Yetgin; 'Gayrimenkul yatırımları sektöre ivme kazandırıyor'!

Türkiye gayrimenkul sektörünün, hem ekonomik büyümede hem de istihdam dinamikleri üzerinde göz ardı edilemez bir ağnlığı bulunduğunu belirten GYODER Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin, "Gayrimenkul yatırımları sektöre ivme kazandırıyor. Ayrıca Türkiye'nin küresel pazarda giderek yükselen, hatta pazar payı en hızlı artan ülkelerden biri olması da, sektörümüzün gücü ve büyüklüğünü ortaya koyuyor" dedi. Ancak sektör olarak özellikle kamudan bazı beklentilerimiz olduğunu kaydeden Başkan Yetgin, şöyle konuştu: "Öncelikli konumuz Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği oldu. 30 Haziran 2017 tarihine kadar ruhsatını alan projelerde ek yüzde 25 inşaat hakkı var. Bu hak vatandaşın yeni projeden alacağı metrekareyi büyütürken, inşaat şirketinin de önünü açıyor. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde ek emsal sağlayan bu madde, daha önce de bizlerin talebiyle iki kez uzatılmıştı. Ancak verilen sürenin 30 Haziran'da dolacak, süre dolunca mağduriyetler yaşanacak. Yönetmelikte bir daha süre uzatılmanın bir anlam ifade etmiyor. Kalıcı bir çözüme ihtiyaç var."

5 YILDA 75 MİLYARLIK KAYNAK 
Kentsel dönüşümün hızlanmasının önündeki en büyük engel olan kaynak sorununu çözmek için de yeni adımların atılması gerektiğinin altını çizen Yetgin, "Bu sektöre moral verir. Hükümet ilk etapta yurtdışından ve İller Bankası'ndan bulduğu kaynakla 5 yılda sektöre 75 milyar liralık bir kaynak ayırmayı planlıyor. Proje hayata geçerse 2018 yılında dönüşüm için aktarılacak kaynak ise 15 milyar lira olacak" diye konuştu. Yetgin, "Ölçek ve lokasyona göre kamunun desteği olmadan dönüşümün olmayacağı alanlar var. Bu anlamda devletin bu yaklaşımı deprem riski ile başbaşa olan şehirlerimizdeki dönüşümün sağlıklı ve hızlı bir şekilde yapılmasına büyük fayda sağlayacak" ifadelerini kullandı.

DÜZENLEMELER HAREKETLENDİRDİ
Feyzullah Yetgin son dönemde hayata geçirilen düzenlemelerin gayrimenkul sektörüne hareket kazandndığının altını çizerek, "Konut satışları, yılın ilk çeyreğinde 2016'nın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 7 oranında artış gösterdi. Aynı dönemde ilk el satışların yüzde 4, ikinci el satışların yüzde 10, ipotekli satışların ise yüzde 30 arttığı görüldü" dedi. Yetgin şöyle konuştu: "2017 yılında nihai tüketiciye; 'Yabancıların konut edinmesi ve vatandaşlık hakkı verilmesine ilişkin düzenlemeler', '150 metrekareden büyük konutların KDV oranlarının yüzde 8'e indirilmesi ile ilgili düzenlemenin 30 Eylül 2017'ye kadar uzatılması', 'Tapu harcının 30 Eylül 2017'ye kadar geçerli olmak üzere binde 20'den binde 15'e düşürülmesi' gibi düzenlemeler sektörünün büyüme hızına katkı sağladı.

Arsa yatırımcısına güven verilmeli
Kesinleşmiş İmar Planlarının kazanılmış hak olarak kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Yetgin, "Halihazırdaki imar durumuna güvenerek arsa yatırımı yapan yatırımcılar, her an değiştirilebilecek bir imar durumu belirsizliğine maruz kalmamalı" dedi. Yetgin, "Başta büyükşehirlerimiz olmak üzere, kentsel dönüşüm sürecini kapsamlı bir imar reformu ile planlamalıyız. Şehirlerimizin geleceğini talep ve ihtiyaçları göre planlayıp geliştirmeli, değiştirmeli ve dönüştürmeliyiz" diye konuştu.

Yeni finansman yolları açılmalı
Sermaye Piyasasında sektör için yeni bir finansal kaynak olarak Gayrimenkul Sertifikası, Gayrimenkul Yatırım Fonları ve Altyapı GYO'larının daha etkin bir şekilde değerlendirmesi gerektiğinin altını çizen Yetgin, "Sektörün ihtiyaç duyduğu yabancı fonların Türkiye'ye gelmesinin yolunu açmalıyız. Dolayısıyla yalnızca konut üretip satmak ile gayrimenkul sektörünü büyütmemiz mümkün değil. Gayrimenkulde çeşitlendirmeyi bir an önce hayata geçirmeliyiz" diye konuştu.

Sabah Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181