Beton Fuarı 2016 bu gün açıldı!
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından bu sene sekizincisi düzenlenen “Beton 2016 Hazır Beton, Çimento, Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı”, bugün Congresium Ankara’da açıldı.

Açılış konuşmasına Ankara’daki terör saldırısını kınayarak başlayan Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, fuarla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Türkiye hazır beton sektörü, bugün 107 milyon metreküp hazır beton üretimiyle son 7 yıldır Avrupa’daki ülkeler arasında lider konumda ve dünyanın en büyük üçüncü hazır beton üreticisi. Bu liderlik büyük sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Türkiye Hazır Beton Birliği olarak ülkemizde kullanılan betonun tamamının kaliteli üretilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz.

Kaliteli üretimin sağlanması ve standartların uygulanması da ancak denetimle mümkün. Birliğimizin 1995 yılında bu amaçla kurduğu KGS - Kalite Güvence Sistemi’nin önemi çok büyük. Çünkü şu anda ülkemizde beton üretiminde tek etkin ve verimli denetimini KGS yapıyor. Bu kapsamda KGS, beton üretim tesislerinin yerinde denetiminin yanı sıra, habersiz ürün denetimleri de gerçekleştiriyor ve ancak sayede tesislerin üretim kalitesinde süreklilik sağlanabiliyor. Ülkemizde üretilen 107 milyon metreküp betonun yüzde 65’i KGS tarafından denetlenmektedir. Bu oran oldukça yüksek, ama bizim için yeterli değil.

Betonu geliştirmenin ve beton üretiminde kaliteyi sağlamanın bir yolu da bilimden geçiyor. Beton konusunda araştırmalar, üniversitelerin yanı sıra birliğimizin akredite yapı malzemeleri laboratuvarında gerçekleştiriliyor.

Üyelerimiz başta olmak üzere, hazır beton ve inşaat sektörüne hizmet veren laboratuvarımız, tüm beton, çimento, agrega, su, uçucu kül ve kimyasal katkı deneylerini yapıyor ve kalibrasyon hizmetleri sunuyor.

2007 yılında kurduğumuz laboratuvarımız bugün Yıldız Teknik Üniversitesi TeknoPark’ta birçok akademisyen ve tecrübeli kadrosuyla sektöre katkı sağlayacak Ar-Ge çalışmaları ve projeler geliştiriyor. Bu projelerle daha az maliyetle kaliteli üretim yapmanın yolları aranıyor, çevre dostu-sürdürülebilir beton üretimi için yöntemler geliştiriliyor. Örneğin, yıkım atıklarının geri dönüştürülmesi projesi, Türkiye’de ilk olarak birliğimiz tarafından araştırıldı.

Birlik olarak, teknik ve bilimsel çalışmaların yanısıra eğitim kalitesinin yükselmesi gerektiğini her zaman vurguladık. Bu nedenle yıllardır, sektöre, çalışanlarına ve beton kullanıcılarına yönelik eğitimler ve seminerler düzenleyerek sektörün kalifiye eleman ihtiyacını karşılıyoruz.

1994 senesinden bu yana pompa ve transmikser operatörleri, santral operatörleri ve laboratuvar teknisyenleri birliğimizin sertifikalı eğitimlerinden geçiyor. Bu eğitimlere bugüne kadar 16 binden fazla kişi katıldı. Eğitimlerimiz, kalifiye eleman ihtiyacını karşılamanın yanısıra iş güvenliği ve işçi sağlığına uygun üretime katkı sağlamak amacıyla sürüyor.

Depremin ülkemizin gündeminde olmadığı yıllardan bu yana depreme dayanıklı yapı tasarımı ve hazır beton uygulamaları konusu üzerinde duruyoruz. Bu konu ile ilgili son olarak, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle, deprem sonrasında müdahale kapasitesini geliştirmek amacıyla, üyelerimizin AKUT’tan 128 saatlik eğitim almasını sağladık.

Bugün, hazır beton sektöründe 38 binin üzerinde çalışan bulunuyor. Bu sebeple, iş güvenliği ve işçi sağlığı, birliğimiz için en önemli başlıklardan birisi. Birliğimiz, iş kazalarını önlemek amacıyla Mavi Baret İş Güvenliği Yarışması’nı düzenliyor.

Birliğimizin dikkat çekmek istediği bir diğer konu ise, Türkiye hazır beton sektörünü çevre bilinci yüksek bir sektör haline getirmek. Bu amaçla çevre bilinci yüksek tesislerimizi Yeşil Nokta Çevre Yarışması çerçevesinde ödüllendiriyoruz.

