Yeşil binalar yüzde 70 tasarruf sağlıyor!
Küresel ısınma, susuzluk, çevre kirliliği ve doğal kaynakların hızla tüketilmesi gibi etkenler nedeniyle gayrimenkul sektöründe, 'yeşil bina' diye tabir edilen çevre dostu binaların yapımına ilgi arttı. Son dönemde Türkiye'de etkisi altına alan çevreci binalar, ilk aşamada maliyeti fazla olmasına karşın ilerleyen zamanlarda sağladığı avantajları ve düşük işletim maliyetleriyle dikkat çekiyor. Uzmanlar, yeşil bina uygulamaları ile ilgili şu bilgileri verdi:

ENERJİLERİNİ KENDİLERİ ÜRETİYOR
"Binalar, dünyada enerjinin yaklaşık üçte birini kullanmaktadır. Yeşil bina uygulamaları ile enerji tasarrufu, doğayı koruma ve konforlu bir yaşam ortamı hedeflenmektedir. Binalar, 'yeşil bina' unvanını; yer seçimi, tasarım, kullanılan yapı malzemelerinin özellikleri, yapım tekniği, atık malzemelerin yeniden kullanımı konularındaki yaklaşımlardan almaktadır. Çevreci yapılar, enerjilerini kısmen veya tamamen kendileri üretmekte, atık suları arıtılarak bahçe sulama ve ikincil seviye hijyen gerektiren alanlarda kullanılıyor. Ayrıca bina inşa edilirken kullanılan hah, ahşap gibi inşa malzemelerinin cinsi sera gazı salimimin emsallerine göre daha az yapan veya yapmayan türlerden meydana geliyor.

İŞLETME MALİYETİ DÜŞÜK
Bunun gibi unsurlarla çevreci bina anlayışı ile yapılmış yeşil binaların yatırım maliyetleri bir miktar fazla olsa da işletim maliyetleri daha düşük, daha dayanıklıdır. Birkaç sene geriden gelmekle birlikte ülkemizdeki geliştiricilerimizde çevrecilik konularında artık daha etkin olmaya başladı. İlk yapım maliyetlerini yüzde 5-10 arasında artıran yeşil binalar, enerji tasarrufunda yüzde 50-70 arasında tasarruf sağlamaktadır. Uzun vadede yeşil binalar, işletme maliyetlerinin düşük olması ile önemli kazanımlar sunuyor." 

Hürriyet Emlak Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181