Yabancıya KDV istisnası konut satışında yeni rekor getirecek!
Hükümetle sürekli dirsek temasında bulunan ve sektörün gelişimi için her türlü sorunu konunun muhatapları ile masaya yatıran sektörün önde gelen derneklerinin başkanları da alınan kararlardan son derece memnun olduklarını dile getirdi. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün konutta KDV istisnası getirilmesiyle inşaat ve gayrimenkul sektöründe yeni bir hareket sağlanacağını söyledi. İstanbul İnşaatçılar Derneği (INDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, KDV indiriminin son zamanlarda artan ofis ve ticari projelere satış ivmesi kazandıracağını aktardı. GYODER Başkanı Aziz Torun da talep yetersizliği sıkıntısının olabileceği endişesi taşıyan sektörde çarenin yabancıya konut satışında olduğunu bu nedenle alınan tedbirlerin önemli olduğunu kaydetti. Konutder Başkanı Altan Elmas da dernek olarak bu düzenlemeye katkı sunduklarını belirterek, yurtdışında ülkeyi tanıtacaklarını ve hükümet tarafından yapılan teşvikleri anlatmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. 

İnşaat sektörünün gelişmesi için devletin birbiri ardına aldığı teşvik kararları müteahhitleri de umutlandırdı. Gayrimenkul geliştiricileri alınan her kararın sektörde yeni bir ivme oluşturduğunu belirterek iş yapma iştahlarının arttığını söyledi. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu "Hükümetimizin aldığı bu ve benzeri diğer uygulamalarla 2017 yılında yeni bir rekorun kırılacağına inanıyorum" dedi. Kuzu, "Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ve yurt dışında yerleşmiş gerçek kişiler ile kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de olmayan kurumların Türkiye'den konut veya iş yerleri satın almak istediklerinde katma değer vergisi ödemeyecek olmaları ekonomimize döviz kazandırmak için çok önemli bir adım. Uygulamadan yararlanacaklar, satış bedelinin en az yarısını satış işleminönce döviz olarak ülkeye getirmek zorunda. Kalan kısmı da 1 yıl içinde yine döviz olarak getirecekler" dedi.

MUAFİYETTEN APART ÜNİTELER DE YARARLASIN
İnşaat sektöründe geçerli olan KDV düzenlemelerinin konut ve işyerleri ile sınırlı kalmaması gerektiğine de dikkat çekildi. Özen Kuzu, "Söz konusu düzenlemelerin apart ünite gibi diğer tüm birimleri de kapsaması, farklı ünite talepleri olan alıcıya daha fazla seçenek sunacak. Ekonomimize tartışmasız katkı sağlayacak olan bu teşvik, ciddi döviz girdisi yaratmakla beraber satışlarda da ciddi bir yükseliş getirecek" değerlendirmesi yaptı.

YABANCIYA SATIŞ İHRACAT SAYILSIN
Yabancıya konut satışında KDV istisnası döviz girişlerini artırınca etki oluştururken sektör temsilcileri bu durumun ihracat geliri olarak ele alınması talebini de yineledi. Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, atılan adımların sektörde umutları yeşerttiğini ve daha fazla üretim yapma iştahı geliştirdiğini belirterek, "KDV istisnası önemli bir adım. Yabancıya konut satışı önümüzdeki süreçte artacak ve sektör ülkeye döviz kazandıracak. Bu nedenle yabancıya konut satışının da ihracat sayılması yerinde olur" şeklinde konuştu.

SEKTÖRÜN BANKAYA İHTİYACI VAR
Emlak Bankası'nın yeniden faaliyete geçirilmesi için atılan adımlar da sektörde heyecan yarattı. Dap HoldingYönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, sektör olarak bu konuyu kendi içlerinde sürekli gündeme getirdiklerini söyledi. Yılmaz, "Şimdi Emlak Bankası'nın yeniden faaliyete geçirilmesine yönelik adımlar atıldığını görüyoruz. Temennimiz o ki banka yeniden faaliyete geçer ve sektörün ihtiyaçlarına yönelik islami mortgage gibi ürünler çıkarıp gayrimenkul geliştiricierine destek olur" dedi.

Yeni Şafak Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181