Braas Çatı Sistemlerin'den sinemaya destek!

Braas Çatı Sistemleri, 2. Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri kapsamında yer alan ‘Sinemanın Öncülerine Saygı’ bölümüne desteğini sunuyor. 2015 programının öncü sinemacıları, yıllara meydan okuyan, 21. yüzyılda da güldürmeye devam eden iki sessiz dönem komedyeni: Gündelik hayatın işleyişine verdiği duygusal tepkilerle sosyal normları durum komedisi çerçevesinde hicveden ‘sihirbaz’ Charlie Chaplin ve hayatın binbir tuhaflığı karşısında kayıtsız yüz ifadesini bozmadan ironiyi sahiplenen fiziksel komedi ustası, ‘mucit’ Buster Keaton. Drama, film ve performansın özünü oluşturan unsurlardan mükemmel karışımı elde etmiş olan bu iki usta, taş üstüne taş konarak yükselmiş ‘sinema medeniyeti’nin temelinde duran, daima dönüp ilham alabileceğimiz, sağlam birer ‘kaya’. Her ikisi de kendi senaryolarını yazıp – yönetip bizzat oynamış olan iki sinemacı, karakterleriyle özdeşleşmiş şapkalarıyla da birer ikon.

Festivalin bu bölümünde, Charlie Chaplin’in yarattığı ‘Şarlo’ karakterinin 100. yaşı ustanın kısa filmleriyle kutlanırken, kendine özgü tarzıyla geniş kitleleri etkileyen Buster Keaton’ın “kendin yap!” felsefesine yüzyıl öncesinden ironik bir bakış getiren Bir Hafta (One Week) filminin yeni restore edilmiş versiyonu gösterilecek.

Sessiz sinema canlı müzik eşliğinde sinemaseverleri büyüleyecek
Sessiz sinemanın eşsiz örneklerini geniş kitlelere tanıtan Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri’nin ikincisi, 3-6 Aralık 2015 tarihlerinde gerçekleşecek. Kino İstanbul tarafından organize edilen festival, sinemanın öncü örneklerini, her biri mevcut gösterimler için özel olarak hazırlanmış canlı müzikler ve sinema tarihinin az bilinen bir dönemine ışık tutan uzman sunumları eşliğinde bir araya getiriyor. Sinemanın böylece tarih, sosyoloji ve güncel müzikle etkileşime geçtiği festival, Türkiye’de sessiz filmlere adanmış ilk ve tek etklinlik.

‘Şarlo’ 100 yaşında
Sinema tarihinde çığır açan ve aradan yüz yıl geçmesine rağmen değerinden hiçbir şey kaybetmeyen Charlie Chaplin filmlerinde, ‘Şarlo’nun zamansız mizahını canlı müzik performansı eşliğinde izleyeceğiz. Her daim insanı güldürebilen ve en derinden düşündüren Chaplin’in sinemaya adım attığı Keystone Stüdyoları’nda 1914 yılında çektiği ilk kısa filmleri, sinemacının yıllara meydan okuyacak bir yeteneğe sahip olduğunun habercisi.

Çatının öncüsü Braas’tan sinemanın öncülerine destek
Braas Çatı Sistemleri, festivalde aynı bölüm çerçevesinde, Buster Keaton’ın 120. yaşı kutlaması vesilesiyle Bir Hafta (One Week) filmini de İstanbullu seyircilerle buluşturuyor. İtalya’nın Bologna kentinde yer alan dünyaca ünlü sinema merkezi Cineteca di Bologna’nın bu yıl restore ettiği film, komedi sinemasının bu dahi çocuğunun ilk dönemini temsil ediyor. Keaton’ın ilk solo projesi olan Bir Hafta’da yeni evlenmiş bir çiftin, kendilerine hediye edilen portatif evi kurma mücadelesini izliyoruz. Kıskanç bir düşman, bir araya getirilmesi gereken parçaların numaralarını değiştirince işler karışıyor ve Keaton’ın ‘gerçeküstü’ düşünme biçimi sayesinde, ‘fantastik’ bir evin inşasını izlemeye başlıyoruz. Ne var ki, çatısı yerine oturmamış bir evin fırtınaları aşması pek mümkün görünmüyor… Bir Hafta’nın gösterimi de, festivaldeki tüm filmlerde olduğu gibi, canlı müzik eşliğinde gerçekleşecek.

Mizahın ve sinemanın gücüne, Chaplin ve Keaton’un bize gösterdiği gibi, sıradan hayatların olağanüstülüğüne inanan herkesi, gösterimlere bekliyoruz. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181