Erzurum'da kentsel dönüşüm ile tarihi yapılar gün yüzüne çıktı!
Erzurum'da önemli tarihi yapılar iç içe ve birbirine yakın bir konumdayken, bu tarihi yapıların hemen hemen hepsinin bir karede görme imkanı Hacı Cuma Camii'nin bulunduğu tepede sağlanabiliyor. Tarihi Hacı Cuma Camii'nin bulunduğu tepeden bakılınca, Erzurum'un önemli şaheserleri olan Erzurum Kalesi, Çifte Minareli Medrese, Üç Kümbetler, Ulu Camii, Narmanlı Camii, Taş Mescit ve Lala Paşa Hamamı gibi tarihi eserlerin hepsi bir arada görülürken, son yıllarda Erzurum'un simgesi haline gelen modern yapılardan biri olan Atlama Kuleleri de görülebiliyor.

Tarih fışkıran Erzurum'da, bu tarihi mekanların hepsini bir arada görmek ve oturarak seyretmek için hemen hemen hiç mekan bulunmazken, Erzurum'un tarihi yapılarının ayaklar altına serildiği Hacı Cuma Camii'nin bulunduğu tepede bu tarz bir mekanın yapılabileceği düşünülüyor. Şehre tepeden bakabilme şansı veren bu tepede, Erzurum Kalesi, Çifte Minareli Medrese, Üç Kümbetler, Ulu Camii, Narmanlı Camii, Taş Mescit ve Lala Paşa Hamamı gibi tarihi yer ve mekanlar görülebildiği gibi, Palandöken ve Atlama Kuleleri de aynı anda görülebiliyor. Son yıllarda bölgede gerçekleştirilen kentsel dönüşümle beraber sonradan yapılmış beton binalar ortadan kaldırılırken, alanda hala daha çok sayıda beton yapıların olduğu gözlemlendi. Erzurum Kalesi'nin doğu yakasında sonradan yapılmış ve çirkin görüntülere neden olan yapıların yıkılması beklenirken, tarihi alanın tamamen temizlenerek tarihi ziyafet verilmesi de umuluyor.

TARİHİ ZİYAFET
Tarihi Hacı Cuma Camii'nin bulunduğu tepede Erzurum'un önemli tarihi yapılan gözler önüne serilirken, yetkili kurumların bu tarihi ziyafeti turizme kazandırması bekleniyor. Söz konusu tepede, insanların oturup sohbet edebileceği, sıcak çay içebileceği ve tarihi yerler ile modern yapıların bütünleşmiş halini izleyebileceği mekanlar yapılması beklenirken, yapılacak mekanlann tümünün camekanlı yapılarak kış mevsiminde kar yağışını, yazın ise yıldızları izleme fırsatı verecek şekilde yapılması gerektiği düşünülüyor. Erzurum'da bu tür mekanlardan çok az sayıda bulunurken, Erzurum'un tarihini de gözler önüne koyan yerler de yok denecek kadar az bulunuyor.

Fırat Yakut / Yenigün

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181