Çatı sektöründe beklenen büyüme %5!
Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, "Siyasi ve ekonomik istikrar, tüm sektörler için itici güç oluşturuyor. Sektörün istikrarlı performansını 2016 yılında da sürdürerek, yüzde 5 oranında büyüyeceğini öngörüyoruz" dedi.

Sektörün 2016 yılma umutla girdiğini belirten Yavuz, son yıllarda istikrarlı şekilde büyüyen sektörün 3 milyar dolar pazar payına ulaşarak, dünya pazarının yüzde 1.3'ünü oluşturduğunu kaydetti. "Türkiye'de yaklaşık bin 500 firma çatı kaplama pazarında faaliyet gösteriyor. 2010 yılında 115 milyon metrekare olan kullanılan çatı malzemesi büyüklüğü, 2011 yılında 123,2012'de 134,2013'te 145, 2014'te 153, 2015 yılında ise 160 milyon metrekareye çıktı" bilgisini paylaşan Yavuz, şunları aktardı: "Sektörün istikrarlı performansını 2016 yılında da sürdürerek, yüzde 5 büyüyeceğini öngörüyoruz. Döviz kurundaki artışlar, yaşanan belirsizlikler gibi etkenler nedeniyle sektör 2015 yılını nispeten daha durağan geçirdi.

2016 yılına istikrarlı bir şekilde girmemiz, Kentsel Dönüşüm, Enerji Verimliliği Kanunu, Enerji Kimlik Belgesi uygulaması gibi etkenler, sektörel büyümeye olumlu yansıyacaktır. Kentsel Dönüşüm uygulaması, inşaat ve çatı sektöründe uzun soluklu fayda sağlayacak. Türkiye genelinde 6-7 milyon konutun yenilenmesi hedefleniyor. Önümüzdeki 10-20 yılı için Kentsel Dönüşüm hareketliliği yaşayacağız." Dünya pazar payını artıracağız Yavuz, dünya geneline bakıldığında nihai çatı kaplama malzemelerinin 200 milyar doların üzerinde bir pazar oluşturduğuna işaret ederek, "Sektörün yüzde 40'ı Asya Pasifik, yüzde 34'ü Kuzey Amerika, yüzde 12'si Batı Avrupa, yüzde 14'ü geri kalan ülkelerden oluşuyor. Türkiye'de çatı kaplama malzemeleri Avrupa Birliği standartlarını yakaladı. Türk çatı sektörünün dünya pazarından aldığı yüzde 1.3'lük payı daha fazla artırmak için çalışıyoruz" diye konuştu.

ÇATIDER'in yaptığı araştırmaya göre geçen 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatıların Türkiye ekonomisine 23 milyar liranın üzerinde zarar verdiğini aktaran Yavuz, yeni yapılacak tüm binalara ısı yalıtımı zorunluluğu gelmesiyle, dış cephe ısı yalıtımı yani bilinen adıyla mantolama konusunda vatandaşlarda ciddi bir bilinç artışı yaşandığına dikkati çekti.

Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181