Emlak Konut'un 2016 yılı karnesi ve 2017 yılı hedefleri!
Emlak dostu yazarımız Mehmet Canıtatlı'nın tüm çalışmalarını yakından takip ettiği Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi olan Emlak Konut GYO, 2016 yılında gerçekleştirdiği üretimin yanı sıra ihaleleri ve tüketicilerin yüzünü güldüren, sektörün kenetlenmesine vesile olan kampanyaları ile adeta göz doldurdu. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, son bir ay içinde piyasaya değeri 6 milyar lirayı bulan 4.200 konut arz ettiklerini belirterek, bu süre içinde iki bin konutun talep gördüğünü, vatandaşların ilgisinden memnun olduklarını dile getirdi. İşte Kurum'un değerlendirmeleri ve rakamlar eşliğinde Emlak Konut GYO'nun 2016 yılı karnesi ve 2017 yılı hedefleri:

- Türkiye 2016 yılında zor bir süreçten geçti. Bugün itibariyle baktığımızda yoluna daha güçlü bir şekilde devam ediyor.

- Arsa portföyümüzü genişletmeye dönük alımlarımız, satışlarımız, ihalelerimiz bu yıl da devam etti. Biz son 1 ayda piyasaya 4 bin 200 konut sürdük. Gebze'de 1.800 konut için satışa çıktık, 3 kat talep geldi. Ve tamamı satıldı. Ardından Ankara Mühye'de Başkent projemizi satışa sunduk. 1 haftada 200 konut satıldı. Yani 1 ayda 2 bin konut sattık.

- Türkiye'de sadece nüfus artışından, köyden kente göçten, yılda 600 bin konut ihtiyacı var. Kentsel dönüşümü, yenilenmesi gerekenleri koyduğunuzda bu sayı 1 milyona çıkıyor.

- Türkiye'de gayrimenkul sektöründe sorun yok. Doğru proje doğru ödeme planı ile çıkınca talep görüyor. Emlak Konut olarak 2016 yılı için belirlemiş olduğumuz 7.6 milyar TL değerinde 11 bin bağımsız bölüm satışı hedefine artık biraz daha yakınız.

Kârı 300 milyon daha fazla çıkacak
​2016 yılına girerken kâr hedefini 1.5 milyarlira olarak belirleyen Emlak Konut GYO yönetimi, bu rakamı yılın son çeyreğindeki gelişmeleri dikkate alarak 1.800 milyon lira olarak revize etti. Genel Müdür Murat Kurum ise bu sonuca varmada azim ve kararlılıkla çalışmalarının büyük rolü olduğunu söylüyor.

İzmir'e 3 milyarlık değer katıyor
Emlak Konut son 15 günde Ankara, İzmir ve Gebze'de değeri 6 milyar lirayı bulan konut projesini satışa sundu. İzmir Alsancak projesi için Emlak Konut GYO ile Tariş birlikleri arasında protokol geçtiğimiz günlerde imzalandı. 140 dönümlük alanda yükselecek karma projeden 1-2 milyar liralık gelir bekleniyor. Kurum bu süreci, "Tariş'le bir protokol yaptık. Alsancak"ta 140 bin metrekare arsaları var. Kentsel dönüşüm kapsamında bu binaların yenilenmesi için protokol imzaladık. Biz, onlara asgari 820 milyon TL hasılat önerdik. Yüzde 80'i onların, yüzde 20'si emlak konutun olacak şekilde bir protokol yaptık. Bu, toplam değeri 3 milyara varabilecek çok önemli bir proje" sözleriyle detaylandırdı.

Müteahhitler fedakârlık yapıyor
Kurum'dan dikkat çekici açıklamalar: Fiyatlar şu an aynı ancak maliyet girdilerine baktığınızda dolardaki artıştan dolayı inşaat maliyetleri arttı ve bu artış, fiyatlara yansıtılmadı. Son 1 ayda dolarda yüzde 15 oynama oldu. İnşaatın yüzde 50yeyakını dolara endeksli malzeme. Şu an inşaat maliyetlerine direkt yüzde 10-15 yansıdı. Müteahhit burada yüzde 10-15 kârından feragat ediyor, fiyatları artırmıyor. Bırakın artırmamayı bir de faiz oranlarını aşağı çekerek, cazibe yaratmaya çalışıyor.

FİYATLAR DÜŞMEDİ
Dolayısıyla konut fiyatları düşmedi ama şu anda olması gereken rakamın yüzde 25-30 altında. Ben birçok inşaat firmasının da şu an para kazandığını düşünmüyorum. Büyüklerde orta ölçekliler de çok küçük kârlarla veya kârsız çalışıyorlar.

ŞİMDİ ALIM ZAMANI
Son dönemde sunulan kampanya oranları, ödeme şekilleri oldukça uygun. Bankalara baktığımızda faizler 0.90 -1 arasında gibi görünse de şu an hiç kimse bu rakamları telaffuz bile etmiyor. Herkes 70lere 60lara 80'lere çekmişdurumda.

15 Temmuzdan sonra yaptığımız kampanya bir milat oldu. Biz faizi 0.70e çekince, o bir sınır oldu. Birçok projede bu faiz oranlarının üstüne çıkmıyorlar, çıkamıyorlar. Dolayısıyla sektör her türlü fedakarlığı yapıyor. O yüzden konut almanın zamanı.

'İŞ BEKLETMEYECEĞİZ' 
Murat Kurum,"Bu dönemde sektörü canlı tutmamız gerekiyor. Bunun için hiçbirisi bekletmeyeceğiz'cümlesiyle de Emlak Konut GYO'nun 2017yol haritasının ipuçlarını veriyor. Anadolu'da yatırımlarını hızlandıran şirketin Denizli, Konya, Nevşehir, Niğde'deki projeleri büyük ilgi görüyor. Şirketin 2017 ajandasında Başakşehir, Halkalı, Zeytinburnu ve Başakşehir- Hoşdere'deki arazilerinin ihaleleri var. Şişli Nişantaşı'nda konumlanan ve Marmara Üniversitesi'nden alınan değerli arazinin de ihale yılı yine 2017 olacak Murat Kurum, ihalelerden çıkacaktoplam değeri ise' 10 milyar lira işyaparız'şeklinde yorumluyor. 

Güneş Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181