2025 yılına kadar Türkiye'de 26 akıllı kent oluşacak!
Akıllı Şehir, yaşamı her alanda kolaylaştıran, verimliliği yüksek bir şehir modelini aklımıza getiriyor. Sadece dijital veya otomasyon kalıplarının içine sığmayacak kadar kapsamlı olan akıllı kentler, binaların, çevresel düzenlemelerin, sosyal donatıların insanlar ile iletişimde olduğu şehirlerdir. Bilgisayar ve internetle birlikte yaşantımızın her alanına giren teknoloji, mekan ve şehirle entegre edilerek, insanların yaşam biçimlerini ve alışkanlıklarını değiştirmekte, kolaylaştırmakta veya buna zorlamaktadır. Akıllı toplu taşıma sistemleri, enerji tasarrufu sağlayan akıllı binalar, çevre \ basit uygulamalar bile bir kenti 'akıllandırmaya ve bu yolla büyük tasarruf sağlamaya yetebiliyor.

AKILLI KENTLERİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER
Akıllı kentler hangi kriterlere göre belirleniyor veya bir başka ifadeyle bir kent hangi şartlara göre akıllı olarak kabul ediliyor? Terminolojiye göre, bir şehrin akıllanabilmesi için, enerji, bina, ulaşım, teknoloji, sağlık hizmetleri, altyapı, yönetişim sistemlerinin de akıllı sistemlere sahip olması gerekiyor. Akıllı Kentler sayesinde şehirli insanın sosyal yaşamında doğrudan ihtiyaç duyduğu sağlık uygulamaları, barınma, ulaşım gibi hizmetleri elde etmesi hem hızlanmış hem de pratikleşmiştir. Ayrıca ciddi miktarda tasarruflar sağlanmıştır. Akıllı Kent uygulamaları, binalarda, ulaşımda, altyapı şebekelerinde, kamu güvenliğinde, çevre yönetiminde, atık yönetiminde, yönetim bilgi sistemlerinde, sağlık hizmetlerinde, kent planlamasında kullanılabilmektedir. Dünyada şehirlerin 'akıllanması' için 2020'ye kadar 1.5 trilyon dolarlık bir kaynak ayırmaları gerekirken bu dönüşüm gerçekleşirse 2050'ye kadar 22 trilyon dolarlık tasarruf sağlanabileceği belirtiliyor. Türkiye, şehirde yaşamı kolaylaştıracak ve hizmetlere erişimi hızlandıracak ciddi çalışmalar yürütmekte ve akıllı şehir kavramında önemli bir yol alınmış durumdadır. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ülkemizde bu anlamda önemli çalışmalar yapıldığını belirtirken; "Gayemiz; 2023 yılma kadar çevresel sorunları halletmiş, şehirleşmedeki aksaklıkları çözmüş, dünyaya örnek olacak akıllı yapılara kavuşmuş şehirler inşa etmektir" dedi.

Kentsel dönüşüm çalışmalarını bu anlamda fırsat gördüklerini ve çevreye duyarlı akıllı şehirlerin inşası için çalıştıklarını anlatan Bakan Özhaseki; "Akıllı Kentler Stratejisi ve Eylem Planımızı oluşturmak için çalışmalara başladık. Mevzuat hazırlıklarıyla beraber uygulama planları ve esaslarını da belirliyoruz" diye konuştu. Bir araştırmaya göre, 2025 yılına kadar Türkiye'de 26'dan fazla akıllı kent olacağı tahmin edilmektedir. Akıllı kent kriteri olarak sayılan alanların çoğunda olmasa dahi birkaçında yatırım yapan şehirler ise 'sürdürülebilir şehir' (sustainable city) olarak adlandırılmaktadır. Türkiye'den bu rapora giren 8 şehrin (İstanbul, Bursa, Ankara, Eskişehir, İzmir, Denizli, Antalya ve Adana), sürdürülebilir şehir seviyesinde olacağı öngörülmektedir. Öte yandan İstanbul gibi dünyanın en gözde metropolleri gelişen teknolojiyle birlikte akıllı şehirlere dönüşürken, bu değişimin öncüleri 'World Cities Expo İstanbul' 17'de buluştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik, günümüzün akıllı şehirlerini geleceğe taşıyan dünyanın öncü kurum, kuruluş ve uzmanlarını bir araya getirdi. World Cities Expo'da konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş, yaşanabilir yüksek standartlı şehirlerin ancak iş birliğiyle mümkün olduğunu aktararak, bilgi ve teknolojinin paylaşımının artık kaçınılmaz hale geldiğini açıkladı.

