Bursa Çimento, atıklardan enerji üretiyor!
Bursa'nın sanayi devleri arasında yer alan Bursa Çimento, atıktan mucize çıkardı. Şirket, 2011'de 4 milyon 626 bin dolara kurduğu Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi ile bölgedeki fabrikaların tekstil, plastik, ahşap, sünger, kauçuk gibi maddi değeri kalmayan malzemelerini kullanarak yakıt masrafını yüzde 13 azalttı. 5 yılda 120 bin ton atık, Bursa Çimento tesisi ile çevreyi kirletmeden enerjiye dönüştürüldü. Bursa Çimento Genel Müdürü Mürsel Öztürk, tesisle hem fabrikanın enerji tasarrufu yaptığını hem de şehri 120 bin ton atıktan kurtardıklarını belirterek, şöyle konuştu: "2015'te 19 bin 231 tonluk kömür tasarrufu yaptık. Bu atıklar doğaya salınsaydı, katı atık depolarına gömülecek, Bursa çöplüğünün kullanım ömrü azalacaktı. Süzüntü sularından dolayı toprak ve su kirliliğine, emisyonlardan dolayı da hava kirliliğine neden olacaktı. Yaklaşık 20 bin tonluk kömür tasarrufu ile bu kömürün çıkarılacağı maden ocağı açma ve işletmenin çevresel olumsuzlukları ortadan kaldırılmıştır. Organik içerikli kurutulmuş arıtma çamurlarının yakılmasıyla, yayılan karbon emisyonu yenilenebilir enerji kaynağı olarak değerlendirildi, iklim değişikliğine ve karbon envanterimize pozitif yansıdı."

ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR
2013'te 17.3 milyon dolara kurduğu tesis ile 2.5 yılda 94 milyon kilovatsaat (Kwh) elektrik üreten Bursa Çimento, kendi harcadığı enerjinin yüzde 25'ini de karşıladı. Öztürk, "Proses gereği atmosfere salınan sıcak gazın ısısından yararlanarak 5 ayrı kazanda üretilen buhar, 9 megavat kapasitesindeki türbin ile elektrik enerjisine dönüştürülüyor" dedi.

Sabah 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181