Yüksek katlı binalara siluet kriteri geliyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüksek katlı binaların yapımına siluet kriterleri getiren yönetmelik hazırlıyor. İnşa edilecek yüksek katlı binaların bulunduğu şehrin tarihi dokusuna uygun olacak, ayrıca beton ve kullanılan çeliğin kalitesi de artırılacak. Deprem kuşağı üzerindeki Türkiye’de sayıları 1.500’ü aşan 25 kat ve üzerindeki yüksek binalar, son yıllarda özellikle kentlerin siluetlerini bozduğuna yönelik tartışmalarla gündeme geldi. Ancak kent estetiği eleştirilerinin yanı sıra, mevcut binaların olası bir afete hazır olup olmadığına ilişkin kaygılar da bu alanda yeni bir mevzuat zorunluluğunu ortaya çıkardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında eski binaların yıkılması yönünde çaba harcarken, mevcut yüksek binaların da sağlamlaştırılması ve yeni yapılacakların daha sağlam inşa edilmesi yönünde hazırlığa başladı. Bakanlık bünyesindeki Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılacak yönetmelik, yeni gökdelenlerin şehir estetiğine uygun ve daha sağlam inşa edilmesine yönelik unsurları içerecek. Yönetmelikle, yüksek katlı binaların yapımına yönelik, bulunduğu şehrin dokusuna uygunluk kriterlerinin yanı sıra özellikle kullanılan çelik ve beton ile diğer inşaat malzemelerinin kalite standartları da yükseltilecek. Yönetmelikte mevcut binalara ilişkin de olası bir olumsuz durumda yapılması gereken çalışmalar yer alacak.

İstanbul’da toplantı yapıldı
Konuyla ilgili, sektör temsilcileri ve bakanlık yetkilileri aralık ayının sonunda İstanbul’da bir toplantı yaptı. Toplantıda, işyeri, AVM ve konut işlevini bir arada bulunduracak şekilde 200 metrenin üzerinde inşa edilecek binaların, planlama, tasarım ve inşa süreci kadar, olası bir afet durumunda neler yapılabileceğine ilişkin yöntemlerin de yazılı kurallara bağlanmasının önemine işaret edildi.

İlk kez 19’uncu yüzyılın sonlarında ABD’de yapılmaya başlanan yüksek binaların Türkiye’deki ilk örneklerini 1950’lerde Ankara ve İstanbul’da inşa edilen iş hanı ve oteller oluşturdu. 1970’lerde 25 kata kadar yapılan yüksek yapılar, bugün itibariyle 200 metrenin üzerinde ve 61 kata kadar ulaşmış durumda. Son 10 yıllık dönemde ise İstanbul’da 100 metre üzerindeki yüksek bina sayısı 60’ı geçti. Bu kategoride Türkiye, dünyada 16’ncı sırada bulunurken, şehir bazında ise İstanbul 25’inci. Aynı listede Ankara ise 60’ıncı sırada yer alıyor. Türkiye’de halen 38 ilde, 565’i inşa halinde olmak üzere toplam 1.593 adet 25 kat üzeri yüksek bina bulunuyor. Bu binaların büyük kısmı İstanbul’da yer alıyor. 

Dünya

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181