"Uzun vadede arsa yatırımı daima kazandırır"
Geçen yıl ağustos ayında başlayan ve 31 Aralık’ta sona eren ‘Güçlü Türkiye, Güçlü Gayrimenkul’ kampanyasıyla hareketlenen konut sektörü, 2017’in ilk iki ayında yapılan düzenlemeler ve yeni kampanyalarla ancak geçen yılki satış seviyesini korudu. Geçen yıl şubat ayında101 bin 703 adet satış gerçekleşirken, Şubat 2017'de toplam 101 bin 468 konut satıldı. Geçmiş yıllarda taksitlerinin büyük bir kısmını kira gelirleri ile ödeyebilen yatırımcılar, konut arzının fazlalığı ve düşen kira değerleri nedeniyle rotalarını arsaya çevirdi. 

KİRALAR DÜŞTÜ, ARSA CAZİP 
Son aylarda sektöre dönük yapılan düzenlemeler ve 1 Şubat’ta Emlak Konut GYO öncülüğünde başlatılan ‘Güçlü Türkiye için Birlik Vakti’ kampanyasının piyasada oluşturduğu olumlu atmosfere rağmen yatırımını kısa sürede kazanca dönüştürmek isteyen vatandaşlar, bin düşünüp bir karar veriyor. Açıklanan 240 ay vadeli satış seçeneğine sıcak bakmayan yatırımcılar, satın alacakları konutun teslim tarihi, kira çarpanı, kira geliri gibi önemli kalemleri dikkate alarak karar veriyor. Bazı lokasyonlarda arz fazlasından dolayı son bir yılda hızla düşmeye başlayan kira değerlerini de hesaba katan yatırımcıların bir kısmı ise arsaya yönelmeye başladı. 

ARSANIN YILDIZI PARLIYOR 
Gayrimenkul piyasasının hammaddesi olan arsaya yatırım yapmak konuta göre daha kolay. Ancak bütçeye uygun nitelikli arsa bulmak satın alma niyetinden daha zor.  Öte yandan yatırımcılar adına incelemeler yapan değerleme şirketleri, son yıllarda büyük şehirlerin merkezlerinde kentsel dönüşüm alanlarına odaklanırken, şehrin çeperlerindeki tarla statüsündeki alanlarla da ilgilenmeye başladı. 

Yüksek kazancın yolu
Öncelikle arsaya yatırım yapmanın, konut almaya benzemediğini belirtmek isterim.Arsa yatırımlarına hiçbir zaman kısa günün kârı mantığı ile bakmamak gerekir, uzun vadede arsa yatırımı daima kazandırır. Ancak önemli olan, yaptığınız arsa yatırımını neden yaptığınızı, nerede yaptığınızı ve size kimlerin vesile olduğunu bilmeniz kazanç planlarınızın önünde yer almalıdır.

ARSA BAŞKA, KONUT BAŞKA
Büyük kazancın yolu şehrin merkezinde arsa arayışına girerek olmaz, tam aksine şehrin çeperlerini kolaçan etmeniz gerekiyor. Bugün kim derdi ki, Arnavutköy ya da Çatalca bu kadar değerlenecek? Arsa alım satımı konuta benzemez. Çünkü konutu satış ofisine giderek, varsa örnek dairesini inceleyerek, referanslarını görerek ve hatta kredi seçenekleri ile satın almak mümkün. Ancak arsa için belediye ile tapu ve kadastro müdürlüğünden imarla ilgili pürüzleri sorgulamanız gerekiyor. 

TEKNİK İNCELEME ŞART
Arsa satın alırken öncelikle imar izni olup olmadığı öğrenilmeli. İmar izni varsa, arsanın imar durumu incelenmeli. Konut, ticari alan, işyeri, sosyal hizmet alanı olup olmadığı sorgulanmalı çünkü konut alanına iş merkezi yapılamaz. Ticari alana da konut yapılamaz. Arsaya inşaat yapabilme hakkının ne kadar olduğu da öğrenilmeli hatta zemin etüdü incelenmelidir.Arsanın sahibinin tek bir kişi mi yoksa birden fazla kişi mi olduğu yine tapudan öğrenilebilir. Eğer tapuda oran belirtilmişse arsa birden fazla kişiye aittir. Parselin topografyası(eğimi vb.), zemini, köşeli parsel olup olmaması, arsanın sosyal çevresi, hastane ve okul gibi hizmet alanlarına yakınlığı, caddelere olan çıkışı, imar planı doğrultusunda izin verilen inşaat alanı gibi konular netlik kazanmadan her hangi bir imza atılmamalıdır. 

Mehmet Canıtatlı / Güneş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181