Yeni şehircilik anlayışı akıllı ve yeşil binalardan oluşacak!
Cumhurbaşkanı'nın istanbul'daki betonlaşmayı eleştirirken, 'Yeşillik arıyorsanız mezarlıklarda bulursunuz' ifadesi Emlak Fuarı'na damga vurdu. Müteahhitler 'Mesajı aldık' değerlendirmesini yaptı.

Müteahhitler 'yeşil mesaj'ı aldı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'daki betonlaşmaya eleştirileri CNR Emlak Fuarı'na damga vurdu. Müteahhitler 'yeşilin' önemine dikkat çekerek, 'Cumhurbaşkanının mesajını aldık' dedi.

17 milyar TL'lik TOKİ yatırımı
TOKİ olarak kentsel dönüşüm kapsamında yaptıkları çalışmaları yerli ve yabancı yatırımcılarla paylaşan TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, son 10 yıl içinde TOKİ olarak kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 17 milyar liralık yatırım yaptıklarını açıkladı. Özçelik, 54 şehirde 72.5 milyon metrekare alanda toplamda 191 kentsel dönüşüm/yenileme projesi yürüttüklerini söyledi. Özçelik, "Kentsel dönüşüm kapsamında ürettiğimiz konut sayısı 140 bin oldu. Ülkemizin dört bir yanında şehirlerimiz, ilçelerimiz bir yenilenme süreci içinde... Bu projelere ayrı ayrı değil, bir bütün olarak baktığınızda tablonun ne kadar büyük olduğunu göreceksiniz" dedi. 'Türkiyede ve dünyada gayrimenkul sektörü fırsatlarını' ele alan panelde konuşan KONUTDER Başkanı Altan Elmas, sektörün yatırım yapanlarına kazandırmaya ve büyümeye devam edeceğini dile getirdi.

TEMFED Başkanı Hacı Ali Taylan da yatırım için Türkiye'de önemli bir süreç yaşandığını belirtirken, hükümet tarafından atılan adımlarla yerli ve yabancı yatırımcı için oluşan cazip fırsatların devam ettiğini dile getirdi.

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, bu yılı dernek olarak 'kentsel dönüşüm' yılı ilan ettiklerini anlatırken, dönüşümün önündeki engellerin kaldırılması için yapılan çalışmaların önemine dikkat çekti. 

GYODER Üyesi Seba Gacemer ise, İstanbul'da olduğu kadar Anadolu'da da konut geliştiriciler için ciddi fırsatlar var olduğunu kaydederken, bu yönde de yatırımlarını sürdürdüklerini dile getirdi.

Mahalle mahalle dönüşüm oluyor
İstanbul'da kentsel dönüşümün planlı ilerlediği ilçelerden biri olan Gaziosmanpaşa, fuarda yerini aldı. 4.5 milyon metrekare riskli alan ilan edilen ilçedeki kentsel dönüşüm faaliyetleri katılımcılara maketler ve broşürler ile anlatıldı. Mahalle mahalle gösterilen kentsel dönüşüm projelerinin tamamı fuardaki yerini aldı. Belediyenin GOPAŞ şirketi dışında özel sektör firmaları da kendi standlarıyla yerini aldı.

2 bin 400 konut ve 2 milyar lira değere sahip Ahes Misal İstanbul da bu projelerden biriydi. Fuara özel kampanya düzenleyen Süleyman Ekşi İnşaat, 60 daire için 60 ay sıfır faiz uygulayacağını duyurdu.

Ilgın İnşaat da 1.2 milyar lira değere sahip We Haliç projesini fuarda yerli ve yabancı yatırımcıya tanıttı. 1.057 konut ve 27 ticari alandan oluşan proje, masterplan kapsamında yapılmasıyla dikkat çekiyor.

500 milyon liralık proje görücüye çıktı
İstanbul Fikirtepe'de Mist inşaat tarafından kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçen Optimist Residence projesi görücüye çıktı. 550 konut ve 56 ticari ünitenin yer aldığı proje 500 milyon lira değer sahip.

Cizre ve Silopi projeleri tanıtıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu yıl ilk kez destek verdiği CNR Emlak Fuarı'ndaki standında Sırnak Silopi ve Cizre'de yürütülen kentsel dönüşüm projelerini maketlerle tanıttı.

'Uluslararası CNR Emlak Fuarı bu yıl 'yeşil'i merkeze aldı. Özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Şehircilik Şurası kapanışında kaydettiği 'yeşillik arıyorsanız mezarlıklarda bulursunuz' ifadesinin yankı bulduğu fuarda, müteahhitler, Türkiye'nin yeni şehircilik anlayışının tüm donatı alanlarıyla tamamlanmış, trafik sorununa çözüm oluşturacak, akıllı ve yeşil binalardan oluşacağını ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından desteklenen fuar, 23 - 26 Kasım arası açık olacak. Sektörün tüm bileşenlerini bir araya getiren fuarda 50'den fazla ülkeden 25 bin ziyaretçi bekleniyor.

Yeni bir şehirleşme modeli
Fuarda konuşan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, yeni ve büyük ölçekli projeler hayata geçirilirken, şehirleşmenin doğru yapılması gerektiğine dikkat çekerek, müteahhitler olarak artık bunun bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Yenigün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'un betonlaşmasıyla ilgili eleştirilerini hatırlatırken, "Yeşil binaları artırmamız, o kültürü edinmemiz gerekiyor. Yeşiliyle doğaya saygılı, eğitim, sağlık, kültür olanaklarına ulaşımı kolay, trafiğe sorun değil çözüm oluşturacak yeni şehirleşme modelini sahiplenmemiz lazım. Cumhurbaşkanımız bizi uyarma ihtiyacı duydu. O mesajı aldık. Hepimize görev düşüyor" diye konuştu.

'Şura yol belirleyici'
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, fuarda gayrimenkul sektörünün, yerli ve yabancı yatırımcı için önemli fırsatlar barındırdığına işaret etti. Özellikle kasım ayında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Şehircilik Şurası'nda çıkan sonuçlara vurgu yapan Ceylan, şura sonuçlarının yol belirleyici olacağını söyledi.

Ceylan, "Gerek inşaat, gerekse gayrimenkul sektöründe önemli yol kat ettik, hem kamu, hem de özel sektör projeleri dünyada önemli başarılara ulaştı. Yeni şehircilik vizyonumuz ise, doğal tarihi ve kültürel değerleri korurken geleceğe taşımak, mahalle kültürümüzü öne çıkaran, ülke genelinde milli kimliği olduğu gibi, yerelde de özgün değerleriyle öne çıkan asrın beklentisi akıllı ve yeşil bir yapılaşmayla hareket etmek" dedi.

Duygu Erdoğan / Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181