Konut almak için şimdi doğru zaman!
İlk kampanya seferberliğini 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası yapan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), 2. seferberliğe 1 Şubat'ta başladı. Kampanya ile ev alacak vatandaşın peşinatı yüzde 20'den yüzde 5 'e çekilirken, Türkiye'de ilk kez 20 yıl vadeli konut satışı yapılmasının önü açıldı. 31 Mart'ta sona erecek kampanyada 60 ayda sıfır, 120 ayda yüzde 0.45,240 ayda yüzde 0.79 faiz oranı ile ev sahibi olma fırsatı sunuluyor. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) de kampanyaya katılma kararı aldı.

ŞİMDİ EV ALMA ZAMANI
Özel sektöründe desteği ile konutta kampanya seferberliği büyüdü. Derneklere üye firmaların 109 konut projesinde 240 ay vadede yüzde 0.75-0.85 faiz aralığında satışlar sürüyor. Konut almak için şimdi doğru zaman olduğuna dikkat çeken gayrimenkul sektörü temsilcileri "Maliyetlerin yükselmesine rağmen üreticiler fiyatları arttırmadı. Yakın zamanda fiyatlar artacak. Bu dönem konut alan tüketici kazançlı çıkacak" diyor. Kampanyaların etkisi ile beklegör durumundaki konut alıcısı harekete geçti ve konut pazarı hareketlendi. Son 1 ayda konut satış ofislerinde yoğunluk yaşanırken, kimi şirketler de yıl sonu için planladıklarını projelerde satışlara erken başladı. 35 günde Emlak Konut projelerinden 2 bin 400 ev satıldı, 2 milyar 660 milyon lira ciro elde edildi. GYODER üyesi 41 firmanın 109 projesinden ilk 1 ayda toplam 2 bin konut ve 279 ofis satıldı, yaklaşık 2 milyar 100 milyon TL'lik ciro elde edildi. 31 Mart'ta sona erecek kampanyada şimdiden 4 bin 400 ev sahibini bulmuş oldu.

KDV İNDİRİMİ DEVREYE GİRDİ
Yapılan kampanyaların yanı sıra kamu da önemli adımlar arttı. Uzun süredir hem alıcı hem de satıcının beklediği KDV indirimi devreye girdi. Eskiden yüzde 8 KDV ödeyen şimdi yüzde 1, yüzde 18 ödeyen ise yüzde 8 ödeyecek. Yeni projelerde vatandaş yüzde 10'u bulan oranda indirim sağlanmış oldu. Öte yandan geçtiğimiz aylarda yapılan bir düzenleme ile 150 metrekareden büyük evler için KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmiş ve bunun 31 Mart 2017ye kadar uygulanacağı açıklanmıştı. Bu KDV avantajında da süre uzadı. Uygulamanın 30 Eylül 2017'ye kadar devam etmesine karar verildi. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri ve kat karşılığı sözleşmelerine ait damga vergisi oranı da sıfırlandı. Daha önce yaklaşık yüzde 1 oranında damga vergisi ödeniyordu. Son aylarda yabancılara konut satışları azalmıştı. Bu konuda da yeni düzenlemeler yapıldı ve yabancıya konut satışının da önü açıldı. Türkiye'den 1 milyon dolar ve üzerinde mülk alana vatandaşlık verilmesine karar verildi. Ayrıca yabancılar ilk aldıkları iş yeri ve konutta KDV de ödemeyecek.

Hürriyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181