3 bin öğrenci Rönesans Holding'le geleceği tasarladı!
Birçok sürdürülebilir projeye imza atan Rönesans Holding, bu konudaki global deneyimini gençlere aktarmaya devam ediyor. Dünyanın en büyük müteahhitlik şirketleri listesinde 44’üncü, Avrupa’nın ise 10’uncu sırasında yer alan Rönesans Holding’in gerçekleştirdiği “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” projesi oldukça önemli ve başarılı bir sosyal sorumluluk projesi olarak dikkat çekiyor.

Rönesans, “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” projesiyle, çevre dostu mimari, yeşil binalar ve sürdürülebilir geleceğin tasarlanmasında gençlerin eğitimine katkıda bulunuyor.
Rönesans Holding, bu yıl üçüncüsünü düzenleyerek gelenekselleştirmeyi hedeflediği “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” yarışmasının kazananlarını 6 Nisan’da TED Rönesans Koleji’nde gerçekleştirilen törende açıkladı.

Günümüzde insanların yeşil alanlara olan ihtiyacı kentler büyüdükçe artıyor. Doğaya yakın olmak, insanı dinlendirici ve iyileştirici özelliklere sahip olduğu gibi aynı zamanda bir ihtiyaç olarak ön plana çıkıyor. İnsanın doğayı model alarak yaptığı tasarımlar da sürdürülebilir ve yenilenebilir oluyor. Bu gerçekten yola çıkarak, bu seneki yarışmanın teması mimaride “Sürdürülebilir Rekreasyon ve Gençlik Merkezi” olurken; mühendislik alanında ise “Sürdürülebilir İnşaat Yönetimi” projeleri değerlendirildi.

KAYAALP: “ÜLKEMİZİN BAŞARISI GENÇLERLE MÜMKÜN”
Bu projeyle ilgili açıklama yapan Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, “Sürdürülebilir bir geleceğin ancak gençler tarafından inşa edilebileceğine inanıyoruz. Hedefimiz, gelecek nesillere bu konudaki bilgi ve tecrübemizi aktarmaya devam etmek” dedi. Bu projeyle gençlere yaratıcılık ve kendi geleceklerini tasarlama fırsatı sunduklarını vurgulayan Kayaalp, “Seminerler ve yarışma aracılığıyla Anadolu’nun değişik köşelerinden gelen pırıl pırıl genç mühendis ve mimar adayı arkadaşlarımıza vizyon vermek, onları sektörümüzün başarılı birer bireyi olarak ülkemize kazandırmak bizim için çok önemli. Ülkemizin ve sektörümüzün başarısının devamlılığı ancak bu gençlerle mümkün. Bu yarışmanın ülkemizin geleceğine yapılmış bir yatırım olduğuna inanıyoruz” dedi.

3’ÜNCÜ YILDA 3 BİNİ AŞKIN BAŞVURU
Sürdürülebilir Geleceği Tasarla Yarışması’na bu yıl farklı 133 üniversiteden, 3 binden fazla öğrencinin başvurdu. Kayaalp şu bilgileri verdi: “Bu projeyi benzerlerinden ayrıştıran en önemli özellik tüm Türkiye’yi kapsıyor olması. Sadece büyük şehirlerdeki üniversitelerle sınırlı kalmıyoruz. Anadolu’nun tüm illerindeki üniversitelere ulaşıyor ve en önemlisi oradaki gençler için Rönesans Holding’i erişilebilir kılıyoruz. Bu seminerlerde gençlerle bir araya geliyor, sohbet ediyor, onların fikirlerini önemsiyor ve sorunlarını dinliyoruz. Geleceğin mimar ve mühendislerine sürdürülebilirlik kavramının en sağlıklı biçimde aktarılması amacıyla oluşturulan proje kapsamında bugüne kadar Van’dan Amasya’ya, Trabzon’dan Manisa’ya Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerde eğitim gören 20 bini aşkın öğrenciye dokunmayı başardık. Bu ilgiden ve öğrencilerin heyecanından dolayı çok mutluyuz. Hedefimiz 5 yıl içerisinde 100 bin öğrenciye ulaşmak.”

