Çatı sektörü hızla büyüyor!
İnşaat sektörünün son yıllarda hızlı bir büyüme performansı sergilediğini belirten Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz çatı sektörünün de aynı paralelde büyüdüğünü söyledi. Sektörün hedefinin küresel ölçekteki pazarlarda payını artırmak olduğunu söyleyen Yavuz, "Türkiye çatı sektöründe bu yıl 250 milyon dolar, orta vadede ise 500 milyon dolarlık büyüme öngörülüyor" dedi.

Yavuz; Enerji Verimliliği Kanunu, Binalarda Isı Yalıtımı ve Enerji Performansı yönetmelikleri, Enerji Kimlik Belgesi uygulaması, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanılmasına yönelik yasal düzenlemeler ve kentsel dönüşümün sektörü hareketlendirdiğini belirtti. Özellikle kentsel dönüşümün, çatı sektörünü yaklaşık 20 yıl hareketli tutacağını öngören Yavuz, Türkiye çatı sektörünü global pazarda öne çıkarmak istediklerini ileten Yavuz, çatı kaplama malzemelerini, Türk cumhuriyetleri, Orta Asya, Ortadoğu ülkeleri ile Rusya ve İran'a ihraç ettiklerini söyledi.

Nihai çatı kaplama malzemelerinin global pazarda 72 müyar doların üzerinde pazar büyüklüğüne ulaştığını kaydeden M. Nazım Yavuz, "Çatıyı oluşturan tüm bileşenlerle birlikte 200 milyar doların üzerinde bir pazar oluştu. 72 milyar dolarlık sektörün yüzde 40'ını Asya Pasifik, yüzde 34'ünü Kuzey Amerika, yüzde 12'sini Batı Avrupa, yüzde 14'ünü de diğer ülkeler oluşturuyor. Global pazarda çatı kaplama ihtiyacının her yıl yüzde 2.4 ilayüzde 3 oranında artması bekleniyor" diye konuştu.

Türkiye çatı sektörünün yaklaşık 3.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını belirten Yavuz, "Son 10 yılda Türkiye çatı sektörü, çatı uygulama sistemleri ile birlikte uluslararası kalitede üretilen yeni çatı kaplama malzemeleri ve sistemleri ile tanıştı. Çatı kaplama malzemeleri özellikle, kalite ve çeşit açısından oldukça gelişti ve standartları yakaladı. Beton ve kil kiremitlerde çatı sistem çözümleri iyi bir noktaya geldi" dedi. Bitüm ve sentetik esaslı çatı kaplama çeşitlerinin; kalite, özellik ve yangın güvenliği açısından geliştirilerek konutlarda ve sanayide artan oranlarda kullanıldığını vurgulayan Yavuz, şöyle devam etti: "Yeşil çatı adı verilen bitkilendirilmiş çatı sistemleri artık daha fazla tercih ediliyor. Çatı altlarının kullanılmasına olanak sağlayacak çatı pencereleri, ısı ve su yalıtım sistemleri, çatılardan enerji üretimi sağlayacak fotovoltaik sistemler, çatılardan yağmur suyu toplayan sistemler artık Türkiye'de de yaygınlaşıyor."

Türkiye'de yaklaşık 7 milyon yalıtmışız ve hatalı çatı bulunduğunu belirten M. Nazım Yavuz, çatılarda yıllık 5 milyon metrekare yenileme, aktarma ve tamirat çalışması yapıldığını söyledi. Enerji Verimliliği Kanunu ile tüm binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almalarının zorunlu hale geldiğini kaydeden Yavuz, "Ayrıca, yeni Yapı Denetimi Kanunu ile 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni yapılacak tüm binalara ısı yalıtımı zorunluluğu geldi. Bu durum, dış cephe ısı yalıtımı alanında bilinç artışı da sağladı. Artık yalıtım, bir lüks ya da ek masraf değil bir zorunluluk ve tasarruf olarak değerlendiriliyor" diye konuştu.

Dünya Sektörel Haberler Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181