'Yeni yönetmelik arsa fiyatlarının düşmesine neden olabilir'!
Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, Resmi gazete'de 3 Temmuz 2017'de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 1 Ekim'de yürürlüğe girdiğini duyurdu. Bu yönetmeliğin gayrimenkul sektöründe bazı değişiklikler içerdiğini, bazı kısıtlama ve zorunlulukları da beraberinde getirdiğini söyleyen Başkan Madenli, yeni yönetmelik ile kat alanlarının belirlenmesinde değişikliğe gidildiğini belirterek, "Eski yönetmelikte toplam kat alanının yüzde 20'si oranında alanı emsal dışı kullanma imkanı vardı. Neredeyse balkonların yarıdan fazlasını emsal dışı olarak ilave edilebiliyordu. Önceden 100 metrekare bir daire yapıldığında balkonların emsalsiz kullanılması nedeniyle bu rahatça 120-125 metrekare olabiliyordu. Şimdi bu imkanlar hemen hemen sıfıra inmiş durumda çunku şu andan itibaren bu kullanılamayacak. Hatta bundan sonra arsanın toplam emsal alanının en fazla yüzde 30'u kadar ortak alan kullanma şansı var. Bu da birtakım daralmalara neden oluyor" diye konuştu.

ARSA FİYATLARI DÜŞER
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile 1+0 tipi stüdyo dairelerin yapımının da yasaklandığını vurgulayan Madenli, "En küçük daire 1+1 olacak. Her müstakil konutta en az bir oturma ve yatak odası bulunmak zorunda 1+0 stüdyo dairelerin yapımının yasaklanması sektörü etkilemez çünkü Türkiye'de en çok satan 2+1 tipi dairelerdir. Ayrıca yeni yönetmelikle arsa sahiplerinin üretimden daha az pay alacak. Eskiden 10 daire yapılabilen bir alana bu yönetmelikle belki şimdi 8 daire yapılabilecek. Bu pazarlanırkende buna göre pazarlanacak. Yönetmelik birtakım kısıtlamalarla bunu getiriyor. Bu durum arsa fiyatlarının düşmesine neden olabilir. Son zamanlarda arsa fiyatlarında aşırı bir yükselme var. Eğer arsa fiyatları düşerse bu sağlıklı olarak piyasaya yansır ve üretimi de artırır" şeklinde konuştu

Akdeniz Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181