Yabancıya gayrimenkul satışlarını değerlendirdiler!
Türkiye genelinde geçen yıl yabancıya 22 bin konut satıldı ve 5 milyar dolar gelir sağlandı. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in, Türkiye'den belli bir ölçeğin üzerinde ev alanlara oturma izni ve çalışma izni vereceklerini açıklaması ile gayrimenkul sektörü hareketlendi. Bu yıl en az 10 milyar dolarlık satış bekleyen sektör temsilcileri en önemli konunun 'güven' olduğuna dikkat çekti. Geçtiğimiz yıllarda sorunlu projelerden ev alan ve tapusunu alamayan çok sayıda Körfez ülkelerinden yatırımcı olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, "Bindiğimiz dalı kesmeyelim ve yabancının güvenini kırmayalım" mesajı veriyor.

YÜZDE 15 KOMİSYON YÜKSEK
Proje pazarlama şirketi Nova Property Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş, yabancıya satışta en önemli sorunun, sorunlu acenteler olduğunu dile getirdi. Piyasada bu işi yapanların büyük çoğunluğunun eğitimsiz ve tecrübesiz olduğunu belirten Temeltaş, "İstanbul'da teslim olmayan ve olmayacak evler ciddi güven sorunu yaşattı. Şimdi de yerli ve yabancıya farklı fiyat listesi sorunu yaşıyoruz. Eskiden turizm rehberliği, şoförlük yapanlar bu işe girdi ve yüzde 10-15 komisyon istiyor. Şirketler de bu komisyonu fiyata yansıtıyor. Oysa yerli ve yabancıya satış arasında fark olmamalı. Komisyon yüzde 2-3'de kalmalı" dedi.

BÜROKRASİ AZALMALI
Yabancı yatırımcının geçtiğimiz yılarda yaşadığı kötü tecrübeler sonrası artık daha bilinçli olduğunu belirten Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Bize gelip dolandırıldıkları için yardım isteyen Körfezli yatırımcılar oldu. Elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışıyoruz. Şimdilerde Türkiye'den ev almaya gelmeden önce iyi araştırma yapıyor. Gelip projeyi yerinde görüyor, hukukçulardan destek alıyorlar" dedi. Yabancıların bürokratik engellerden de yakındığını belirten Demir şunları söyledi:" Geçici oturma izni için Emniyet Müdürlüğü'ne başvuruda bulunuyor 2-3 ay bekliyorlar. İşlemlerin uzun olması ve uzun süreli oturum hakkı verilmemesi ciddi kayıplara yol açıyor. Oysa biz tapu için sabah başvurup öğlen alıyoruz. Oturma izni de böyle olmalı. Hatta her ilçedeki Emniyet Müdürlüğü bu işi yaparsa işlemler kısa sürede biter. Bürokrasi azalır ve uzun süreli oturma izni ya da vatandaşlık verilirse zaten olan yabancı ilgisi çok daha fazla artar." ISTexpo Genel Müdürü İsmail Sezen de bazı firmalar tarafından yanlış yönlendirilen ve vaadedilenden çok farklı projelerden alım yapan yatırımcıların sayısının azımsanamayacak kadar fazla olduğunu söyledi. Sezen," Müşterisine yanlış veya yanıltıcı bilgi veren firmalar üzerinde yaptırımları olması gerek. Bu konuda sektördeki dernekler ve ilgili bakanlık hedef pazarlarda bilgilendirici tanırımlar yapmalı" dedi.

YENİ PAZARLAR BULMALIYIZ
İstanbul'dan ev alan yabancıların ağırlıklı olarak Körfez ülkeleri vatandaşları olduğuna dikkat çeken Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, özellikle 100-200 bin dolar bandında evlerin seçildiğini belirtti. Bu nedenle oturma izni verilirken belirlenecek fiyat aralığının önemli olduğunu dile getiren Özyurt, çok yüksek bir sınır belirlenmemesi gerektiğine dikkat çekti. Geçen yıl seçimlerin etkisi ile yabancıya satışların azaldığını belirten Özyurt, "Şubat ayından bu yana hareketlilik var. Ama iç pazarda zorluk tüm şirketler yönünü Ortadoğu'ya çevirdi. Pasta aynı ve alıcı çok. Bu nedenle yeni pazarlara da yönelmemiz gerek" dedi.

Gülistan ALAGÖZ/Hürriyet Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181