'Yatırım maliyetine harç indirimi ya da kredi imkanları gibi teşvikler vermeli'!
Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında üstyapı ile birlikte eskimiş olan altyapı sistemleri de dönüşüyor. Devam eden çalışmalarla mahallelerin ve sokakların elektrik, doğalgaz, su tesisatı gibi altyapıları da güncelleniyor. Altyapı çalışmalarının, konut projelerine ortalama ek maliyetinin yüzde 4.5 olduğunu belirten Cathay Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz, bu maliyetlerin konut fiyatlarını yükselttiğini söyledi. Yılmaz şöyle devam etti: "Mahalle bazındaki dönüşümlerde çok ciddi bir altyapı meselesi var. Bir mahalleyi dönüştürdüğünüz zaman kanalizasyonu, elektriği, doğalgazı gibi birçok şeyi dönüştürmeniz veya planlamanız gerekiyor. Altyapı ihtiyaçları, proje bitmeden kamu eliyle tamamlanırsa, bu yatırımları da geliştiricilerin yapması gerekmez. Böylece maliyetler de konut geliştiricilerin sırtına binmez. Örneğin, Nivo İstanbul projemizin altyapı maliyeti 12.5 milyon TL. Bu maliyetler de konut fiyatlarına yansıyıp, fiyatları yükseltiyor."

'YEŞİL BİNALAR TEŞVİK EDİLMELİ'
Enerji harcamalarının Türkiye'deki önemli gider kalemlerinden biri olduğunu ifade eden Mehmet Yılmaz, enerjiyi daha verimli kullanan projelerin devlet tarafından teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti. Enerji tasarrufu sağlayan binaların (yeşil bina) çevreye daha az karbon salimim yaptığı için aynı zamanda çevreyi de koruyacağını dile getiren Yılmaz, "Bu binaların cazip hale getirilmesi için, devlet geliştiricinin yapacağı yatırım maliyetine harç indirimi ya da kredi imkanları gibi teşvikler vermeli" diye konuştu.

'Fiyatlar 10 bin TL'yi bulacak'
Cathay Group ile Suudi Arabistanlı şirket Neba işbirliğinde istanbul Basın Ekspres Yolu'nda hayata geçen Nivo istanbul'da toplam 200 milyon dolar yatırım yapılıyor. 42 bin metrekare alan üzerinde yükselen Cathay Nivo İstanbul projesi 6 blokta toplam bin 418 üniteden oluşuyor. Mehmet Yılmaz projede metrekare fiyatlarının 6 bin 500TL'den başladığını belirterek, Aralık 2018'de proje tamamlandığında fiyatların 10 bin TL mertebelerine kadar çıkacağını öngördü.

2017'DE 200 MİLYON TL'LİK YATIRIM YOLDA
2017 yılının gayrimenkul sektörüne ivme kazandıracak kararlarla başladığını belirten Mehmet Yılmaz, yabancı yatırımcıya vatandaşlık hakkı verilmesinin, konut satışlarında düzenleme gibi önemli adımların 2017 yılının 2016'dan daha iyi geçeceğinin işareti olduğunu ifade etti. Nisan ayından sonra yapılacak referandumdan sonra istanbul'da yaklaşık 200 milyon TL değerinde iki yeni projeye başlamayı planladıklarını belirten Yılmaz, söz konusu projeleri Topkapı ve Başakşehir'de hayata geçireceklerini kaydetti.

Erdem Aktürk / Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181