Eskişehir yeni planlara göre 4 bölgeden büyüyecek!
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini 1999 yılından bu yana yürüten Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, kentin 1/25000'lik planına kısa zamanda kavuşacağını belirtti. Plana göre Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (OSB), mevcut bölgenin 6 kilometre ilerisinde beşer milyon metrekarelik iki parsel ve Hasanbey Lojistik Köyü'nün yanındaki 2.4 milyon metrekar alik üç yeni genişleme alanına sahip olurken, küçük ve orta ölçekli işletmeler için de yeni sanayi alanları belirlendi.

1/25000'lik planların Büyükşehir Meclisi'nde oybirliği ile kabulünün ardından itiraz dilekçelerinin verildiğini anımsatan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, "Bunlar görüşüldükten sonra karara bağlanacak. Ardından 1/5000 ve 1/1000'lik planlar yapılacak ve tüm planlar birlikte uygulamaya geçecek" dedi. Eskişehir'in Batıkent, Aşağı ve Yukarı Söğütönü, Muttalip ile Vadişehir bölgelerinde genişleyeceğini dile getiren Büyükerşen, kentte 12.4 milyon metrekarelik 3 yeni OSB genişleme alanı, küçük ve orta ölçekli işletmeler için yeni sanayi alanları belirlediklerini ve planlardayerlerin ayrıldığını söyledi.

Kent yöneticilerinin insanların ihtiyaç ve taleplerini çok iyi anlamaları gerektiğine işaret eden Büyükerşen, "Kent yönetimindeki başarı, belediye başkanlarının ve ekibinin dünya görüşlerine, önceliklerine, hayallerine göre şekillenir. Doğduğumdan beri Eskişehir'deyim. Kentte yaşayanların neyi, nasıl istediklerini çok iyi anlıyorum. Bir kere şehrinizi ve o şehirde yaşayanları iyi tanımalısınız. Onlar da sizi iyi tanıyacak, projelerin, yatırımların şehrin iyiliğine olacağını bilecek ve güvenecekler. Şehir halkıyla aranızdaki ilişki, karşılıklı güvene dayanacak, insanlar samimiyetinize inanacak. Ben, olmayacak şeyi açık açık söylerim. Çoğu projemin ne temel atma ne açılış törenini yaparım. Çünkü büyük masraftır. Belediyenin projeleri ortaya çıktığı zaman Eskişehirliler hemen doldururlar oraları. Kendi kendilerine açılışını yaparlar" diye konuştu.

Eskişehir'in çağdaş bir kent olma yolunda tüm altyapısının değiştiğini söyleyen Büyükerşen, "Projelerimizi yaparken her zaman Avrupa Yerel Yönetimler Konseyi şartlarını dikkate aldık. O yüzden kent artık bir Avrupa Şehri' imajına sahip oldu. Yaşanılır bir kent olduk. Yapılan araştırma ve anketlere göre Türkiye'nin en modern kentidir. Başkan olduğum dönemlerde Eskişehir'e ancak yolunu şaşıranlar gelirdi. Binlerce yerli turist ağırlıyoruz. Yabancı turist sayımız da giderek artıyor. Eskişehir'de deniz yok ama plaj var, hatta tersanemiz bile var" dedi.

Sanayi kenti olduğumuz kadar turizm ve bilim kentiyiz
E-belediyeciliği ilk uygulayan kentin Eskişehir olduğunu hatırlatan Büyükerşen, "Tüm şehri fiber optik kablolarla donatıyoruz. Bu sayede insanlar haberleşmelerini evlerinden yapabilecekler. Artık Eskişehir mi, Yeni Eskişehir mi diyeceğiz bilmiyorum. Eskişehir bir sanayi kenti olduğu kadar aynı zamanda kültür, sanat, turizm, bilim kentidir" diye konuştu.

Proje ve yatırımlar turizmi tetikledi
Yerel yönetimlerin Eskişehir'de olduğu gibi kentlerin değişim ve gelişim vizyonunu belirlemeleri gerektiğine vurgu yapan Büyükerşen, turizm, eğitim, sosyal yaşam, kültür-sanat gibi alanlar için bütünsel projelerin uygulanması gerektiğini ifade etti. "İşte o zaman şehir halkının huzur ve mutluluğu için kent yönetiminin yaptıklarını görmeye başka insanlar geliyor. Biz, Porsuk'u temizleyip bugünkü durumuna getirirken, turist gelsin diye değil, Eskişehirliler için yaptık. Senfoniyi, tiyatroyu, kültür merkezlerini, büyük parkları, yapay plajı hep Eskişehirliler için yaptık. Ancak şunu da biliyordum ki, Eskişehirliler için yaptığımız tüm bu proje ve yatırımlar tüm Türkiye, hatta Avrupa ve dünya tarafından fark edilecekve insanlar burayıgörmeye gelecekler. Bunun turizmi de tetikleyeceğini biliyorduk. Nitekim öyle de oldu. Bizim projelerimizin hayata geçmesiyle birlikte, örneğin şehirdeki üst sınıf otel ve yatak sayısı hızla artmaya başladı. Kültür ve gezi amaçlı seyahatler, turlar arttı. Birçok kurum ve kuruluş toplantılarını burada yapıyor artık. Eskişehir'de senenin her günü bir ya da birkaç sanatçı olur. Konserler verirler, sergiler açarlar, söyleşiye, konferansa gelirler. Giderek artan bu zenginlik ve çeşitlilik, turizmi de beraberinde getiriyor. Kent içi ulaşıma raylı sistemi getirdim. Şimdi ek hatlarla büyütüyoruz. Toplu taşımacılık çok önemli. Petrolü olmayan ülke Türkiye'ye dünyanın her tarafında üretilen lastik tekerlekli araçlar yağmur gibi yağıyor. Türkiye'nin lastik tekerlekli araç politikası diye bir politikası yok" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BAKANLIK YÜRÜTÜYOR
Eskişehir'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşümçalışması yürütüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Büyükerşen, 56.4 hektarlık alanda sürdürülen çalışmanın mülk sahiplerinden onay alınma sürecinde olduğunu belirterek, bu alanda sosyal donatıları ile prestijli bir bölge ortaya çıkacağını ifade etti. Eskişehir'de kentleşmeye ilişkin yine bakanlık tarafından Süperkent projesi yürütüldüğünün altını çizen Büyükerşen, "Projeye göre, Süperkent şehrin güneyindeki Kocakır bölgesinde bulunan 838 hektar alanı kapsayacak. Bölgede 18 bin 775 konut, çoğu ofis olarak 1342 ticaret yapısı, 1 hastane, 1 kültür merkezi, 42 aile sağlığı merkezi ile 75 bin nüfusa yetecek kadar okul ve diğer sosyal alanların da yanı sıra, kişi başına 41 metre karelik yeşil alana sahip olacak" diye konuştu.

Soner Cavkaydar / Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 3 yıl önce

Sakintepe mahalesi genisletilecekmi

Avatar
Ahmet 3 yıl önce

Sakintepe mahalesi okulun orasi petrolun oldugu yer genisletilecekmi proje varmidir

banner182

banner181