35 milyar dolarlık yabancı fon TOKİ'nin peşinde!
Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM'de TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, hem fuarı hem de bu yıl yapılacak konut hamlesini anlattı.

Fuarda yatırımcılarla bir araya geldiniz mi?
Birkaç yatırımcıyla görüştük. Türkiye'de yatırımları olan CEFIC isimli şirketin yöneticileri geldi. Fransız kökenli CENOR'un alt şirketi. Onlar zaten Türkiye'yi yakından takip ediyor, özellikle ticari alanlarla ilgili yatırımları var. 2006'da Carrefour'larm binalarını satın alarak Türkiye'ye giriş yapmışlardı. "Arazilerimiz var onları değerlendirelim" diyorlar. TOKİ ve Emlak Konut ile işbirliği yapmak istiyorlar. 35 milyar dolarlık bir yabancı fonundan bahsediyorlar. Detayında henüz bir şey yok, konuşmalarımız şimdilik başlık aşamasında diyebilirz.

TOKİ KAPANSA 3 MİLYAR $ KÜÇÜLÜRÜZ
Yeni bir açılım olabilir mı bu durum?

Elbette... Ama netleşmeden konuşmak doğru olmaz. Türkiye'de de bir araya geleceğiz. Biz TOKİ olarak ekonomiye can verecek konut hamlesi yapıyoruz. Geçen yıl 40 bin konut inşa ettik, bu yıl 60 bin konut planladık. Ağnlıklı sosyal konut olacak bu yatırımın iç ekonomiye etkisi büyük. Bugün TOKİ'yi kapatsak, bu segmentte konut üretecek bir organizasyon olmadığı için Türkiye ekonomisi 3 milyar dolar küçülür. Elimizde TOKİ ve Emlak Konut gibi bir değer var. Hem tecrübe birikimi hem de gayrimenkul geliştirme bilgisi açısından dünyada böyle kurumlar yok. Bu birikimle sadece içeride değil, dışarıda da neler yapabiliriz? Nasıl katma değer sağlayabiliriz? İster inşaat ister gayrimenkul geliştirme bilgisi 'know how'mı yurtdışına nasıl verebiliriz? Bunlar da farklı açılımlar olabilir önümüzdeki dönemlerde. 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in söylediği gayrimenkul sertifikası konusunda neler yapıyorsunuz?
Bu yeni bir finansal enstrüman olacak. Bakanlık himayesinde Borsa İstanbul ile de görüşmelerimiz devam ediyor.

Şu ana kadar Doğu ve Güneydoğu'da kaç konut ihalesine çıktınız?
Diyarbakır'da 3 bin konut için ihale yaptık, onların yapımına başladık. 5 bin konut için de ihaleye hazırlanıyoruz. Çalışmaları 3 bölgede yapacağız. Silopi'de de 298 konutun yapımına başlandı. Konutlara vatandaştan çok yoğun ilgi var. Doğu'da dairelerimiz kapış kapış satılıyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BAŞARISIZ OLMADIK
Kentsel dönüşüm yasasında yapılacak değişiklik neleri içerecek?

Kentsel dönüşüm, Belediyeler Kanunu'nun 73'üncü maddesi ve 6306 Sayılı Yasa'ya göre yapılıyor. İstanbul'da riskli alan ilan edilen en büyük alanlar Gaziosmanpaşa ve Kadıköy-Fikirtepe'de. Nerede riskli alan ilan edilse Danıştay bunu iptal ettiği için çalışmalar durma noktasına geldi. Fikirtepe'de mülkiyetten kaynaklanan hadiseler var. Yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde bunları konuşuyoruz. Kentsel dönüşüm zor bir hadise. Başarısız olduğumuz söylenemez. Bu yıldan itibaren TOKİ de İstanbul'da aktif olacak. Kentsel dönüşüme para kazanılması gereken bir yer değil, sübvanse edilecek bir yer olarak bakıyoruz.

9 DAKİKADA BİR KONUT
60 bin konut hedefinin neresindesiniz?

Şu ana kadar 15 bin konut ihalesini yaptık. Nisan sonuna kadar 21 bini geçeceğiz. 60 bin konutu mesai günleri içinde hesapladığımızda günde 250 konut ihale etmek zorundayız. 2016'da her ay 5 bin konutun ihalesini yapacağız. Her 9 dakikada bir konutu ihale ediyoruz. Hedefimiz, 2023'e kadar hiç konutu olmamış 5.5-6 milyon vatandaşımızı konut sahibi yapmaktır. Bu hedefimizi yakalamak için özveriyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu yılki 60 bin konut hedefimiz Doğu ve Güneydoğu'da yapılacaklarda hesaba katılırsa 3-5 bin artar.

Dilek GÜNGÖR/Sabah Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181