Yeni yönetmelik değişikliklerle yürürlüğe girdi!
Planlı alanlardaki imara uygulamalarına yönelik önemli düzenlemeler yapıldı. Yönetmelik değişikliğiyle bazı özel durumlarda, yangın merdiveni, zorunlu otopark alanlarının 2 katı, yakıt, su, jeneratör, sıhhi tesisat vb. alanlar emsal harici bırakıldı.

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde değişiklik yapan yönetmelik, Resmi Gazete'nin 30 Eylül günlü sayısında yayımlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmeliğinde, yapı ruhsatına uygun olarak inşaatı devam eden yapılarda, plan iptali olsa bile yatırımcının kazanılmış hakkı korunmaya devam edecek. Emsal dışı alanların tanımı da yönetmelikle yenilendi. Buna göre, yapılması zorunlu olan yangın merdiveni ve korunumlu koridorun asgari ölçülerdeki alanı ile yangın güvenlik holünün 6 metrekaresi, son katın üzerindeki ortak alan teras çatılar, bahçede yapılan açık otoparklar, konferans, spor, sinema ve tiyatro salonları gibi özellik arz eden genel yapılarda düzenlenmesi zorunlu olan boşluklar ile alışveriş merkezlerinde yapılan 'atrium' boşluklarının her katta asgari ölçülerdeki alam emsal harici sayılacak. Ortak alan niteliğindeki çocuk oyun alanlarının ve çocuk bakım ünitelerinin toplam 100 metrekaresi de bu hesaba dahil edilmeksizin emsal harici sayılacak.

Yönetmelik değişikliğiyle, yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce riskli yapı tespiti yapılmış ya da riskli alan kapsamına alınmış, maliklerin en az üçte ikisi ile noter onaylı kat karşılığı inşaat sözleşmesi düzenlenmiş, yapı ruhsatı düzenlenmemiş yapıların ruhsat işlemleri, talep edilmesi halinde 1 Ekim'den önce yürürlükte olan yönetmeliğe göre sonuçlandırılacak. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce ruhsatı alınan ve inşaatı devam eden yapılara ilişkin olarak da ruhsat süresi içerisinde yapılan tadilat ruhsatı başvuruları, talep edilmesi halinde ruhsatın düzenlendiği yönetmeliğe göre sonuçlandırılacak. Konutlarda en küçük daire 28 metrekare olabilecek. Ayrıca en küçük dairenin yapısı 1+1 olabilecek.

Siluet onayı zorunluluğu
Zaman zaman büyük şehirlerde tartışma haline gelen siluetin bozulması konusunda da bir düzenleme yapıldı. Buna göre büyükşehir belediyeleri, 30'dan fazla müstakil yapı bulunan projeler, bir parselde toplam yapı inşaat alam 60 bin metrekareden fazla olan yapı veya yapılar topluluğu ile binanın herhangi bir cephesinden görünen en düşük kottaki bina yüksekliği 60,5 metreyi geçen yapılara siluet onayı zorunluluğu getirilebilecek. Şartlar yerine getirilerek kat maliklerinin üçte iki kararıyla baz istasyon kurulabilecek. Anten ve aparatların cephe kaplamasına benzer görünümde olmak şartıyla anten ve aparat takılabilecek.

Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181