Yazlık fiyatları hangi bölgede ne kadar?

Bugüne kadar yazlık sahibi olmayanlar hayallerini gerçekleştirmek için harekete geçti. Bir haftalık tatil için minimum 5 bin lira harcama yapmaktansa yılın 3-4 ayını yazlığında geçirmek isteyenler, ek masraf çıkarmayacak bir alım için plan yapıyor. Öte yandan sıcakların gelecek yıllarda daha da artacağı beklentisi yazlık sahibi olma fikrini körüklüyor. Bir yazlığın kira maliyeti yılda 5-7 bin liradan başlarken, tatilini arzu ettiği gibi geçiremeyenler bütçelerine uygun bir alım yapmayı tercih ediyor. 

KİRALIK YERLER DOLU 
İstanbul'un 'yazlık' diye tanımlanan bölgelerinde kiralık bir yer bulmanın artık mümkün olmadığını söyleyen gayrimenkul uzmanları, bir zamanlar Bodrum, Fethiye ve Marmaris'te yaşanan hareketliliğin Akdeniz ve Güney Marmara’ya kaydığını dile getirdi. Kiralık yazlıkların şimdiden rezerve edildiğini kaydeden uzmanlar, ‘’Artık markalı projelerin yazlıkçılara da hitap edeceği döneme giriyoruz, çünkü şehirlerde arazi bitti. Kentsel dönüşüm projelerini saymazsak, bir yazlık için yapılacak projelendirme daha az maliyetli olacak. Böylece kiralık yerlere odaklananlar da yazlık sahibi olmayı terci edecek’’ diyor. 

BODRUM’SUZ OLMAZ 
Gayrimenkul firmaları ve alıcılar için her dönem cazibesini koruyan merkezlerin başında Bodrum geliyor. Bölgede yıllardır gayrimenkul işiyle ilgilenenler, “Bodrum’da gayrimenkul almanın şu an için tam zamanı” diyor. Bodrum’da peşin yerine120 hatta 240 aya varan konut kredisi ile yazlık sahibi olmak mümkün. Bölge genelinde 280 bin liradan 1,5 milyon dolara kadar her keseye göre yazlık var. 

Yerli-yabancı dostu antalya
Turizmin başkenti Antalya’da yazlı- kışlı bir tercih süreci yaşanıyor. Akdeniz bölgesinde özellikle Antalya, Mersin, Gazipaşa, Alanya, Anamur gibi bölgelerde fiyatlar hâlâ avantajlı. Yazlıklar İstanbul’daki bir markalı projenin değer kazanma sürecine neredeyse eşit. Yazlık alırken kazançlı çıkmak isteyenler için Alanya da doğru bir adres. Uzmanlar, güneyden yazlık alımında kazançlı bir yatırım yapmak için Muğla ve Antalya ve Aydın bölgesinin bire bir olduğunu belirtiyor. 

FİYATLARI ARTIYOR 
İki yıldır yazlık bölgelerdeki fiyatlar artıyor. En yüksek artış Antalya ve Muğla'da yaşanırken Çeşme ve Didim bölgelerinde de fiyatlarda yükseliş gözlemleniyor. Bölgelere göre metre kare fiyatlarına bakıldığında ilk sırayı alan Antalya’da fiyatlar geçen yıl ortalama yüzde 22 artarak 1,611 lira olmuştu.  Bodrumda ise fiyatlar yüzde 20 artarak metrekaresi 4.000 lira, Fethiye'de yüzde 12 artarak 1.800 lira, Marmaris'te yüzde 13 artarak 2.200 liraya ulaşmış durumda. 

Çeşme ve Kuşadası revaçta
Yazlık seçenekleri arasında en çok rağbet gören bölgelerden biri olan Çeşmede ise artış yüzde 17 olmak ile birlikte metre kare fiyatı 4.612 olarak seyretti. Aydın iline bağlı Didim'de satılık konut fiyatları yüzde 13 artarak metrekare ortalaması 1.300 TL'ye yükseldi. Kuşadası'nda ise artış yine yüzde 13, ortalama fiyat ise 1.567 liraya kadar çıktı.  Balıkesir- Ayvalık bölgelerinde ise fiyatlar yüzde 13 artarak 1,625 liraya, Bandırma’da ise bin liranın üzerine çıktı. 

