CNR Emlak Zirvesi kapılarını açtı!
Türkiye’nin tek uluslararası emlak fuarı CNR Emlak Fuarı ve CNR Emlak Zirvesi kapılarını açtı. Birçok şirketin yeni konut projesinin lansmanının yapıldığı bir dönemde gerçekleşen, Türkiye’nin tek uluslararası emlak fuarı CNR Emlak Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenen CNR Emlak Zirvesi, CNR Expo Yeşilköy’de kapılarını açtı. CNR Holding kuruluşlarından İstanbul Fuarcılık tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ’nin destekleriyle düzenlenen CNR İstanbul Emlak Zirvesi’nde, yabancı yatırımcılar perspektifinden alternatif finansman modelleri, sürdürülebilir ve daha yeşil şehirlerin konuları masaya yatırıldı. Zirvede 30’un üzerinde konuşmacı, 25 ülkeden, 500’ü yabancı, toplam 1200 katılımcı ile buluştu.

CNR Emlak İstanbul Zirvesi’ne Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Konutder Başkanı Altan Elmas, Türkiye Varlık Fonu Başkan Vekili Himmet Karadağ, İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım gibi sektörün önde gelen isimlerinin yanı sıra God Father of Green” (Yeşilin Babası) Jerry Yudelson açılış konuşmasında sürdürülebilir şehirciliğin geleceği ile ilgili tecrübelerini paylaştı.

CNR Emlak Zirvesi açılışında konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, “Ülkemizin lokomotif sektörlerinden olan gayrimenkul sektörünün sorunları tartışıp, sektörün beklenti ve önerilerini almaya çalışacağız. 2000’li yıllarda gayrimenkul sektörüyle ilgili oldukça az fuar ve zirveler düzenleniyordu son zamanlarda bu sayı oldukça arttı. Son 15 yılda önemli gelişmeler yaşanan gayrimenkul sektöründe Dünya’da örnek teşkil edecek gayrimenkul projelerimiz bulunuyor bu da hükümetimizin inşaat sektörüne verdiği önemi gösteriyor. İnşaat sektörünün 2017 yılının ilk 6 aylık döneminde milli gelirdeki payı yüzde 8.6’dır. Gayrimenkul sektörünün başarılı olmasının, sektöre yatırımların artmasının sebepleri arasında ülkemizde milli gelirin yükselmesi birinci sırada yer alıyor. İkinci bir sebep ise şehirleşme alanında yaşanan gelişmelerdir. Sanayileşme sonucu Türkiye’de şehirlerde yaşayan nüfus artış oranı 1950’li yıllarda bu artış yüzde 20 iken su an yüzde 90 seviyelerine geldi. 3. olarak kentsel dönüşüm çalışmaları yer alıyor. Hükümet ve Bakanlık olarak kentsel dönüşüm çalışmalarına önem veriyoruz. Son olarak da özelikle yabancı yatırımcıların ülkemizde mülk edinmesini kolaylaştırdık. Körfez bölgesindeki yatırımcıların ülkemize yaptığı yatırımları hız kazandı” diye konuştu.

Yılın ilk 9 ayında 1 milyondan fazla konut satıldı
Dünya ile rekabette konut sektöründe ki başarıya değinen TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, “Dünya rekabet arenasında Türkiye olarak en başarılı olduğumuz sektör emlak ve gayrimenkul sektörüdür. Bilindiği gibi inşaat sektörü alt sektörleriyle birlikte 300 sektöre hizmet ediyor. 2017 yılının ilk yarısında inşaat sektörü yüzde 6.4 oranında büyüdü. Eylül ayı sonu itibariyle Türkiye’de toplam 1.030.448 konut satıldı. Geçmiş yıllara oranla bu rakam rekor kıracak gibi görünüyor. Son 10 yılda Türkiye malzeme ve mimari açısından son derece önemli yapılar ortaya çıkarmaya başladı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 32, daire sayısı ise yüzde 57 artmıştır. Türkiye’de konut sahipliği oranı yüzde 61, kiracı sayısı ise 3.7 milyon. Bu Türkiye yatırım cazibesini koruyor. Devletimiz yatırımcılara büyük kolaylıklar sunuyor. Türkiye’de yatırım yapanlar her zaman kazanmıştır ve kazanmaya devam edecektir” dedi.