DÜNYACA ÜNLÜ İSİMLERDEN İLHAM VEREN KONUŞMALAR
TED Rönesans Koleji’nde düzenlenen ödül töreninde dünyaca ünlü mimarlar “inşaat sektöründe trendler ve sürdürülebilirlik” üzerine deneyimlerini paylaştılar. Doğadan ilham alarak tasarımlar yaratmak şeklinde özetlenen biyomimetiğin öncülerinden biri olarak kabul edilen ve aynı zamanda TED Talks konuşmacısı Michael Pawlyn, ödül töreninin ilgi gören konuşmacılarından biri oldu. Ödül töreninin diğer konuşmacıları ise mimaride yenilikçi eserleri ile tanınan Emre Arolat; Nevzat Sayın ve Han Tümertekin oldu. TED Rönesans Koleji’nde düzenlenen ödül töreninde dünyaca ünlü mimarlar “inşaat sektöründe trendler ve sürdürülebilirlik” üzerine deneyimlerini paylaştılar.

Doğadan ilham alıyor, geleceği tasarlıyor
“Rönesans Holding’in bu önemli projesi için İstanbul’da olmaktan çok mutluyum” diyen Michael Pawlyn, gençlere doğadan ilham alan sürdürülebilir projelerinin detaylarından bahsetti. Pawlyn, genç mimar ve mühendislere bu bakış açısının mimariye sağladığı faydaları anlatırken, sürdürülebilirlik kavramının mimariyi yeniden şekillendirmekte olduğunun da altını çizdi.

Doğanın 3.8 milyar yıldan bu yana sürekli geliştiğini ve öğrendiğini kaydeden Pawlyn, “Doğa sürdürülebilirlik için çözümler sunan eşsiz bir kaynak. Biz mimarlar ve tasarımcıların bu çözümleri kullanmaması için hiçbir neden yok” dedi ve ekledi: “Önemli olan geleceği pozitif yönde tasarlayan liderler arasında yer aldığımızı düşünmek... Çalıştığınız proje veya şirket ne olursa olsun, aldığınız her karar ve attığınız her adımda bunu düşünmekten vazgeçmemeliyiz”

“İlham kaynağım sokaklar”
Törene katılan Han Tümertekin ise, mimar olarak görevinin insanları daha iyi, daha mutlu çevrelerde yaşatmak olduğunu belirtti. “İnsanların daha iyi yaşayabileceği çevreler yaratmayı çoğu zaman unutuyoruz. Benim buna karşı çözümüm gündelik hayatı izlemek” diyen Tümertekin, bir tasarımcının en kapsamlı öğrenme alanının sokaklar olduğunu düşündüğünü belirtti ve gençlere “Malzeme kullanımı, doğallık, fonksiyonellik gibi birçok unsur gündelik hayatta kullanılıyor. Gözünüzü açın etrafınıza bakın. Bakmayı biliyorsanız sokaklardan çok şey öğrenebiliriz” tavsiyesinde bulundu.

“Yıkmayın, yeniden yapın”
Gençlere sürdürülebilirlik tanımını farklı bir açıdan anlatan Nevzat Sayın ise, “Sürdürülebilirlik illa yıkmak ve yeniden yapmak anlamına gelmiyor. Sürdürülebilirlik bazen kapatılmış eski bir endüstri yapısının başka bir yapıya nasıl dönüştürülmesine gerektiğine yönelik kararı vermek ve bu kararlar doğrultusunda yapının hayatını sürdürmesine sağlamak, onu enteresan bir mekan olarak kullanılmasına katkıda bulunmaktır” dedi ve ekledi: “Her şeyi yıkıp, yerine yenilerini yapmak yerine, bazen dönüştürerek de sürdürülebilir kılmak mümkün...”