5 SORUDA 5 YILDIZLI VİLLA
Hangi bölge doğru? 
Yazlıklarını yatırım aracı gözüyle bakmadan satın alanlar farklı kıstaslara göre hareket edebiliyor. Özellikle uzun seyahat etmekten kaçınan ve daha sakin hayat tarzını tercih edenler oturduğu şehre yakın bölgeleri istiyor. Son 15 yılda gerçekleşen yazlık alımlarında Ege ve Akdeniz bölgesi öne çıktı. Ege Bölgesinde; Çeşme yarımadası, Ayvalık ve çevresi, Kuşadası, Didim ve Bodrum en çok tercih edilen lokasyonlar olurken, Akdeniz’de Kemer, Belek, Side, Alanya, Mersin ilinin Çeşmeli Beldesi ile Aydıncık ilçesi arasındaki sahil aksı yazlıkların en yoğun olarak rağbet edildiği bölgeler oldu. 

Bütçeniz ne olmalı?  
Bütçe belirlenirken, bir yılda tatil için ne kadar harcama yapıldığı - yapılacağı ve konutta kalınacak sürenin tüm tatil planlarını içerip içermediğini dikkate almak gerekiyor. Yılın sadece belli dönemlerinde kullanılacak olan bir yazlık için şehir içinde oturduğunuz konutun değeri kadar bütçe ayırmamak gerekiyor. 

Sıfır mı, ikinci el mi ? 
Özellikle deniz kenarında yer alan konutlarda yılın büyük bir kısmında kullanılmadıkları için, bakım maliyetleri çok yükseliyor. Binanın yaşı arttıkça beraberinde sorunlar da büyüyor. Kooperatif üzerinden inşa edilen birçok yazlık konutta sıkıntıların diğerlerine göre fazla olduğunu söyleyebiliriz. Uzmanlar, bu nedenle özel yapımlı ikinci ellerin satın alınmasını tavsiye ediyor.

Yazlık kazandırır mı? 
Yazlık olarak kullanılan konutlar, çoğu kez tatillerinde kısa süreli olarak kullandığı için geçmişteki yatırım cazibesini kaybetti. Bunda bakım işletim  nuyor. Gayrimenkul uzmanları, yıl içerisinde 15 gün – 3 ay sure ile kullanılabilen bir meskene bir ev parası ödemenin doğru ve avantajlı bir yatırım olmadığını vurguluyor. Ancak yatırım amaçlı satınalınan yazlıkların, özellikle yabancı turistler tarafından tercih edilen popüler tatil beldelerinde yer alması durumunda, sezonluk, günlük ya da haftalık kiralama yoluyla gelir elde etme şansı da doğuyor. 

Bölge mi fiyat mı?
Akdeniz'de Antalya Kaleiçi, Kemer, Kaş, Marmaris, Göcek, Fethiye; Ege sahillerinde Gümüşlük, Alaçatı, Kuşadası, Çeşme, İzmir ve Bodrum, tercihte ilk sıralarda yer alıyor. Üst gelir grubu daha çok bu bölgelerde yazlık yatırımı yapıyor. Marmara ve Karadeniz sahillerinde konumlanan yazlık evlerin fiyatları daha uygun olarak görünüyor. Silivri, Kumburgaz ve Selimpaşa'da satılık ikinci el yazlıkların fiyatı 200 bin lira ile 800 bin lira arasında değişiyor. 

İstanbullu 'Trakya' diyor
Silivri ve Çatalca’da arsa yatırımlarından sonra yazlıklar da revaçta. Bu yıl güzergâhı netleşecek olan Kanal İstanbul’un en sükseli yatırımları yazlıklar olacak. Tekirdağ, Balıkesir, Yalova ve Bursa’daki yazlıkların da İstanbullular için vazgeçilmez olduğunu söyleyen uzmanlar, bu bölgelerdeki fiyat aralıklarının dört mevsim oturulan evler kadar değerli olduğunu vurguluyor. Hatta Yalova’da fiyatların diğer yörelere göre yüksek seyrettiği belirtiliyor. 




Mehmet Canıtatlı / Güneş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181