2023'e kadar İstanbul'a 1.100 km bisiklet yolu yapılacak!
Şehir içi ulaşımda Avrupa’daki gibi bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar hız kazandı. Hollanda’da olduğu gibi Türkiye’nin 81 şehrinde de bisiklet yolları yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, şehiriçi ulaşımda bisikletlerin kullanılmasına ilişkin yeni projeler geliştirdiklerini belirterek bisikletle ulaşımı yaygınlaştırmak istediklerini söyledi. Bisiklet yollarını yaygınlaştırmak amacıyla belediyelere destek ve hibe sağladıklarını dile getiren Bakan Sarı, bisiklet kullanımın arttırılması ile sera gazı emisyonlarının azaltılması için daha etkili bir mücadele verileceğini söyledi. Çevre Bakanlığı, 2012 - 2015 yılları arasında Türkiye genelinde 14 farklı bisiklet yolu projesine 7 milyon 418 bin liralık destek sağladı. Konya’da 250 kilometrelik bisiklet ağı kurulması planlanırken, İstanbul’a da 2023 yılına kadar bin 100 kilometrelik bisiklet yolu kurulması hedefleniyor. Belediyelere başvuru yapmaları çağrısında bulunan Bakan Sarı “Bir an önce hem sağlık anlamında hem çevre dostu anlamında bisikletle ulaşımı bütün Türkiye’mize yayalım” diye konuştu.

81 İLE BİSİKLET YOLU DESTEĞİ
Bakanlık bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla 2012 yılından bu yana belediyelerin ‘Bisiklet Yolu Projeleri’ne belirli oranlarda destek sağlıyor. Bisikletle ulaşımın Türkiye’nin 81 ilinde yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bakanlığın desteği ile Kocaeli, Ordu, Sakarya, Yozgat, Erzurum Nevşehir, Tokat, Yozgat, Erzincan, Kilis ve Malatya gibi şehirlerde bisiklet yolu yapıldı. Türkiye’de son yıllarda bisiklet yolları, bisiklet park alanları ve bisiklet paylaşım sistemlerinin hayata geçirilmesinde olumlu adımlar atılıyor. Bu kapsamda bisiklet kullanımının yaygın olduğu kent Konya ve Kayseri’de bisiklet yolları ve kiralık bisiklet uygulamaları hayata geçirildi. Konya’da 250 kilometrelik, Kayseri’de ise 75 kilometrelik bisiklet ağı bulunuyor.

2023 HEDEFİ
Bisiklet yollarının yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında İstanbul’a yönelik de özel bir proje yürütülüyor. Hedef, İstanbul’da 2023 yılında bin 100 kilometrelik bisiklet yolu oluşturmak. Söz konusu projenin pilot uygulaması olarak Veliefendi’de 2.7 kilometrelik alanda yapılan bisiklet yolu, deniz ve otobüsle ulaşımı birbirine bağlayan entegre bir güzergah tasarımına sahip olması nedeniyle oldukça örnek teşkil ediyor.

Ercan Baysal / Star 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181