'Depremlerden ders almadık!'
1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle açıklama yapan Başkan Tatar, Türkiye'de afet yönetimi konusunda, çağdaş ülkelerin uyguladığı strateji değişikliği benimsenmesine rağmen, deprem zararlarım azaltma çalışmalan yerine, yine eski alışkanlıklara dönerek günü kurtarma ve yara sarma politikalarının uygulandığına tanık olmaya başladıklarını ifade etti.

"DEPREMLERDEN DERS ALMADIK"
Jeolojik olarak insanlık tarihinden daha eski olan depremlerin hem dünvada, hem de Türkiye'de trajik ve travmatik vakalarla dolu olduğunu anımsatan Tatar şöyle konuştu:

"Eski çağlarda Anadolu medeniyetlerinin yeşerdiği yerlerde kentler depremler sonucu ya yer değiştirmiş, ya da uygarlıklar tamamen yok olmuştur. Yaşadığımız bu büyük ölçekli depremlerde tahmini olarak binlerce insanımızı kaybederken, varım milyonu aşkın konut da ciddi şekilde hasar görmüştür. Çok eskilere gitmeve gerek yok, 1939 Erzincan, 1998 Adana-Ceyhan . 1999 Marmara, 2011 Van depremlerinin ülkemizin sonuçlarını unutamadığı, hazırlıksız yakalandığımız felaketlerden bazdandır. Mevcut deprem bölgeleri haritamıza göre; topraklarımızın yüzde 66'sı 1. ve 2. derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. Konutlarımızın yüzde 44'ü 1. derece, yüzde 25'i 2. derece deprem bölgesinde yer alırken, nüfusumuzun yaklaşık 34 milyonu yani yüzde 43'ü 1. derece, yaklaşık 22 milyonu yani yüzde 30'u 2. derece deprem bölgesinde yaşamaktadır. Ne yazık ki yaşanan depremlerden ders almayı bilemedik, her depremde aynı karmaşa ve aynı acılan yaşamaya devam ettik."

"GÖREVE HAZIRIZ"
Deprem konusunda yüksek riske sahip olan Türkiye'de deprem zararlarının azaltılması konusunda yapılacak çalışmalarda TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak her zaman göreve hazır olduklannı kaydeden JMO)Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, sözlerini şunlan kaydetti:

"Yapılacak her türlü mühendislik yapılarında ilgili zeminin jeolojik-jeoteknik özelliklerinin belirlenmesinde ve denetim mekanizmasında yer alması gerekmektedir. Ancak bu tedbirlerin alınmasında çok yararlı olacak jeolojik düzenlemeler ülkemizdeki kamu kurumlarında, yerel yönetimlerde, özel sektörde maalesef yeterince önemsenmemektedir. Çözümün bir parçası olan jeoloji mühendislerinden yeterince faydalanamamaktadır. Bu eksiklikler yaşanacak felaketlerin sonuçlarının daha vahim olmasına davetiye çıkarmaktadır. Ülkemizin afet ve acil durumlarla ilgili sorunlarını çözmek, koordinasyonu sağlamak, kentsel dönüşümü sağlamak, çevre felaketlerini önlemek ve planları hayata geçirmek üzere kurulmuş olan ilgili kurumların risk yönetiminden ziyade kriz yönetiminde çalışmalannı yoğunlaştırdığı, eskiden olduğu gibi "yara sarma" politikasını ısrarla sürdürdüğünü görmekteyiz.

2012 yılında yürürlüğe giren ülkemizin afet konusunda ilk strateji belgesi olan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planının (UDSEP-2023) deprem konusunda bir yol haritası olarak geleceğe emin adımlarla ilerlememizde bize vol gösteren rehber olacağına inanmıştık. Maalesef her strateji belgesinin başlangıcında olduğu gibi sahiplenilen, eylemleri harfiyen yerine getiren sorumlu kuruluşlarımızın konuyla ilgili farkındalıklannın ilerleyen aşamalarda azaldığı gözlenmiştir. Ülkemizin deprem gerçeği bilinmesine ve tüm uyanlarımıza rağmen yaşanan büyük depremlerden ders alınmadığım ve ilgili kurumların işlettikleri kritik tesislerimizde (baraj, demiryolu, okullar, köprüler gibi) depreme karşı gerekli önlemlerin (erken uyan sistemleri, deprem gözlem istasyonlan, yapı sağlığı izleme sistemleri gibi) alınmadığım kaygıyla izliyoruz."

Deprem gerçeğinin kabullenilmesi gerektiğinin alam çizen Tatar, "Deprem gerçeğini kabullenmeyen yönetimlerin ülkemize ve topluma vereceği zararlar ancak başımıza gelecek bir büyük deprem sonucunda ortaya çıkacaktır. Kanunla kurulmuş olan ve ilgili kanuna göre senede en az dört defa toplanması gereken Deprem Danışma Kumlu bile üç senedir toplanamıyor. Yöneticilerin önemsemediği ancak meslek odası olarak her zaman hatırlatmaya çalıştığımız "deprem gerçeği", ülkemizin öncelikle çalışılması gereken konularından birisi olduğunu bu yılki deprem haftasında da bir kez daha hatırlatmak isteriz"diye konuştu.

Egemen Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181