Yabancılara yapılan konut satışı 2017'de yüzde 22.2 arttı!
Konut kampanyaları ve yabancıya tanınan haklar etkili oldu. Geçen yıl konut satışları yüzde 5.1 artarak 1.4 milyon barajını aştı. Hem yerli hem de yabancıya yapılan satışta tüm zamanların rekoru kırıldı.

Yerli ve Yabancılara yapıIan konut satış 2017'de rekor kırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre, ülke genelinde 2017'de satılan konut sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 5.1 arttı ve 1 milyon 409 bin 314 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ise önceki yıla kıyasla yüzde 22.2 artarak 22 bin 234'e yükseldi. Böylece 2016'daki 1 milyon 341 bin konutluk satış rakamının yaklaşık 68 bin üzerine çıkılarak tüm zamanların rekoruna ulaşıldı. Rekorun kırılmasında yılın ilk aylarında ve son çeyreğinde gerçekleştirilen konut kampanyalan, ve yabancıya satışta sağlanan kolaylıklar etkili oldu. TÜİK verilerine göre konut satışlarında 2017 yılında, İstanbul 238 bin 383 konut satışı ve yüzde 16.9 pay ile ilk sırayı aldı. Satış sayılarına göre İstanbul'u, 150 bin 561 konut satışı ve yüzde 10.7 pay ile Ankara, 84 bin 184 konut satışı ve yüzde 6 pay ile İzmir izledi. En az satış ise 124 konut ile Hakkari'de gerçekleşti. Türkiye genelinde satılan konutların 473 bin 99 tanesi ipotekli, 936 bin 215 tanesi ise diğer satış türünde gerçekleşti. Türkiye genelinde konut satışları aralık ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.8 oranında azalarak 132 bin 972 oldu.

YABANCI 22 BİN ALDI
2017'de yabancıya satışta ise bir önceki yıla göre yüzde 22.2 oranında artış yaşandı. Yabancılar 22 bin 234 konut satın aldı. Irak vatandaşları 2017 yılında Türkiye'den 3 bin 805 konut satın aldı. Irak'ı 3 bin 345 konut ile Suudi Arabistan, bin 691 konut ile Kuveyt, bin 331 konut ile Rusya Federasyonu ve bin 78 konut ile Afganistan izledi. Yabancıya satışta Suudi Arabistan vatandaşlarının önceki yıla göre Türkiye'ye gösterdiği ilgi dikkat çekti. Geçen yıl yaşanan yüksek artışı sevindirici bulan sektör temsilcileri; arsa maliyetlerinin ve faizlerin düşürülmesi, devlet teşvikleri ve kampanyaların sürmesi, bankaların konut kredisi taleplerine olumlu dönmesinin yanı sıra yeni finansal çözümlerin gerçekleşmesi durumunda bu yıl da satışlardaki yükselişin süreceğini tahmin ediyor.

Yabancıya satış artarak sürecek 
KONUTDER ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas: 2017 yılı için koyduğumuz 1 milyon 400 bin satış hedefini tutturmuş olmanın mutluluğunu yasamaktayız. 2017 yılında yabancıya konut satışında 2016 yılına göre rekor seviyede konut satışı gerçekleştirdik. 2018 yılında da yabancıya satışın artarak süreceği kanaatindeyiz. Yabancıya satıştaki yükseliş, gayrimenkul sektörünün Türk ekonomisine katkısının devam ettiğinin en önemli göstergesi. 2018 yılında gayrimenkul sektörü yüzde 5 büyüyecek, lokomotifi olmayı sürdürecek.

Saatte 150 adet satış gerçekleşti 
Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi (CEO) Özen Kuzu: Son 10 yıllık döneme bakıldığında konut satışları 3 katına çıktı. Saatte satılan konut sayısı ise 150'nin üzerinde gerçekleşti. Devletimizin konut satışına teşviki, faiz indirimleri, tapu harcı ve damga vergisindeki indirimlerle sektörümüz 2017'de ivme kazandı, inanıyorum ki ülkemiz 2018'de de büyümeye ve gelişmeye devam edecek, yatırım için en ideal ülke olacak.

Yabancıların markajındayız
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Baskanı Tamer Özyurt: Yabancılara yapılan konut satışlarının 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 22.2 oranında arttığını görüyoruz. Biz de satışımızın yüzde 35'ini yabancıya yapıyoruz. Türkiye'nin yabancı yatırımcının yakın markajında olmaya devam ettiğini görüyoruz. 2018'de bu satışların katlanarak devam etmesini umuyoruz.Yabancıya konut satışının ihracat kapsamında değerlendirilmesini uzun zamandır dile getiriyoruz. Yabancı isleyen süreçte belirsizlik istemiyor.

Potansiyelimize uygun bir rekor
Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal: Beklediğimiz bir rekordu. Konjonktürel olarak bölgemizde oldukça sıkıntılı durumlar oluşmuş olsa da konut satışında kırdığımız rekor, hem ülkemizin potansiyelini, hem oldukça gene olan yas ortalamamızı hem de ne kadar enerjik bir nüfus olduğumuzu fazlasıyla ortaya koyuyor. Rekorda; uzun vadeli konut kredisinde başlangıç rakamı olan yüzde 25 tutarındaki sermayeyi sağlama zorunluluğunun yüzde 20'ye indirilmesi, KDV ve damga vergisi muafiyeti etkili oldu.

Avrupa'daki 1'incilik sürer 
Nef icra Kurulu Başkanı Erden Timur: 2017'de gerçeklesen 1 milyon 409 bin adetlik satışla yine Avrupa'da birinci olduk. Aslında beklediğimiz bir rekordu. Bunda Türkiye'de oluşan konut ihtiyacının yanı sıra, devletin yasal düzenlemelerle getirdiği teşvikler ve Emlak Konut OYO öncülüğünde ülkemizde ilk kez uygulanan '240 ay vade'gibi kampanyaların da önemli etkisi oldu. Konut satışı artısını sürdürmeye devam edecek.

Kampanyalar satışı tetikledi
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukcuoğlu: Yıl içerisinde gerçekleştirilen KDV indirimleri, konut fiyatlarının düşmesi ve markalı buyuk konut projelerinin yanı sıra Emlak Konut gibi kurumların yapmış olduğu kampanyalar konut satışını tetikledi. 2018 yılında da bu ivmenin devam etmesi için sektör olarak bazı önlemleri almamız gerekiyor. Döviz kurundaki belirsizliğe karsı yerli inşaat malzemelerinin üretimi ve tüketimi yaygınlaştırılmalı, lüks konuta bir sınırlama getirilmeli.

Star Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181