uzun süredir tapu dairesinde işlem görmemiş taşınmazları satın alırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Mal sahibinin yurtdışında ve şehir dışında olduğu, miras olarak ilgisiz kalan taşınmazlar dolandırıcılar tarafından ucuz fiyat ve sahte evraklar ile satışa çıkarılıyor. Uygun fiyatla alım yaptığını düşünen alıcılar ise mağduriyet yaşıyor. Taşınmaz için açılan tapu iptal davalarıyla taşınmazları kaybettikleri gibi bir de paralarını kaybediyorlar" dedi.

KONTROLLE RİSKLERİ AZALTIN
Profesyonel emlak danışmanlarının görevinin alıcı ve satıcılar için riskleri azaltmak olduğunu belirten Özelmacıklı, "Bizler güvenilir ve sağlıklı bir alışverişe aracılık etme yükümlülüğünü taşıyoruz. Bu nedenle, öncelikle 1980 ve öncesi gibi uzun süredir işlem görmemiş portföylerde mutlaka yer araştırması yapıyoruz. O bölgedeki komşularından, tanıdıklardan bilgi alıyoruz. Çok yeni verilmiş nufüs cüzdanları, kimliklerdeki sahteliği ayıran unsurlar bizler için önemli. Satıcının gerçek mal sahibi olup olmadığım 'ne zaman almıştınız, neden elden çıkartıyorsunuz' gibi sorular ile anlamaya çalışıyoruz" dedi.

GERÇEK DEĞER ÖNEMLİ
Özellikle, eski tapularda, vekaletti işlemlerde, miraslı ve hisseli taşınmazlarda tapu işlemleri sırasında gerçek değerden göstermenin çok önemli olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü "Taşınmaz satışında gösterilen değer, belediye rayiç değerinden az olamaz. Lakin alım ve satımda gerçek değerin gösterilmesi zorunludur. Bu tür eski tapularda, hisseli taşınmazların satışlarında gerçek değer gösterilmediği zaman oluşacak mağduriyet maddi olarak da ciddi kayıplar yaşatır. Devletin ve tarafların sorumluluğu da gösterilen değer üzerinden olacaktır" dedi.

MÜLKÜNÜZÜ TAKİP EDİN 
Sahte satışların uzun zamandır tapu kütüğünde işlem görmeyen, mal sahiplerinin yurtdışında ya da şehir dışında olduğu, mirasçılara kalmış ve takip edilmeyen taşınmazlarda yaşandığını belirten Özelmacıklı "Sahip olduğunuz taşınmaz için belediyede adres düzeltmesi, tapu dairesinde taşınmazınızı kilitlemek, TC bilgilerinizi güncellemek, cep telefonu numaranızı e-devlet sistemine kaydetmekgibi güncellemeler yapılmalıdır. Ayrıca taşınmazınız belli aralıklarda yerinde kontrol edilmelidir. O bölgedeki emlak danışmanınız da bu takibi düzenli olarakyapabilir. Üzerinde haksız bir işgal var mı, konu parsel satışa konu ediliyor mu gerekli kontrolleri sizin için sağlar. Çıkabilecek birçok problem erken müdahale ile çözülebilir ve bu konuda profesyonel destek alınmalıdır"dedi.

Yunus Çağlar / Güneş Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181