4.4 Marmara Denizi depremini uzmanlar yorumladı!
Marmara Denizi'nde 25 Haziran sabahı meydana gelen 3.0 ve 4.4 büyüklüğünde depremler korkuttu. Depremler "Beklenen büyük İstanbul depreminin öncüsü mü?" sorusunu akıllara getirdi. Bu soruyu uzmanlar Vatan'a cevapladı:

Korkuya gerek yok
Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan:
Depremlere İstanbul depreminin öncüsü diyemeyiz . 4.4 şiddetindeki depremin merkezi Yalova. Kuzey Anadolu Fayı'nm Güney Kolu Orada iki tane çatal yapıyor.Biri Armutlu'ya diğeri Yassıada'ya doğru gidiyor. Bu faylar Esenköy ve Yassıada'ya kadar kırıldı. Bu deprem İstanbul depreminin öncüsü olsaydı depremin Sivriada ve Küçükçekmece arasında olması gerekiyordu. Sadece bir gerginliğin boşaldığını gösterir. İstanbul depreminin uyarcısı değildir. İstanbul depreminin olabilmesi için 6 Milyar gigatonluk bir baskı olması lazım ki baskı kabuğu kırabilsin. Kimsenin kaygısı olmasın. Önemli olan kentsel dönüşümü deprem gelmeden önce doğru bir şekilde bitirebilmektir. Aslında benim asıl korktuğum Anadolu. Anadolu'da her 5 yılda bir büyük deprem olurdu. 2011 Van Depreminden sonra olmadı. Dikkatimizi İstanbul'dan Anadolu'ya çevirmeliyiz. İstanbul'dan çok Anadolu gergin. Dolayısıyla Türkiye, 2016 ya da 2017'de 6.5 ila 7.3 arasında büyük bir depreme gebedir. En çok deprem beklediğim yer Bingöl, Muş, Erzincan çevresidir. Hakkari-İran sınırı, Hatay, Tokat Amasya bölgeleri de gergin.

Aklımızı başımıza alalım
Prof. Dr. Naci Görür:
Bu depremleri aklımıza başımıza toplamak için bir uyarı olarak görmek gerekir. Marmara Denizi'nin 1999 Depreminden sonra bir tehdit haline geldiği, deprem riskinin herkes tarafından bilindiği bir gerçektir. Gölcük ve Düzce Depremleri Marmara'nın altındaki canlı fay sistemini tetikledi. Dolayısıyla oraya büyük bir enerji yüklendi. Burası ancak büyük bir deprem üreterek kırılıp rahatlayabilir. Yaptığımız bütün araştırmalar bu doğrultuda veriler verdi. Bu yüzden buraya büyük bir deprem üretecek olarak bakıyoruz. Böyle enerjinin biriktiği yerde zaman zaman bu tür ufak depremlerin olması doğaldır. Bu depremler bize buradaki fayın faaliyette olduğunu gösteren bir belirtidir. Verilen alarmın ne kadar doğru olduğunu gösterir. Bizi uyarıyor diye algılamak gerek. Marmara'da büyük bir deprem beklentisi var, Marmara Denizi'nin içinde bir takım hareketler de var, aklımızı başımıza toplamalıyız demek gerek.

Vatan Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181