Binalarda teknoloji kullanımı arttıkça enerji verimliliği de artacak
2. CNR Emlak Zirvesi’nin keynote konuşmacısı olan yeşil binalar üzerine 14 kitap yazan, 25 yıllık tecrübesi ile LEED sisteminde yaklaşık 4000 inşaat sektörü profesyonelini eğiten, ‘yeşilin babası’ lakaplı Jerry Yudelson ise “Sürdürülebilir Şehirciliğin Geleceği’’ ana başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Yerli ve yabancı katılımcılar tarafından büyük bir ilgiyle izlenen Jerry Yudelson, “Sertifikasyon büyüme hızı yavaşlayacak, enerji verimliliği asıl nokta olacak, sıfır net enerji binaları yükselişe geçecek, derecelendirme sistemleri yarışacak, güneş enerjisi yükselişe geçecek, asıl vurgulanan nokta su olacak” şeklinde yeşil bina mega trendlerini sıraladı. Yeşilin Babası lakaplı Yudelson, “Teknolojinin hızlı bir şekilde büyümesi ve her yıl daha da ucuzlama eğilimi, ticari gayrimenkul sektöründe büyük ölçekli adaptasyonun gerçekleşeceği ‘taşma noktası’na hızla ulaşıyor. Aynı şekilde, Ortadoğu'daki su kıtlığı, karbon emisyonlarının azaltılması için ulusal taahhütler, ucuz güneş ve rüzgâr enerjisinin kullanılabilirliği ve hızlı konuşlandırılması da (özellikle Türkiye gibi güneşli ülkelerde) dâhil olmak üzere küresel iklim değişikliği nedeniyle yoğunlaşan eğilimler ve mevcut binalardan enerji düşüşünün çok daha önemli hale gelmesi gerektiğine dair artan bir kabul var” dedi.

“Cumhurbaşkanımızın yeşil mesajını aldık”
Türkiye’nin lokomotif sektörleri olan emlak ve gayrimenkul sektörlerinin küresel pazara tanıtımının bir ülke meselesi olduğuna vurgu yapan CNR Holding Genel Koordinatörü Cem Şenel, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Şehircilik Şurası’nda çok önemli bir konuşma yaptı. Başta İstanbul olmak üzere birçok şehrimizin yeşilden uzaklaştığını ve betonlaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini açık bir şekilde dile getirdi. Cumhurbaşkanımızın bu mesajları bir anlamda CNR Emlak Fuarı’nın ana temalarından biriyle örtüşüyor. Zirve’mizin keynote konuşmacısı olan Yeşilin Babası lakaplı Jerry Yudelson, “Sürdürülebilir Şehirciliğin Geleceği’’ başlıklı konuşmasında yeşil binaların insan hayatındaki önemi ve yeşil binaların geleceğinin yanı sıra yatırımcılara yeşilden nasıl para kazanacaklarını hakkında bilgi verdi. Bu yıl 2.sini düzenlediğimiz CNR Emlak Zirvesi’ni sektördeki dinamiklerin ele alındığı çok önemli bir platform olarak görüyoruz. Aralarında Rusya, İran, BAE, Suudi Arabistan, Katar başta olmak üzere 25’in üzerinde ülkeden yatırımcıları ağırladığımız CNR Emlak Fuarı’nın bu yılki yeni hedef pazarları Kuzey Afrika, Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan, Pakistan, Afganistan, Cezayir ve Fas oldu. Fuar, Türkiye’nin en önemli projelerini aynı çatı altında buluşturdu” diye konuştu.

Konut satışlarında yüzde 10 artış
Konut satışlarında yılık bazda yaşanan artışa vurgu yapan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, “Türkiye’de toplam inşaat sektörünün yarısını oluşturan konut sektöründe ivme hızlanmakta. Konut satışında yıllık bazda yüzde 10’luk bir artış oldu. Bu artışlarda tapu harcı ve KDV indirimlerinin etkisi oldu. Spot erime hızı düşmektedir. Gayrimenkul yatırımlarında alım tercihlerini, kredi riski, kur riski, finansman gibi birçok unsur etkiliyor. Talep ertelenmesinin önüne geçmek üzere kampanyaların devam etmesi önem arz ediyor. Kentsel dönüşümü bütünsel bazda düşünerek, kentsel alt yapı, yeşil alan gibi bölge halkının da ihtiyaçlarını karşılayarak hayata geçirmeliyiz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181