Emlak Konut'un öncülüğünde bu yaz 100 bin konut satılabilir!
Gayrimenkul alanında Türkiye’nin en büyük halka açık şirketi Emlak Konut GYO, hasılat paylaşım modeliyle yer aldığı 30 projede faizi 0.70’e indiriyor. Ağustos ayının başında başlayıp 1 ay sürecek kampanyaya yaklaşık 15 bini konutu kapsıyor. Kampanyada Emlak Konut faiz yükünü üzerine alıyor. Banka yerine kendisi alıcılara 10 yıla varan kredi imkanları sağlayacak. TEFE ve TÜFE oranlarının yansımaları düşürülecek. En fazla yansıma yüzde 5’e fikslenecek. 

Hasılat paylaşım modeliyle yapılan projelerdeki konutların belli bir kısmı kampanya dahil edilecek. Faizlerin düşürüldüğü kampanya ile yatırımcının bekleme süresini öne çekilmesi hedefleniyor. Emlak Konut’la hasılat paylaşım modeliyle proje yapmadıkları halde sektörün diğer firmalarından da kampanya destek geldi. Torunlar GYO ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, 5. Levent projesinde faiz yükünü firma olarak üstlenerek oranları 0.80’e indirdiklerini, kampanya destek vermek için bu oranı daha da aşağı çekeceklerini söyleyerek, “Böylece özel sektördeki diğer firmaların da katılmasıyla 15 bin olan konut sayısı 100 bine çıkar” dedi. 

Banka yerine Emlak Konut GYO vadelendirme yapacak 
Emlak Konut’un bir aylık kampanyasına Evora1 ve 2 projeleri ile Denizli’de yaptıkları projelerinden belli bir yüzdeyle katılacaklarını söyleyen Teknik Yapı ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Emlak Konut’un kampanyasına canı gönülden katıldık. Bankalar yerine Emlak Konut kredisiyle vadelendirilme yapılacak. Bir aylık kampanyada Emlak Konut hakkını almayacak yükleniciye bırakacak. İlk etapta yüzde 20+10 gibi peşinat kısmı ile bir yılık gelirini de bırakarak ondan sonra kendi payını almaya başlayacak. Emlak Konut’un üzerinde çalıştığı bir model bu. Bizde kar payımızdan belli oranda fedakarlık yapmak suretiyle böyle bir sinerji yaratılacak” dedi. Nazmi Durbakayım, Tüketici açısından 10 yıla varan vade avantajının yanında TEFE ve TÜFE’nin de en fazla yüzde 5’e fikslenmesinin tüketicinin hoşuna gidecek çözümler olduğunu belirterek, “Bundan dolayı ciddi bir talep geleceğini düşünüyoruz” diye konuştu. 

100 bin liralık konutun fiyatı 10 yılda 145 bine gelecek 
Böylelikle alıcıların 100 bin liralık bir konutun yüzde 30’unu verip kalan kısmını 10 yıllık vadelendirildiğinde 10 yıllık süreçte konutun fiyatının yaklaşık 135-140 bin lira civarına gelmiş olacağını kaydeden Durbakayım, kampanyaya giren 15 bin konutun tamamını satılacağını tahmin ettiklerini belirtti. Durbakayım, “Kampanya firmaların projenin durumuna göre belli bir yüzdeyle katılacak. Örneğin Tuzla’daki Evora1 projemizde kalan 100 dairenin yüzde 20’si kampanyaya dahil olacak. Denizli’de projemizde daha geniş bir oran sunulacak” dedi. Bunun yanında diğer firmalarda buna benzer modellerle sektörü hareket getireceğini ifade eden Durbakayım, ölü sezon olan yaz aylarının yaratılacak bu sinerjiyle yıl sonunda konutta 1.5 milyon adet satış rakamlarına ulaşılacağını öngördü. 

