'Uzun süreli oturma izni ile 10 milyar dolar gelir elde edilir'!
Kabe'nin karşısında bulunan Hacer Tower'ın gayrimenkul yatınmcısı olan Kuveyt merkezli Mresco, 1,3 milyar dolara ulaşan portföyü ile Mısır, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri, Saraybosna ve Türkiye gibi birçok ülkede yatırım yapıyor. Yabancılara satış konusunda getirilecek kolay ve uzun süreli oturma izni ile geçen yıl ülke genelinde yaklaşık 22 bin konut satışı ile 5 milyar dolan bulan gelirin 10 milyar dolar üzerine çıkmasının mümkün göründüğünü belirten Mresco CEO'su Oya Zingal Dural, iki sene önce körfezden gelen yatinmcıların 'ben ev almak istiyorum' diye gelirken şimdiyse 'ben bir proje yapmak istiyorum' dediklerini ifade etti. İş ortağı olmak veya işlerini Türkiye'ye taşımak istediklerini sözlerine ekledi.

Mresco 2008'den itibaren Türkiye'de gayrimenkul sektöründe iken bu sene '3 Öğün' ile de yemek sektörüne giriş yaptı. Maden, enerji, gemi-inşaat sanayii ve tanm sektörleri için çahşmalann devam edeceğini belirten Dural, Hacer Tower projesini ise 18 yıllık bir ibadet niyeti için yapılan kârlı bir yatırım olarak tanımlıyor. Hacer Tovver'a Müslüman genç nüfustan daha çok talep geldiğini ve acentelere göre yüzde 50 daha uygun olduğunu söyleyen Dural, uçak fiyatlan ucuzlamasına rağmen acentelerin her sene yüzde 7 zam yaptığına dikkat çekti. Hacer Tower'm bir diğer yanı da gitmediği zaman kullanımını başkasına vakfedebilmesi hatta miras bırakabilinmesi olduğunu söyleyen Dural, "Satın alan kişiler 18 yıl boyunca her sene 7 gece 8 gün konaklayabiliyor. Konaklama tarihleri ise Hicri takvime göre belirleniyor." dedi.

PETROLÜN DÜŞÜŞÜ YATIRIMI ARTIRDI
Körfez yatınmasının Türkiye'ye ilgisinin Arap Baharı ile başladığını, son zamanlarda ise petrolün değer kaybetmesiyle arttığını ifade eden Dural, Avrupa'ya en yakın ülke olmamız, gayrimenkulun helal yatırım olması ve Türk dizilerinin de etkisi olduğunu ekledi. Dural, Arap bir ailenin Türkiye'den konut aldığında, kullanılmayan dönemde faturalardan dolayı evin masraf merkezine dönüştüğü tespitinde bulundu. Bu duruma Mresco, Nef'ten 100 ev alarak bir proje geliştiriyor. Proje müşterilere gelmedikleri dönemde, Mresco'nun konutun işletmesini yaparak evin kişiye kâr sağlayan, faturalan yarmış bir sisteme dönüşmesini sağlamış oluyor.

ARAPLAR TARIM SEKTÖRÜNE YATIRIM YAPACAK
Arapların, Türkiye'de sadece gayrimenkul yatınmı yapmak istemediklerini belirten Mresco CEO'su Oya Zingal Dural, tarrm sektörüne cok istekli olduklarını dile getirdi Tarımın gelecekte yatırım için parlayan yıldız olacağını öngördüğünü' söyleyen Dural, Arapların çöl ikliminde yaşamalarından dolayı çok ilgileri var. Amaçlarının Türkiye'de üretip dünyaya satış yaparak petrol dışı kazandıkları gelirle sürdürülebilir yatırım olduğunu sözlerine ekledi.

YATIRIMLAR ANTALYA'YA KAYACAK
Son zamanlarda Arapların ılıman iklimden dolayı Trabzon'a çok fazla rağbet ettiklerini ve burayı sadece gezmek için değil ikamet amaçlı da kullandıklarını söyleyen Dural, "Cidde'den Trabzon'a talep doğrultusunda direkt uçuşlar var. Suudi yatinmcı sayısı çok fazla. Satışlarda bir aileye iki daire veriyoruz, diğerini yardımcılan için alıyorlar. Antalya'ya çok fazla yönelme var Araplardan. Şu an Antalya bölgesinde turizm aşamasındayız ve İstanbul'un bundan 10 sene önceki halindeyiz. Zamanla Antalya'da çok fazla Arap yatırımcı göreceğiz." dedi. Sektörde sat-yap döneminin bittiğini ve ruhsatı alınarak belli aşamaya gelmeden satışlar yapılamadığını dile getiren Dural, bunun sebebinin maket satişlardaki metrekare mağduriyeti yaşayan müşteriler olduğunu söyledi. Bürokraside çok daha fazla yatinmcı dostu uygulamalara ihtiyaç olduğunu belirten Dural, mevzuatlarda standartlara ihtiyaç olduğunu ve yatınmcılar için vergilerin düşürülmesi gerektiğini kaydetti.

Kabe'nin karsısında Hacer Tower'ın gayrimenkul yatırımcısı Kuveyt merkezli Mresco CEO'su Oya Zingal Dural, iki sene önce körfezden gelen yatırımcıların 'ben ev almak istiyorum'derken simdi'ben bir proje yapmak istiyorum'dediklerini ifade etti. Dural, iş ortağı olmak istediklerini söyledi.

Sumru AYTEKİN-Abdulkadir CEMBEKLİ/Zaman Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181