2D1 Tasarım Toplantıları’nın beşincisi düzenlendi!

Türkiye’de bilmeden ve binaları tanımadan restorasyon yapıldığını vurgulayan konuşmacılar, binaların hem yapım hikayesinin bilinmesine hem de o binaya yeni bir hikaye yaratarak işlevsellik kazandırılmasına dikkat çekti. Yapıların önce sahiplenme duygusuyla ele alındıktan sonra, yenilenme aşamasında içine yaratıcılık katarak standart olmayan bir sonuca ulaşmanın hedeflenmesi gerektiği konuşuldu.

Konuşmacılar ve Değinilen Konular
3M Reklam ve Mimari Ürünler Orta ve Doğu Avrupa İş Geliştirme Müdürü Ziya Özgökalp, yüzeyleri dönüştüren, mimari çözümler sunan DI-NOC dekoratif fimler, Fasara cam filmleri, Crystal cam filmleri ve Dichroic cam filmleri ürün gamlarına dair bir sunum gerçekleştirdi. Doç. Dr. Deniz Dokgöz, sunumda “Boşluğu Tasarlamak… İzmir Mimarlık Merkezi” başlığı ile Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait İzmir Alsancak’ta atıl durumda bulunan Tekel Eski Deposu’nun kente kazandırılarak İzmir Mimarlık Merkezi’ne dönüşümünü bir boşluğun tasarısı olarak ele aldı.

Mimar Kerem Erginoğlu, “Yaratıcılar Standart Mekân Sevmez” başlıklı konuşmasına “Neden yapıları dönüştürüyoruz?” sorusu ile başladı. 19. yüzyıl sonunda tarihlenen eski bir depo binası olan Tuz Ambarı ile 2000’li yılların başında AVM olarak açılmış ancak rekabet şartlarında hizmet dışı kalmış bir binanın yaratıcı endüstrilerdeki iki farklı firmanın ofisine dönüşmesi serüvenlerini aktardı.

Mimar Nevzat Sayın, sunumda “Neyi/Nasıl Sürdürmeli?” başlığı ile 1914’te inşa serüvenine başlanan 1983 yılında işlevsiz kalıp terk edilen Silahtarağa Elektrik Santrali’nin 4 ve 6 No’lu kazan daireleri, mimarlık fakültesi ve kütüphane dönüşümü ile hayat bulan bir üniversite, fakülte binaları ile geçmiş ve şimdiye ışık tuttu. Fark edilir bir yapı olma durumları, tasarım düşünceleri ve değerlendirmeleri ile dönüşen Gürallar Plaza ofis binası ile dönüşüm nasıldır sorusuna yanıt aradı. Kendisi için en önemli olanın "Korunması gereken nedir?" sorusunu sormak olduğunu, ardından ise konunun "Neyi, neden ve nasıl koruyacaksınız?" sorularına yanıt vererek geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Yapı-Endüstri Merkezi 2014 yılında hayata geçirdiği proje ile tasarımcıları, tasarıma, iç mimariye ve malzemeye ilgi duyan herkesi bir araya getirmeyi hedeflediği. 2D1 Tasarım Toplantıları projesi bugüne kadar; 2D1 Mutfak, 2D1 Ofis, 2D1 Otel, 2D1 Perakende başlıklarıyla gerçekleştirildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181