Yabancıya konut satışı artışa geçti!
Türkiye genelinde konut satışları referandumun yapıldığı nisanda geçen yılın aynı ayına yüzde 7.6 artarak 114.446 adet olurken, yabancıya konut satışı ise 14 ay sonra ilk kez artışa geçti. Yabancılara yapılan konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.7 artarak 1.624 adet oldu. Ülke grupları itibariyle en fazla artış Ürdün ve Almanya'dan gerçekleşti. Sektör temsilcileri, yabancıya yapılan konut satışındaki artışı 'yabancılara tanınan vatandaşlık hakkı' ve 'referandum sonucu gelen istikrar'a bağladı.

İPOTEKLİ SATIŞLAR ARTIYOR
Yabancılara konut satışlarında ilk sırayı 571 konutla İstanbul aldı. İstanbul'u 385 konutla Antalya, 109 konutla Bursa, 97 konutla Trabzon, 69 konutla Yalova ve 65 konutla Ankara izledi. TÜİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, 'ipotekli satış' olarak nitelendirilen konut kredili satışlar da aynı dönemde yaklaşık yüzde 29.6 artışla 43.334 adet oldu.

-Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan: "Bu veriler bize devlet teşviki ile gelen faiz indirimleri ve hayata geçirilen yeni kampanyalar ile ivme kazanan inşaat sektörünün büyümesini arttırarak devam ettireceğini göstermektedir. Tapu harçları ve damga vergisindeki indirimlerle birlikte alım için tüketici harekete geçme fırsatı buldu. Yabancı yatırımcılara tanınan vatandaşlık hakkı ile de özellikle Körfez yatırımcılarının yoğun ilgisinin olduğunu gözlemliyoruz."

-Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ: "Hükümetimizin sektörümüze vermiş olduğu destek ve teşviklerle Türkiye ekonomisi oldukça olumlu gelişmeler yasamaya devam edecektir."

-Asoy İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adem Soytekin: "İnşaat sektörüne ivme kazandırmak için başlatılan konut kampanyalarının ardından, bankalarında konut kredilerini aşağı çekmesiyle birlikte konut satışlarının hız kesmeden artarak devam ettiğini görüyoruz."

-Yamaç Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yamaç: "Konut satış rakamları cok sevindirici, yatırımların, üretimin ve istihdamın artacağına inancımız tam. Ekonomi ic ve dıs dinamiklerden kaynaklanan dalgalanmalardan etkilense de inşaat sektörünün 2017 yılında da büyümesine hız kesmeden devam edeceğini öngörüyorum."

-İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Culhalık: "Bu rakamlar, Türk ekonomisinin eski iyi günlerine tekrar geri döneceğini gösteriyor. Ülkemizde yaşanan siyasi istikrarla konut satışlarında görülen bu artısın kalıcı olacağını öngörüyoruz.

-Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt: "Satıslardaki artış, bizim için sürpriz olmadı. Özellikle yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelmesiyle canlanan konut artışının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini öngörüyoruz. Hatta özellikle Mayıs ayı verilerinde ciddi artış bekliyoruz. Referandum sonrası yabancı yatırımcının Türkiye'ye akın ettiğini söyleyebiliriz. Referandum sonra ekonomideki iyiye gidiş hem yabancı yatırımcıyı hem de yerli yatırımcıyı harekete geçirdi."

-216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar: "Son zamanlarda yabancı yatırımcının ülkeye gelmesiyle konut satışlarında buyuk artış goruldu. Mayıs ve haziran ayı satışlarının cok daha yüksek olmasını bekliyoruz."

Star Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181