Yazlığını kiralayana maliyeden sıkı takip!
Maliye, kentsel rantların vergilendirilmesi, gayrimenkul sektöründe "istisna ve muafiyetler", inşaat sektörüne yönelik denetimlerde 4 önemli adım attı. Son 5 yıl içinde ev, arsa, dükkan alıp-satanların beyanları özel bir yazılım sistemi ile takibe alındı. Elden çıkartılmasından doğan değer artış kazancını gizleyerek doğru beyan vermeyenlere cezai yaptırım uygulanacak. Maliye, ev alıp sattığı halde vergisini ödemeyen kaçak emlakçılar, gayrimenkul alımında yüzde 75 kazanç istisnasını spekülatif amaçlı kullananların da kapısını çalmaya başladı. Özellikle tatil belgelerindeki evlerini sezonluk kiraya verenler de izlemeye alındı. Yazlığını, amca, teyze, dayıya tahsis etmiş gösterip beyan vermeyenler de yüklü cezayla karşı karşıya kalacak.

Yazılım sistemiyle inceleme
Bu kapsamda, özel bir yazılım sistemi ile son 5 yıl içinde ev alıp satanların beyanları inceleniyor. Banka ve tapu kayıtlarından alınan bilgilerle gayrimenkulun gerçek değer ile beyan edilen arasındaki fark ortaya çıkarılıyor. Gelir İdaresi, konutun alımsatımı arasındaki farktan enflasyon farkım düşerek kalan tutarın vergisini istiyor. Beş yılın sonunda satılan konutlardan ise değer artış kazancına ilişkin vergi istenmiyor. İnşaat sektöründe kaçağın önüne geçebilmek için gayrimenkulun temelinin atılmasından satış aşamasına kadar maliyet süreçleri tek tek çıkarılıyor. Böylece ev alıp da beş yıl içinde devredenler ya da müteahhidin ilk satışında belirlenen değerinin altına düşmesi halinde yazılım sistemi aradaki farkı anında ortaya koyacak. Gayrimenkul sektöründe istisna ve muafiyetlerin usulsüz kullanımının da önüne geçilecek. Maliye sezonluk kiraya verilen evleri de takibe aldı. Yazlık evlerin kira gelirleri konusunda da çalışma yapılıyor. Yazlık evini dayı, teyze, amcaya tahsis edenler kira alıyor gibi kabul ediliyor. Kiranın tutan emsal kira bedeline göre hesaplanıyor. Yazlık evin emlak vergisi değerinin yüzde 5'i emsal kira bedeli olarak kabul ediliyor. Anne, baba, çocuğun kullanırsa beyanda bulunulmuyor.

1 milyarlık kayıp
Gelir İdaresi, sadece konut satışında 1 milyar lirayı bulan kayıp vergilerin peşine düştü. Maliye, Kredi Kayıt Bürosu bilgileri ve tapu harç matrahlarına bakarak ev alıp sattığı halde devlete vergisini ödemeyenlerin kapısını çalmaya başladı. Yeni değerleme sistemi ile gayrimenkul alım satımında belediyelerin emlak vergi değerine standart getirilirken, emlak satışı piyasa değeri üzerinden yapılacak. Yeni dönemde imar değişikliğinde emsal artışı olan parsellerin değerini ödemeyenlere imar izni verilmeyecek. Ayrıca imar geçen yerlerde değeri artan arsa-arazilerden değer artış kazancı alınabilmesi için özel ekip kurulacak.

Hazal ATEŞ/Yeni Asır Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181