AVRUPA AKILLI ŞEBEKEYE GEÇİŞ İÇİN 450 AR-GE PROJESİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arştan, akıllı şebekelerin, ülke politikası haline getirilmesi gerektiğini belirterek, bugüne kadar Avrupa'nın akıllı şebekeye geçiş için 450 Ar-Ge projesi gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Arştan: "Elektrikte akıllı şebekelere ilk geçen ülke Malta. Bu konuda en çok yatırımı yapan ise İtalya; yüzde 85'in üzerinde akıllı sayaçlara geçti. Fransa'da ülkedeki sayaçların yüzde 95'ini akıllı konuma getirmeyi planlıyor. Almanya ise bu konuda en geride kalan ülkelerden biri" diye konuştu. Türkiye'nin 2003 yılında yakaladığı büyümeyi devam ettirmesi için kesintisiz ve ucuz enerjiye ihtiyacı olduğunu dile getiren Türkiye Enerji Vakfı Başkanı Hasan Köktaş da enerji tasarrufunun sürdürülebilir hale getirilmesi için sistemlere entegre olabilecek akıllı şebeke ve şehirlerle durum analizi yapıp otomatik ölçüm sistemleriyle enerji kesintilerini önleyerek, arıza durumlarının kontrol altına alınması gerektiğini söyledi. Köktaş: "Enerji, haberleşme, ulaşım ve şehirleşmenin akıllı sistemlerle birbirine bağlanması gerekiyor" dedi. Virginia Tech-İleri Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Saifur Rahman da akıllı binaların, akıllı bir şehir bağlamında işlev görebilirse çok daha yüksek ve toplumsal bir önermeye sahip olacağını söyledi. Rahman, kentsel yaşamın daha güvenli ve çevreye uyumlu hale getirilmesi için çevre yönetimi, kamu güvenliği, şehir planlaması ve trafik kontrolü konularının önemine değindi. Prof. Dr. Rahman akıllı şehirlerin kentsel çevreyi gerçek zamanlı olarak izlemek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için yaygın olarak kullanılan akıllı cihazlara dayandığını ve katılımcı algılama, insanlardan veya topluluklardan veri alabilme gibi özelliklere sahip bu sistemlerin bir şehrin akıllı olmasında vazgeçilmez bir rol oynadığını vurguladı.

Hindistan Akıllı Şebeke Forumu ve Küresel Akıllı Şebeke Federasyonu Başkanı Reji Kumar Pillai, Hindistan'ın 2022'ye kadar 175 GW'lık üretimi yenilenebilir kaynaklardan yapmayı ve ülkedeki elektrik sıkıntısını çözmeyi planladıklarını açıkladı. Ülkelerindeki programın detaylarını anlatan Pillai, "Ülke çapında paydaşları bir araya getirmek için teklif edilen Ulusal Akıllı Şebeke Misyonu'nun oluşturulması ilk aşama. Akıllı Şebeke Yol Haritası'nda öngörülen hedeflere ulaşmak için, Hindistan'daki tüm oyuncuların katılımına ihtiyaç var. Önceliğimiz, kaliteli elektriğe evrensel erişim, kayıpları yüzde 10'un altına indirmek; akıllı şebeke teknolojilerinin bu hedeflere ulaşmamıza yardımcı olabileceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

İŞTE DÜNYADAKİ 'AKILLI' ŞEHİRLER
Dünyanın pek çok noktasında 'Akıllı Kent Sistemi'ni hayata geçirdikten sonra başarılı sonuçlar ortaya koymuş pek çok şehir var. İşte bu şehirlerden örnekler:

KopenhagEn düşük karbon salınımına sahip metropollerden birisidir. 2025 yılında karbonnötr olmayı hedeflemektedir. Bu şehirde ev-iş arası düzenli yolculukların yüzde 40'ı bisikletlerle yapılmaktadır. E-bisiklet uygulaması sayesinde trafik ve hava kalitesine ilişkin gerçek zamanlı veriler toplanabilmektedir ve toplanan veriler paylaşıma açıktır. 

Amsterdam: Ev-iş arası yolculukların yüzde 67'si yürüyerek ya da bisikletle yapılmaktadır. Otoparklar akıllı sistemlerle yönetilmektedir. Yani araçlar uygun park alanlarına yönlendirilmektedir. Binalarda güneş enerji panellerinin kullanımı desteklenmektedir. Bu yöntemle elde edilen enerji ise gece kullanılmak üzere depolanmakta ve şebekeye aktarılmaktadır.

Viyana: Güneş enerjisinden üretimi teşvik edilmektedir. Bununla birlikte elektrikli otomobillerin kullanımı için 400'den fazla şarj istasyonu bulunmaktadır.

Barselona: Kentsel gürültü, hava kalitesi, trafik hacmi, evsel atık depolama alanları sensörler sayesinde gerçek zamanlı bir şekilde takip edilmektedir. Paris: 20 binden fazla bisiklet ortak kullanıma açılmıştır. Bu sayede araç trafiği yüzde 5 azaltılmıştır. 

Emlak & Konut Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181