Bildiğiniz üzere, sektörümüzü sadece ulusal düzeyde değil uluslararası düzeyde de en iyi şekilde temsil ediyoruz. Sektörümüz için çok önemli bir organizasyon olan ERMCO - Avrupa Hazır Beton Birliği üyeliğiyle yetinmeyip, 2014 yılında ilk kez Başkanlık Komitesi üyeliğine seçildik. Bu sayede sektörümüzün sorunlarını Avrupa Birliğindeki kurumların gündemine getirme ve çözüm bulma imkanı yakaladık.

2015 yılı ülkemiz beton ve inşaat sektörleri açısından hareketli bir yıl oldu. Konut satış rakamları açısından değerlendirdiğimizde, 2015 yılında önemli gelişmelerin yaşandığı görülüyor. Bu yıl ortaya çıkan yüzde 11’lik artış çok önemli. Bu şekilde 1.3 milyon konut 2015 yılında el değiştirdi. Yalnızca genel konut satış rakamlarında değil aynı zamanda ilk kez satışı yapılan konut rakamlarında da çok önemli bir ivme yakalandı. 2015 yılında yüzde 10 artışla, 600 bine yakın yeni konutun satışı gerçekleşti.

Konut satış rakamları dışında, inşaat sektörüne ilişkin diğer bazı göstergeler 2015 yılının sektör açısından zor bir yıl olduğunu gösteriyor. Yılın ilk üç çeyreğinde inşaat sektörü, geçen yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 0.4 büyüdü. Yılın ilk çeyreğindeki yüzde 2.8’lik daralmanın ardından ikinci ve üçüncü çeyreklerde bu rakam yüzde 2’nin altında kaldı.

Çimento sektöründe 2015 yılındaki gelişmeler incelendiğinde, çimento üretiminde de bir yavaşlamanın olduğu görülüyor. Açıklanan 11 aylık verilere göre çimento sektörünün iç satışı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,27 daraldı.

Hazır beton sektörü ise 2015 yılında bir önceki yıl ile aynı üretimi gerçekleştirerek 2015 yılını 107 milyon metreküp hazır beton üretimi ile kapattı.

Tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi, 2015 yılının ilk dokuz ayında yüzde 3.4 büyüyerek farkını ortaya koydu. Özellikle geçen senenin üçüncü çeyreğinde sürpriz yüzde 4’lük büyüme sonrasında 2016 yılına ilişkin beklenti yükseldi.

Türkiye ekonomisine ve hazır beton sektörüne baktığımızda 2016 yılından umutluyuz. Bu yıl Türkiye’de kamu ve özel sektörün, yatırımlarına hız vermesini bekliyoruz. Son dönemde yavaşlayan özel sektör yatırımlarının ivme kazanması, geçen sene beklemede kalan konut yatırımlarının başlaması ve devletin devam eden ve yenilerinin de ekleneceğini tahmin ettiğimiz alt yapı yatırımları ile 2016 yılında hazır beton sektörünün yüzde 5’lik büyüme oranını yakalayacağını düşünüyoruz.

Nitekim hazır beton ve çimento üretiminin içinde yer aldığı sektörün kapasite kullanım oranlarına baktığımızda, Aralık ayındaki yüzde 78.1 ile 2015 yılının en yüksek kapasite kullanım oranının yakalandığı görülüyor. 2016 yılı ocak ayındaki kapasite kullanım oranının, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 3 üstünde olması, 2016 yılında, biraz önce belirttiğim pozitif beklentilerimizi hayata geçirmeye başladığımızın ilk işaretidir”

Beton 2016 Fuarı; Ankara Sanayi Odası, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası ve Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından da destekleniyor. Beton 2016 Fuarı’nı Ortadoğu başta olmak üzere Afrika ve Asya'dan firmalar ziyaret ediyor.

Fuarda beton santralleri, iş makineleri, kamyon ve çekiciler, transmikserler, pompalar, kalıp sistemleri, vinçler, çeşitli beton kimyasalları, otomasyon sistemleri, lastik ve akaryakıt ürünleri, sektörel makineler başta olmak üzere çok geniş bir ürün yelpazesi beton ve agrega üreticilerine ve inşaat yapımcılarına sunulacak. Fuarda ziyaretçiler sektördeki yenilikleri anlama, toplu alım yapabilme ve sektörü yakından takip edebilme imkânına sahip oluyor.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181