Yabancıya konut satışı 2017'nin 2. çeyreğinde arttı!
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Yönetici Yardımcısı Gamze Ertaş Karcıoğlu, yabancıya yapılan konut satışı konusunda değerlendirmelerde bulundu. Karcıoğlu, “12 Ocak 2017 tarihinden itibaren 1 milyon dolar ve üzeri değerinde taşınmaz alan yabancılara 3 yıl el değiştirmemek şartı ile vatandaşlık hakkı verilmesi, 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren de konut ya da iş yeri olarak inşa edilen yapıların ilk tesliminde yabancılara KDV istisnasının uygulanması, 2017 yılı II. çeyreğinde yabancılara yapılan satışlarda sıçrama yarattı. II. çeyrekte, yaklaşık %25 artış ile konut satışları 5.325 adet seviyesinde gerçekleşti.”

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Yönetici Yardımcısı Gamze Ertaş Karcıoğlu, “Yabancıya konut satışı, 2012 yılında yapılan kanun düzenlemesi ile birlikte tekrar gündeme gelmişti. Ekonominin önemli lokomatif sektörlerinden olan inşaatın GSYH içindeki payı yaklaşık olarak %8-%9 arasında gerçekleşirken, inşaat sektörünün oluşturduğu hasıla içinde yabancılara yapılan satışların payı da oldukça önem arz ediyor. Yapılan kanun düzenlemesi ile birlikte hareketli bir seyir izleyen yabancıya konut satışları, 2016 ilk çeyreği ile birlikte yavaşlama trendine girmişti. Ancak 2017 II. çeyreği ile birlikte tekrar eski hareketliliğine doğru yönelmeye başladı.

2015 yılından itibaren Türkiye’de en fazla konut alımı sırasıyla Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Rusya Federasyonu vatandaşları tarafından yapıldı. 2017 ilk yarıyılı itibari ile de bu sıralamanın değişmediğini söyleyebiliriz. 2017 ilk yarıyılında, Suudi Arabistan ve Irak vatandaşlarına yapılan konut satışlarının yabancıya konut satışlarındaki payı yaklaşık %33 olarak gerçekleşti. 2016 yılı aynı döneminde bu oran yaklaşık %26 seviyelerinde idi.



2017 ilk yarıyılı değerlendirildiğinde, 2016 yılı aynı dönemine göre yaklaşık %2,3 oranında, 2016 yılı II. yarıyılına göre ise yaklaşık %9,0 oranında büyüme gerçekleştiği görüldü. Bu büyümede en büyük pay Suudi Arabistan vatandaşlarına yapılan satışlar oldu. Çeyrek bazındaki artışı yaklaşık %149 olarak gerçekleşti.

İller bazında yabancıya konut satışında İstanbul önde!
2017 yılı itibarıyla Türkiye’de konut alımında yabancılar tarafından en fazla tercih edilen iller İstanbul, Antalya ve Bursa oldu. 2015 yılı öncesi Antalya, Aydın ve Muğla’da yoğunlaşan talep 2015 yılından itibaren İstanbul, Bursa ve Yalova’ya kaydı.

Yabancıya konut satışlarının yapılan teşvik ve düzenlemelerle birlikte, 2017 II. çeyreği itibari ile tekrar yükseliş trendine geçtiğini, yeni konut fiyat endeksindeki yavaşlamayla birlikte de bu yükseliş trendinin devam edebileceğini düşünüyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181