Avrasya Tüneli yeşil bina sertifikası almaya hak kazandı!
Asya ve Avrupa’yı ilk kez deniz tabanı altından geçen iki katlı karayolu tüneliyle birbirine bağlayarak iki kıta arasında hızlı, ekonomik, güvenli, konforlu ve çevreye duyarlı ulaşım hizmeti veren Avrasya Tüneli’nin İşletme ve Bakım Binası, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi’nin (USGBC) verdiği LEED Altın Sertifikası’nı almaya hak kazandı. Enerji ve çevre dostu yapılara verilen LEED, dünyanın en prestijli yeşil bina sertifikası olarak kabul ediliyor.

Sahip olduğu gelişmiş teknoloji ve ileri mühendislik ürünü bütüncül projesinin yanı sıra çevreye duyarlılığıyla da örnek teşkil eden Avrasya Tüneli, aldığı ödül ve belgelere saygın bir çevre sertifikası ekledi. Avrasya Tüneli İşletme ve Bakım Binası, dünya genelinde sürdürülebilir enerji ve çevre dostu yapılara verilen Leed Altın Sertifikası’nı aldı.

Zorlu kriterleri başarıyla aştı
USGBC (Amerikan Yeşil Binalar Konseyi) tarafından oluşturulmuş yeşil bina sertifikası LEED (Leadership in Energy and Environmental Design-Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik), dünyada tanınırlığı ve kabul edilebilirliği en prestijli yeşil bina sertifikası olarak biliniyor.

LEED sertifikası için ‘Sürdürülebilir Araziler’, ‘Su Verimliliği’, ‘Enerji ve Atmosfer’, ‘Malzeme ve Kaynaklar’, ‘Yerleşim ve Ulaşım’, ‘İç Mekân Kalitesi’, ‘İnovasyon’, ‘Bölgesel Öncelik Kredileri’ kriterleri üzerinden değerlendirme yapılıyor.

Çevreyi gözeten, inovatif proje
Asya ve Avrupa arasında kıtalar arası yolculuğu 5 dakikaya indiren Avrasya Tüneli, çevreye, topluma ve şehre olan duyarlı yaklaşımıyla uluslararası standartlarda örnek olan, ekolojik dengeleri gözeten, çevre dostu özellikleriyle ön plana çıkıyor. Avrasya Tüneli için uluslararası standartlara uygun bir Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) süreci uygulanarak, Çevre ve Sosyal Yönetim Planı (ÇSYP) hazırlandı. ÇSED sürecinde geliştirilen tüm etki azaltıcı önlemler tanımlanarak, nihai tasarım, inşaat ve işletme aşamalarında uygulama yöntemleri ortaya koyuldu. Bununla birlikte LEED standartları kapsamında su ve elektrik verimliliğini sağlayan sistem ve uygulamaların kullanıldığı Avrasya Tüneli İşletme ve Bakım Binası’nda doğal aydınlatmadan da maksimum düzeyde faydalanılıyor. Ayrıca bisiklet parkı, elektrikli araç ünitesi ve ısı tasarrufu sağlayan camlar gibi çevreye duyarlı uygulamalara LEED Altın Sertifikalı binada özellikle yer verildi. Çevresel ve toplumsal çalışmalarıyla Avrasya Tüneli Projesi, daha önce Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından ‘En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama’ ödülüne de layık görülmüştü.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181