“Sürdürülebilirlik önemli ve zor”
Törenin son değerli konuğu ise Emra Arolat oldu. “Bir binayı nerede ve nasıl yaparsanız yapın, sadece içine ağaçları doldurduğunuzda sürdürülebilir bir bina yapmış olmuyorsunuz. Bu algının kabul görmesi endişemi artırıyor” diyen Arolat, “Sürdürülebilirlik dediğimiz şey, balkonlara ağaç konulmasının ötesinde bir konu olduğunu düşünüyorum” diye vurguladı. Sürdürülebilirliğin en önemli ve bir taraftan da en zorlayıcı konu başlıklarından biri olduğunu gençlere hatırlatan Arolat “Mimarlık koca bir sepet. Yer, rüzgâr, politika, imar, ekonomi, kültür, istekler ve benzeri pek çok konu devreye giriyor. Zor iş ama yine de öğrenmeye devam etmeliyiz…”

ÖDÜL VE STAJ İMKANI
Bu yılki yarışma, daha önceki senelerde olduğu gibi mimarlık ve mühendislik olmak üzere iki ayrı kategoride düzenlendi. Sürdürülebilirlik kriterlerine uygun çevre dostu sistemlerin kullanıldığı tasarım ve projelerin katıldığı yarışmada projeler, İTÜ, ODTÜ, Mimar Sinan, Yıldız Teknik, Boğaziçi, Gazi, İnönü ve Gebze Teknik üniversitelerinde görev yapan ve her biri farklı branşlarda uzmanlaşmış akademisyenlerin yer aldığı bir jüri tarafından değerlendirildi.

Jüri üyeleri projeleri, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm, enerji verimliliği, atıkların azaltılması, yenilikçi malzeme kullanımı, suyun tasarruflu kullanımı, sürdürülebilir yaşam ve eğitim alanlarının yaratılması gibi kriterler açısından değerlendirdi. Dereceye giren öğrenciler, para ödülünün yanı sıra Rönesans Holding bünyesinde staj yapma imkanının da sahibi oldu.

Yarışmanın mimarlık dalında, birincilik ödülü Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden Melih Ceylan’ın oldu. İkinciliği Gazi Üniversitesi’nden Ebru Şahin, Emre Taşçı, Furkan Sarı, Ali Behlül Oktut ve Melih Ak’ın oluşturduğu takım kazandı. Üçüncülük ödülünü ise Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Talha Girgin ve Hudayberdi Meretgeldiyev’in takım aldı. Mimarlık dalında mansiyon Gazi Üniversitesi’nden Ayten Avincal, Esra Doğan, Şükran Ergun ve Zişan Kulaklı’nın oldu.

Mühendislik dalında birincilik ödülünü Abdullah Gül Üniversitesi’nden Hüseyin İlcan, Merve Sönmez, Banu Başyiğit, Zafer Yılmaz ve İbrahim Halil Çatak’tan oluşan takım kazandı. İkincilik ödülünü Celal Bayar Üniversitesi’nden Seçkin Gültekin, Denizhan Askan ve Muammer Ögutcen’in takımı kazandı. Üçüncülük ödülü ise Sakarya Üniversitesi’nden Mustafa Genç’in oldu. Mühendislik dalında mansiyon ödülüne Gazi Üniversitesi’nden Ali İhsan Yılmaz, Ahmet Baran Sökmener, Barış Altuntaş, Fatih Hüsrev Yıldız ve Hasan Ali Kırkpınar’ın oluşturduğu takım kazandı.

Rönesans Gayrimenkul Yatırım Özel Ödülü’nü ise Mardin Artuklu Üniversitesi’nden Cemal Temel ve Hanse Yalçınkaya kazandı. Her iki kategoride dereceye giren finalistlerin ayrı ayrı ödüllendirildiği yarışmada, birinci seçilen projeye 20.000 TL, ikinciye 16.000 TL, üçüncüye 14.000 TL para ödülü verildi. Mansiyon ödülü ise 10.000 TL olarak belirlendi. Yarışmada dereceye giren gençleri para ödülünün yanı sıra Rönesans Holding bünyesinde staj yapma imkanı elde etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181