'Yabancı yatırımcı fonu ile satışlar 20 milyar dolara çıkabilir!'
20 yılda yaklaşık 6.7 milyon konutun yenileneceği Türkiye'nin en büyük ve en uzun dönemli projesi olan 'kentsel dönüşüm' için harcanacak para 800 milyar liranın üzerinde. Yılda 20 milyar dolara yakın kaynak ihtiyacının karşılanması için Türk özel sektörünün kaynaklarının yetersiz kalmaması için adres yabancı yatırımcı. Yılda 4.5 milyar dolar seviyesinde olan yabancıya konut satışının artırılması için DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz'dan önemli öneri geldi. Yılmaz, yabancıya konut satışının yıllık 20 milyar dolara çıkabileceğini söyledi. Bunu yapmak için de önce sektördeki 20-30 büyük gayrimenkul şirketinin ortak fon kurması gerektiğini belirten Yılmaz, ayrıca yabancıya verilecek vatandaşlığın konut satışlarını artıracağını söyledi. Türkiye'de yabancıya konut satışı ve sektörün önerilerini değerlendiren Yılmaz, Türkiye'de yabancıya konut satışının hâlâ çok düşük olduğunu belirterek, şunları söyledi:

FON KURMALIYIZ
"Yabancıya konut satışını yıllık 20 milyar dolarlara çıkaracak formül var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, TOKİ, Emlak Konut ve 20-30 kadar da büyük gayrimenkul geliştiricisinin öncülüğünde bir fon veya müdürlük kuralım. Bu hem Türkiye'nin tanıtımını hem de yabancıya konut satışını merkeze alan bir yapı ola rak çalışsın. Tanıtım bütçeleri olan bir fon veya müdürlük oluştursak, önümüze de dünya haritasını koysak. Kaç ülke gayrimenkul alabilir? Kaç ülke bize turizm için seyahate gelebilir? O ülkelerde kampanyalar yapsak. Mesela Suudi Arabistan, nereyi seviyor Karadeniz'i. Orayı onlara tanıtsak. İngilizler'e Ege'yi, Ruslar'a Antalya'yı. Bizim gibi de 2030 büyük geliştirici de stratejik olarak bu ülkelerde kendi projelerini tanıtsalar, hem ülkeyi tanıtsalar, hem oradan müşteri getirseler, biz 5 milyarı 3-5 sene içinde 20 milyar dolar seviyelerine çıkarırız."

DEVLET POLİTİKASI OLSUN
Yabancıya konut satışının akışına bırakılacak bir konu olmadığını ve sistemli çalışmanın sonucunda gerekli sonuçlara ulaşabileceğini kaydeden Yılmaz "Bizim dünya konut piyasasındaki pastadan pay almamız için daha planlı, stratejik olarak çalışmalar yapmamız kesin. Daha bilinçli hareket etmemiz lazım. Biz şimdiye kadar üç beş şirket yurtdışında kendimizi tanıtmaya çalışıyoruz. ABD, Hong Kong, İspanya, İtalya, Dubai gibi ülkeler bunu bir strateji haline getirmişler. Bu oralarda devlet politikası haline getirilmiş. Ben diyorum ki bunu devlet politikası haline getirelim. Hükümet, üretici ve tüketici konuya böyle bakarsa faydalı olur" dedi. "Bu çalışmalarımızı detaylandınp gerekli bakanlıklarımıza ileteceğiz" diyen Yılmaz, kurulmasını önerdiği bu fon veya kurumun konut almak isteyen yatırımcılara da yol haritası olacağını söyledi.

YATIRIMCIYA VATANDAŞLIK SATIŞLARI ARTTIRIR
Türkiye'de yoğun Çabalar sonucunda yabancıya gayrimenkul satışını 1.5 milyar dolardan 4.5 milyar dolarlara çıkardıklarını kaydeden Yılmaz, yabancı yatırımcının Türkiye'de yasaması içinde gerekli kolaylıkların yapılmasının ülke ekonomisine olumlu yansıyacağını kaydetti. İnsanların burada yasama isteğine olumlu yaklaşmak gerektiğini belirten Yılmaz "500 bin dolar, 1 milyon dolarlık ev alan bir kişi burada yasamak istiyorsa bunun sağlanması gerek. Bunun yumuşatılması gerek. Konut yatırımcılarına vatandaşlık veya 5-10 yıl oturum izni verilebilir. Belli bir seviyede bu insanlar. Burada kazanan ülke ekonomisi olur." diye konuştu. AB perspektifi olan bir ülkenin yabancının konut alması ve bununla birlikte vatandaşlık verilmesi dünya gerçekleriyle uyumlu olduğunu da kaydeden Yılmaz "Gayrimenkul alanında büyün dünyayı kucaklamamız lazım. Adam burada yasamak istiyorum diyor ise yasama demeyelim." diye konuştu.

Birol KELEŞ/Star Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181