Yabancıya konut satışında yüzde 11,4 artış yaşandı!
Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi artarak devam ediyor. İlgiyi konut alımlarında net olarak görmek mümkün. Türkiye’yi tanıyıp farklı illerde vakit geçiren yabancı yatırımcıların konut sahipliğinde tercihlerinin de değişiklik gösterdiği gözleniyor. Daha önce tercihini ege ve güney sahillerinden yana kullanan yabancı konut alıcısı, son dönemde il tercihinde değişiklik yapmaya başladı. Yüzdesel olarak konut satışlarını en çok artıran iller Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre Samsun, Sakary, İstanbul ve Aydın olarak dikkat çekti. Buralarda artış sırasıyla yüzde 114,29, yüzde 37,29, yüzde 34,36 ve yüzde 31,17 oldu. Aynı dönemde yabancı yatırımcının konut alımını azaltığı iller ise Bursa, Trabzon, Muğla ve Ankara şeklinde sıralandı. Sayısal bazda ise illerde değişiklik yaşanmadı. İlk sırada 524 konut alımı ile yine İstanbul yer aldı. En çok Iraklılar aldı.

Geçen ay Irak vatandaşları Türkiye’den 317 konut satın aldı. Bunu 198 konutla Suudi Arabistan, 135 konutla Kuveyt, 95 konutla Rusya, 81 konutla Afganistan takip etti. Sektör temsilcileri yabancıların Türkiye’ye olan ilgisinin artarak devam edeceğini söyledi. Farklı illerde konut satışlarının artmasına ilişkin ise sektör temsilcileri, “Yabancılar Türkiye’yi gezdikce ve yeni iller gördükçe oralardan da konut alma isteği duyuyor. Bundan sonra da yabancı konut alıcısının Türkiye keşfi sürecek” açıklamasında bulundu.

YERLİ İSTANBUL DEDİ
Türkiye genelinde ağustosta 120 bin 198 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 3,7, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 4,7 artış kaydetti. Konut satışında en yüksek payı 18 bin 696 konutla İstanbul aldı. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 12 bin 630 konut satışıyla Ankara, 6 bin 838 konut satışıyla İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller ise 13 konutla Hakkari, 16 konutla Ardahan ve 61 konutla Bayburt olarak kayıtlara geçti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ağustosta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 artarak 38 bin 743’e yükseldi. Toplam konut satışlarında ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 46,9 ile Bilecik oldu. Diğer satış türleri sonucunda el değiştiren konut sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 artarak 81 bin 455 oldu. Diğer konut satışlarında İstanbul'un payı yüzde 64 oldu. Ardahan ise diğer satışta son sırada yer aldı.

Sektör umutlu
Konut satışlarındaki artışı değerlendiren müteahhitler de yükselişin süreceğini dile getirdi. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, TÜİK verilerinin sektör için iyimser bir tablo ortaya koyduğunu belirterek, yabancıya satış konusunun bir iyileştirme alanı olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, siyasi istikrarın sağlanmasının ekonomik istikrarı da beraberinde getirdiğini aktardı. Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, bu artış trendinin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini vurguladı. Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala, 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdüssamet Bahadır, Denge Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bayram ve Yapıen İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Celal Koçer de yılın tamamının sektör ve yatırımcı için parlak bir yıl olarak tamamlanacağını kaydeden sektörden yatırımlara hız veren müteahhitler olarak dikkat çekti.

YENİ REKORUN AYAK SESLERİ
Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5 artarak 56 bin 498 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 47 olarak belirlendi. İkinci el konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 artışla 63 bin 700 olarak gerçekleşti.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, konut satışlarındaki artışın ağustos ayında devam etmesine ilişkin, “Bu satış trendinin devam etmesini ve 2017 sonunda gayrimenkul sektöründe satışların yine bir rekora imza atmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı. Elmas, ilk 8 ayda yabancıya konut satışında yaklaşık yüzde 9’luk yükseliş gerçekleştiğini, hükümetin sağladığı KDV muafiyeti, vatandaşlık hakkı gibi teşviklerin bunda etkili olduğunu belirtti. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, bu yılın ilk 8 ayında ve ağustosta yaşanan artışta harç ve vergi gibi sektöre tanınan muafiyetlerin etkisi olduğunu söyledi.

Yenişafak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181