Bekleme süresini öne çekecek 
Kampanyanın Emlak Konut’un hasılat paylaşım modeliyle yaptığı 20- 30’a yakın projeyi kapsadığını anlatan Torunlar GYO ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun şunları söyledi: 
“Emlak Konut GYO, sektöre canlılık sağlamak amacıyla faiz oranlarını 0.70’e çekiyor. Biz firma olarak daha önce real faizler 1.20’lere yakınken, 5. Levent projesinde başlattığımız kampanya ile faiz yükünü 0.80’ne indirmiştik. Normalde yatırımcı için uzun vadeli kredi kullanımında faiz oranlarının aylık bazda yüzde 1’i, yıllık faiz oranlarının yüzde 10’u geçmemesi gerekir. Biz de bunu dikkate alarak bu rakamların altında kalmaya çalıştık. Darbe kalkışması gibi olaylardan gayrimenkul sektörü çabuk etkilenir. Yatırımcı bir bekleme dönemine girer. Emlak Konut düzenlediği kampanya ile bu bekleme sürecini aza indirmeyi amaçlıyor. Burada yatırımcının faizlerini düşmesini beklemek yerine zaten düşmüş olan faiz oranlarıyla almasını sağlayarak bekleme sürecini karara dönüştürmeyi hedefleyen doğru bir uygulama.” 

Bankaların faiz oranlarını da düşürebilir 
Emlak Konut GYO için 20- 30 projede 15 bin konut rakamın proje başına 500 daireye denk geldiğini belirten Torun, sektörün İstanbul’daki satışları içinde çok büyük olmasa da markalı projeler için önemli bir sayı olduğunu söyledi. Alıcıyı motive edecek bu uygulamada Emlak Konut GYO’nun satışlardan alması gereken nakit payını erteleyerek daha sonraki tahsilatlardan alacağını, ayrıca başlangıçta ödenecek yüzde 30 oranını yüzde 20’ye çekerek geliştiricilere nakit imkanı sağladığını söyleyen Torun, Emlak Konut’un bu çalışmasıyla bankalarında faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğini kaydetti. Firma olarak 5. Levent projelerinde 0.80 oranındaki faiz oranlarını kampanya destek olmak için revize edeceklerini belirten Torun, diğer firmaların da benzer uygulamalar yaparak sürece destek olmasıyla kampanyaya giren 15 bin konut sayısının 100 bine çıkabileceğini ifade etti.

Kampanya sadece yüklenici şirketleri kapsayacak
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), inşaat şirketlerine yönelik bir çatı şirketi kurulması ya da hazırlanan kampanyaya yüklenicilerinin dışındaki şirketlerin dahil edilmesi gibi basında yer alan haberlerle ilgili KAP’a açıklamada bulundu. Açıklamada böyle bir planlamalarının bulunmadığını duyurdu. Emlak Konut’un açıklamasında şöyle denildi: “Bazı basın kuruluşlarında Emlak Konut’un tüm konut projelerini bünyesinde kurulacak bir çatı şirketinde toplayarak kampanya düzenleyeceği ve onlara fi nansal destek sağlayacağı yönünde bazı açıklamalar birkaç gündür yayınlanmaktadır. Emlak Konut projelerine yönelik olarak bir satış kampanyası çalışması yapılacaktır. Halihazırda Emlak Konut’un inşaat şirketlerine yönelik bir çatı şirketi kurulması ya da hazırlanan kampanyaya yüklenicilerinin dışındaki şirketlerin dahil edilmesi gibi bir planlamamız bulunmamaktadır.”

Türkiye İMSAD Bileşik Endeksi yeniden 100 puanın altında 
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi haziranda son dört aylık artışına son verdi ve geriledi. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından açıklanan endeks haziran ayında 2.3 puan düşerek yeniden 100 puan seviyesinin altına indi. Endeksin özellikle faaliyetlerdeki gerilemenin etkisi ile düştüğü, ayrıca darbe girişimi ve sonrasında oluşan koşullar ile güven ve beklentilerde de gerilemeler olduğu bildirildi. Bileşik Endeksi oluşturan üç alt endeks de gerileme eğilimi gösterirken Faaliyet Endeksi özellikle iç satışlardaki, üretimdeki ve cirolardaki düşüşten, Güven Endeksi son yaşanan gelişmelerle oluşan genel bir güven kaybından, Beklenti Endeksi de iç pazar siparişlerinin uyarı verir seviyede azalmasından etkilendi.

Leyla İLHAN/Dünya

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181